Herkullinen leipä, joka ei ihan heti lopu kesken – Tarun ohjeella onnistuvat lapsetkin - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Herkullinen leipä, joka ei ihan heti lopu kesken – Tarun ohjeella onnistuvat lapsetkin

Kuvituskuva
Julkaistu: 24.11. 11:46

Herkullinen peltileipä on hyvä ratkaisu, kun leipää tarvitaan kerralla isompi satsi.

Peltileipä valmistuu nimensä mukaisesti uunipellillä. Tämän leivän valmistaminen ei vaadi muotoilua tai monia kohotuksia. Valmistat taikinan helposti monitoimikoneella, mutta voit valmistaa sen myös ilman koneita, käsin vaivaamalla.

Taikina saa olla hieman normaalia leipätaikinaa löysempi, mutta kuitenkin sellainen, että leipätaikinaan painettava ruudukko pysyy hyvin näkyvissä.

Kun taikina on valmis, kaada se vain uunipellille leivinpaperin päälle ja ripottele päälle hieman jauhoja sekä kaurahiutaleita. Minä valmistin leivän 30 x 34 cm uunipellillä, jolloin leipäpaloista tuli todella korkeita.

Tästä taikinasta riittää hyvin myös suuremmalle uunipellille.

Peltileipä nousemassa.

Peltileipä nousemassa.

Tämä peltileipä on niin helppo valmistaa, että sen valmistuksesta selviää ihan ensikertalaisetkin. Myös nuoriso voi yllättää vaikka muun perheen leipomalla peltileivän.

Tällä reseptillä valmistuu vielä sen verran suuri leipä, että siitä riittää aika varmasti koko perheelle. Jos leipää jää yli, niin sen voi myös pakastaa ja sulattaa aina tarpeen mukaan, vaikka yhden palan kerrallaan.

Herkullinen peltileipä

1 l vettä

1 pss (11 g) kuivahiivaa

3 rkl öljyä

2 tl suolaa

1 rkl sokeria

5 dl kaurahiutaleita

6 dl sämpyläjauhoseosta

noin 10 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja

Lisäksi

öljyä, vehnäjauhoja, kaurahiutaleita

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä neste noin 42-asteiseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva, öljy, suola, sokeri ja kaurahiutaleet.

  2. Lisäile sämpyläjauhot joukkoon ja lisää vehnäjauhot vähitellen taikinaan.

  3. Alusta taikinaa koneella noin viiden minuutin ajan.

  4. Kaada valmis taikina uunipellille leivinpaperin päälle.

  5. Painele taikina öljytyillä käsillä tasaiseksi levyksi. Ripottele taikinan päälle hieman vehnäjauhoja ja kaurahiutaleita.

  6. Painele veitsellä tai lastalla ruudukko leipään.

  7. Anna peltileivän nousta noin 30-40 minuutin ajan leivinliinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa.

  8. Tarvittaessa korosta vielä ruudukko painamalla uudestaan veitsellä tai lastalla.

  9. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja paista peltileipää uunissa noin 30 minuutin ajan, leivän koosta ja paksuudesta riippuen.

Kuvituskuva

Vantaalla asuva leivontabloggaaja ja -kirjailija Taru Vihavainen kirjoittaa Pullahiiren reseptit ja leivonvinkit -palstaa, jossa hän jakaa leivontaohjeita ja keittiövinkkejä Ilta-Sanomien Ruokalan lukijoille.

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän. Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.

Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.

Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit