Testasimme joulutorttujen uudet maut: Vakuuttivatko Toffifee, Omar ja maapähkinävoi? Näin ne käyttäytyivät uunissa

Tähtitortuissa nähdään tänä jouluna uusia makuja. Testasimme toffeekonvehdeilla ja maapähkinävoilla täytetyt joulutortut.

Kokeelliset joulutortut. Toffifee suli nopeasti, mutta noin vartin paistoajassa se ei ehtinyt levitä pitkin peltiä.

26.11.2019 13:10

Joululeipomuksissa on innostuttu tekemään uusia kokeiluja. Parin viimeisen joulun aikana erityisen suuren suosion saavuttaneeksi hitiksi on noussut esimerkiksi klassikkomakeisilla, Vihreillä kuulilla täytetty joulutorttu.

Vihreät kuulat -joulutortut pääsivät viime vuonna myös Fazerin jouluvalikoimaan ja nähtäväksi jää, muodostuuko niistä klassikko.

Perinteinen luumumarmeladilla täytetty joulutorttu tuskin unohtuu erikoisempien makujen tieltä, mutta uusia kokeiluja putkahtelee tänäkin vuonna someen ja kauppoihinkin. Uusin peruskaupoissa myytävistä uutuustuotteista on Lidlin toffeetähti. Se yhdistää suolaisen ja makean maun. Lidliltä kerrotaan, että ne ovat saaneet innostuneen vastaanoton.

Samaa ideaa mukailevia toffeejoulutorttuja on nähty myös joidenkin kahviloiden tarjonnassa.

Toffeejoulutorttu ei sinänsä ole aivan uusi asia, sillä vastaavia ohjeita on kokeiltu aiemminkin. Esimerkiksi Me Naiset kokeili ohjetta jutussa, jossa testailtiin mitä erikoisempia täytteitä joulutorttuihin. Me Naiset totesi parin vuoden takaisessa testissään, että paras mahdollinen täyte on Juhlapöydän pehmeä toffee -konvehti.

Itse kokeilin viime vuonna myös erilaisten marmeladien käyttämistä. Kaikki ei mennyt ihan putkeen.

Somessa on näkynyt lähiaikoina myös toffeetorttuja, joissa täytteenä on Toffifee-konvehti. Yksi uusi idea on myös Chocochili-blogissa esitellyt maapähkinävoilla ja vadelmamarmeladilla täytetyt joulutortut.

Ihania ideoita molemmat! Oli siis testattava, kuinka Toffifee- ja maapähkinävoilla täytetyt joulutortut onnistuvat kotona. Ja mikä tärkeintä, miltä ne maistuvat?

Konvehti suli maltillisesti

Käytin kokeellisten joulutorttujen valmistamiseen valmista lehtitaikinaa.

Kokeilin Toffifeen osalta kahta tapaa: toisessa laitoin konvehdin siten, että joulutortun sakarat suljettiin konvehdin päältä. Tämä siksi, että suklaan mahdollinen valuminen uunissa voisi olla näin vähemmän sottaavaa. Toisessa versiossa konvehti oli sakaroiden päällä.

Ennen paistamista toffifee-joulutorttu näytti lupaavalta. Paistamisen aikana suklaakonvehti ei pysynyt kauniisti paikoillaan. Niin kävi myös versiossa, jossa konvehti oli sakaroiden alla.

Joulutorttujen paistoaika on lyhyt, eikä suklaa ehtinyt valua liikaa kummallakaan tavalla tehtynä. Konvehti ei kuitenkaan pysynyt kauniisti keskellä leipomusta, vaan valahti hieman toiselle sivulle. Tulos oli hyvin makea, mutta herkullinen.

– Ihan tosi hyvää, oli koemaistajina toimineiden lasten kommentti.

Maapähkinävoita ja vadelmamarmeladia

Chocochili-blogin ohjeessa täytteeksi laitetaan maapähkinävoita ja paiston kestävää vadelmamarmeladia.

Tämä onkin haastavampi versio, sillä siinä hillon ja maapähkinävoin suhdetta kannattaa maistaa, jotta se sopi omaan makuun.

Blogin kirjoittaja Elina Innanen mainitsee tekstissään, että ohjeeseen sopii parhaiten maapähkinävoi, jossa on suolaa. Innanen kirjoittaa, että inspiraatio ohjeelle on saatu amerikkalaisista peanut butter & jelly -leivistä.

Ensimmäisessä versiossa laitoin molempia suunnilleen saman verran niin, että täytettä oli yhteensä pari teelusikallista. Toisessa versiossa laitoin hilloa hieman enemmän kuin maapähkinävoita.

Olipa suhde sitten mikä tahansa, suosittelen lämpimästi laittamaan hillon päällimmäiseksi. Jos päällimmäiseksi jää maapähkinävoi, joulutortusta tulee esteettisesti hyvin jännittävä.

Ei siis välttämättä se joulun kaunein.

Ylhäällä Toffifeella täytetty, alhaalla maapahkinävoilla täytetty tähtitorttu. Kauniita ne eivät ole, mutta makoisia ne olivat maultaan.

Tomusokeri pelastaa

Kaikki ei ole kuitenkaan menetetty, jos leipomuksista ei kotioloissa tule täydellisen somekelpoisia, kondiittoritasoisia mestaritöitä.

Kuten totesin aiemmassakin kokeilevan keittiön joulutorttutestissäni, tomusokeri pelastaa kaiken. Sitä kun ripottelee menemään tuotosten päälle, voi hyvinkin onnistua vakuuttavasti hämäämään luoneensa kauniita leivonnaisia. Niin tein tälläkin kertaa molempien kokeilujen kohdalla, sillä kauniita ne eivät olleet.

Maku kuitenkin ratkaisee aina. Sillä voi lohduttaa itseään epäonnistumiselta tuntuvalla hetkellä.

Herkullinen yhdistelmä

Maapähkinävoi on paksua ja voimakkaan makuista, ja itselleen sopivan määrän löytää maistelemalla. Jos maapähkinävoita on liikaa, leipomuksesta tulee turhan jööti, jos asian voi näin ilmaista. Toisaalta maapähkinävoita erityisen paljon rakastava leipuri ei välttämättä koe asiaa lainkaan samoin.

Onnistuessaan tulos on maukas – varsinkin, jos maapähkinävoi kuuluu muutoinkin lempiaineksiin.

Ajatus yhdistää maapähkinävoi vadelmamarmeladiin on perusteltua, sillä vadelmamarmeladin pieni kirpeys, taikinan suolaisuus ja maapähkinävoi ovat onnistuessaan aivan ihana yhdistelmä.

Kokeilin myös pelkkää maapähkinävoita lehtitaikinanyytin täytteeksi ja koemaistajat kiittivät. Joulua se ei ole nähnytkään, mutta sopisi vaikka aamiaispöytään, sillä tuotos muistutti etäisesti täytettyä voisarvea.

Omar-tortut onnistuivat

Laura Sotaniemi lähetti kuvansa myös kokeilusta, jossa hän käytti kermaisia Omar-karkkeja. Laura käytti yhtä tähtitorttua kohden kaksi Omar-karkkia ja ne pysyivät paiston aikana hyvin paikoillaan.

Laura kertoo myös, että lopputulos oli maukas. Karkit säilyttivät pehmeytensä ja kermaisuutensa tähtitorttujen täytteenä.

Oliko jompikumpi kokeilemani täytevaihtoehto sitten parempi? Ehkä kuitenkin Toffifee. Mutta vaikka olen avoin uusille ideoille, molempien kokeilujen jälkeen alkoi kaivata sitä ihan perinteistä luumumarmeladilla täytettyä tähtitorttua.

Ryppyotsaisuutta ja leipomuksia ei pidä yhdistää, joten todettakoon, että nämä innovaatiot toimivat erinomaisesti hauskoina vaihtoehtoina joulun ajan juhliin tai kahvituksiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit