Kuha taipuu moneen – kolme herkullista tapaa valmistaa kalaa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kolme herkullista tapaa valmistaa kalaa – sitruunavoi on pettämätön mauste

Kuhacurry saa makua TomYam -maustetahnasta.

Kuhacurry saa makua TomYam -maustetahnasta.

Julkaistu: 23.11. 13:01

Kuha on loppusyksyn kala ja monikäyttöinen. Usein kalaa tulee valmistettua hieman yksitoikkoisesti. Tässä kolme tapaa valmistaa yhtä kalaa.

Reseptejä voi soveltaa muihinkin kalalajeihin, kuten loheen tai nieriään.

Tom Yam -maustettu pata antaa vaihtelua klassisille kalaruuille.

Uunissa, bataatti- duchesse’in alla muhiva kuha on mehevää ja maukasta. Aasialaisvaikutteiseen kuha-katkarapupataan tulee kookosmaitoa ja valmista Tom Yam -tahnaa.

Sitruunavoissa haudutettua kuhaa

6–8 pientä perunaa

150 g voita

2 dl kalalientä (1/2 kalaliemikuutio)

½ sitruunan kuori

2 kuhafileetä

8–10 perunaa

kevätsipulia tai ruohosipulia

leipää

Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen. Pese ja puolita perunat, asettele uunipellille leivinpaperille ja sivele öljyllä ja ripottele päälle suolaa. Nosta uuniin n. 30 minuutiksi, kunnes perunat ovat kunnolla paahtuneita.

Sulata pienehkössä paksupohjaisessa kattilassa voi, raasta joukkoon sitruunankuorta ja anna voin ruskistua hieman. Eli odota, että voi alkaa vaahdota ja pintaan nousee kuparinruskea kupla. Kuumenna vesi ja sulata joukkoon liemikuutio. Kaada kuuma vesi pikkuhiljaa voin joukkoon.

Paloittele kalafileet kolmeen osaan ja nosta kiehuvaan voiliemeen. Keitä hiljaisella noin 5 minuuttia, kunnes kala on kypsää. Purista joukkoon sitruunan mehu.

Hienonna kevät- tai ruohosipuli.

Tarjoa kala perunoiden ja hyvän leivän kera, jota voi dippailla kastikkeeseen. Viimeistele kevätsipulilla.

Valmistusaika: 35 minuuttia

Annoksia: 4

Kuhaa ja bataattiduchesse

1 kg perunoita

350 g bataatti

0,5 dl keitinlientä

3 keltuaista

1 dl kuohukermaa

25 g voita

0,25 tl muskottipähkinää

2 tl suolaa

valkopippuria

1 purjo

2 fileetä

1,5 tl suolaa

1 dl valkoviiniä

valkopippuria

Kuori perunat ja bataatti, leikkaa samankokoisiksi paloiksi ja keitä suolatussa vedessä, kunnes ne ovat täysin kypsiä. Kaada keitinvesi pois, säästä noin 1 desilitra. Survo juurekset muusiksi kerman, voin ja tilkan keitinlientä kanssa. Lisää munankeltuainen ja mausteet. Lisää lientä, jos massa on liian tiukkaa. Sen kuuluu kuitenkin olla jämäkkää. Lusikoi seos pursotinpussiin.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Leikkaa purjo reiluiksi viipaleiksi ja kuullota pannulla voissa, kunnes sen rakenne pehmenee.

Aseta kalafileet öljyttyyn uunivuokaan lorauta päälle valkoviini, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää vuokaan purjot. Pursota duchesse -massa vuokaan kalan päälle (tai lusikoi ja koristele pinta haarukan painalluksilla)

Nosta uuniin 20 minuutiksi, kunnes duchessemassan pinta on kiinteytynyt ja saanut hieman väriä.

Valmistusaika: 60 minuuttia

Annoksia: 4–6

Kuhaa tom yam

150 g kirsikkatomaatteja

200 g katkarapuja

250 g kuhafileetä

4 salottisipulia

1 valkosipulinkynsi

2–3 cm inkivääriä raastettuna

rypsiöljyä

1,5 rkl TomYam -maustetahnaa

1 dl vettä

1,5 rkl kalakastiketta

1 kookosmaito

1,5 tl suolaa

korianteria

riisiä

Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen ja nosta pestyt tomaatit uuniin uunivuoassa noin 25 minuutiksi, kunnes ne ovat paahtuneet.

Ota katkaravut sulamaan ja leikkaa kuhafileet noin kuuteen osaan.

Hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Raasta kuorittu inkivääri.

Kuullota salottisipulit rypsiöljyssä, lisää inkivääri, valkosipuli ja maustetahna ja kuullota hetki. Lisää vesi ja kookosmaito sekä kalakastike. Kun liemi kiehuu, lisää kalan palat ja katkaravut.

Keitä noin 6 minuuttia ilman kantta, kunnes kala on kypsää. Lisää joukkoon paahtuneet kirsikkatomaatit ja hienonnettua korianteria.

Tarjoa riisin kera.

Valmistusaika: 35 minuuttia

Annoksia: 4

Voi ja sitruuna ovat klassisia kalan kumppaneita.

Voi ja sitruuna ovat klassisia kalan kumppaneita.

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Bataattiduchesse antaa ruoalla juhlavan säväyksen.

Bataattiduchesse antaa ruoalla juhlavan säväyksen.

IS VIIKONVAIHDEIS 2016Prisca Leclercby Ulla-Maija Lähteenmäki..ARK:k

IS VIIKONVAIHDEIS 2016Prisca Leclercby Ulla-Maija Lähteenmäki..ARK:k

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit