Joku teki valituksen, eikä Pouttu saa enää käyttää kasviliha-sanaa – toimitusjohtaja vastasi sanoja säästelemättä: ”Onhan se nyt hitto!” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Joku teki valituksen, eikä Pouttu saa enää käyttää kasviliha-sanaa – toimitusjohtaja vastasi sanoja säästelemättä: ”Onhan se nyt hitto!”

Poutun kasvistuote lanseerattiin syksyllä.

Poutun kasvistuote lanseerattiin syksyllä.

Julkaistu: 22.11. 11:20, Päivitetty 22.11. 12:06

Lihatalosta tehty valitus johtaa siihen, että kaikki pakkaukset joudutaan vaihtamaan. Toimitusjohtaja ihmettelee, miksi lihan kulutuksen vähentämiseen tarkoitettu tuote saa ”rangaistuksen”.

Lihatalo Pouttu lanseerasi syksyllä pihvin, jonka kerrottiin olevan ”lihalta maistuva kasvilihatuote”. Tuotteen tarkoitus oli tarjota punaisen lihan käyttöä vähentäville sekasyöjille uudenlainen vaihtoehto.

Tuotteen lihamaisuus nostettiin pakkauksen tekstiin kuvailemaan tuotteen makua ja koostumusta. Yrityksen mukaan se sopii niille, jotka haluavat vähentää lihansyöntiä, mutta haluavat myös burgeripihviin tutun maun. Tuoteryhmään kuuluvat myös pyörykät. Vastaavia tuotteita on tullut markkinoille ympäri maailmaa.

Kovin pitkään Pouttu ei kuitenkaan saa myydä tuotetta alkuperäisissä pakkauksissa tai käyttää sanoja, joita lanseerauksessa käytettiin.

Joku ärsyyntyi kasviliha-sanan käytöstä kasvistuotteessa ja teki valituksen paikalliselle viranomaiselle. Valitus meni läpi ja Pouttu joutuu pikaisesti vaihtamaan pakkaukset. Poutun julkaisemassa päätöksessä todetaan muun muassa, että ”kuluttajaa harhaanjohtava kasviliha-sana on poistettava tuotteista”.

– Pouttu määrätään muuttamaan Muu Burgerpihvin markkinointinimen markkinoinnissa ja pakkauksissa siten, että nimi ei johda millään kielellä kuluttajaa harhaan, esimerkiksi siten, että nimestä käy selkeästi esille, että kyseessä on kasvistuote, Poutun itse Facebookissa julkaisemassa päätöksessä lukee myös.

Poutun toimitusjohtaja Mikko Karell julkaisi perjantaina Facebookissa oman kantansa asiaan, sanoja säästelemättä.

– Siihen loppui kasvilihan tarina, Karell aloitti kirjoituksensa.

”Joku veti herneen nenäänsä”

Karell kirjoittaa, että Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon määräyksen mukaan yrityksen tulee lopettaa kasviliha- ja burgerpihvi-sanojen käyttö markkinoinnissa, sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuilla.

– Lisäksi joudumme vaihtamaan Muu Burgerpihvin ja Muu Kasvilihapullien nimet ja uusimaan kaikki pakkaukset tammikuun alkuun mennessä. Käytämme pannaan joutuneita sanoja burgerpihvi, kasviliha ja kasvilihapulla nyt siis tässä kirjoituksessa toistaiseksi viimeistä kertaa.

Kyse on täysin kasvipohjaisesta tuotteesta, mutta Karellin mukaan ilmiantoon liittyvässä selvityksessä tarvittiin eläinlääkäriä.

– Mistä tämä kaikki alkoi? Siitä, että joku veti Muusta herneen nenäänsä ja saimme kuukausi sitten Tampereelta tullun ilmiannon perusteella peräämme hygieenikkoeläinlääkärin. Mikä muuten sinällään on erittäin jännittävää, että Suomessa eläinlääkäri selvittää asiaa, joka ei koske sen enempää eläimiä kuin lääkärin ammattialaakaan. Ja josta ei ole mitään vaaraa ruokaturvallisuudelle. Mutta ei siitä sen enempää.

Karell kirjoittaa, että Pouttu vastasi ilmiantoon, mutta paikallinen viranomainen, Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto teki päätöksen kasviliha-sanan käytön kieltämisestä. Karell kokee päätöksen pöyristyttävänä ja epäoikeudenmukaisena. Hän kirjoittaa, että vastaavissa tuotteissa sanat ”pihvi ja burger” ovat sallittuja, vaikka nekin viittaavat lihatuotteisiin.

– Miksi sitten käytämme sanaa kasviliha? Siksi, että Muu on jotain muuta kuin lihaa, mutta maistuu silti lihalta. Myös sen olomuoto on samanlainen kuin lihatuotteiden. Meistä sana kasviliha kuvaa parhaiten tuotteen ominaisuuksia ja makua. Onhan sitä olemassa hedelmälihaakin, jolla ei ole mitään tekemistä lihan kanssa, Karell kirjoittaa.

– Rehellisesti ja takki auki on tunnustettava, että kopioimme kasviliha-sanan täysin ulkomailta.

Isot vahingot

– Samaa keskustelua käydään ympäri maailmaa, Mikko Karell kommentoi tapausta Ilta-Sanomille.

– Mutta se on jännittävää, että kun me haluamme tehdä hyvää, lisätä kasvissyöntiä ja muuttua maailman mukana, meistä tehdään pahiksia, hän sanoo myös.

Pakkausten muuttaminen saattaa Karellin mukaan aiheuttaa arviolta 500 000 euron vahingot.

– Emme vielä tiedä mikä taho tai henkilö ilmiannon on tehnyt, mutta paperit tulevat prosessin aikana julkiseksi.

– Ihmiset haluavat syödä enemmän kasviksia ja siihen me perinteisenä suomalaisena lihatalona lähdimme hakemaan muutosta, Mikko Karell kirjoittaa.

– Tässä on myyty jo 80 vuotta lihaa ja nyt kun haluamme tehdä kasvipohjaisia tuotteita, niin meitä syytetään lihansyöjien harhauttamisesta. Onhan se nyt hitto!

Miksi eläinlääkäri oli selvittämässä asiaa?

– Hygieenikkoeläinlääkäri on elintarvikealan asiantuntija ja tässä tapauksessa kyse oli liha-sanan käytöstä. Hygieenikkoeläinlääkäri valvoo muun muassa liha-alaa, myös Pouttua. Elintarvikelainsäädännössä on tarkasti määritelty liha-sanan käyttö ja selvityksessä se tämän tuotteen osalta katsottiin harhaanjohtavaksi, Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon terveysvalvonnan johtaja Andréas Smeds kertoo päätöksestä Ilta-Sanomille.

– Päätöksestä on tehty oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimuksen käsittelijä on Keski-Pohjanmaan ympäristöterveyslautakunta, Smeds sanoo myös.

Juttua päivitetty 22.11.2019 klo 11:58: Lisätty Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon terveysvalvonnan johtajan vastaus ja maininta myös vaatimuksesta muuttaa sana burgerpihvi tuotepakkauksista.

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit