Herkullisin kastike lihapullille on neljän aineksen soosi – älä heitä pois parasta mahdollista kastikepohjaa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Herkullisin kastike lihapullille on neljän aineksen soosi – älä heitä pois parasta mahdollista kastikepohjaa

Paistinlientä ei kannata pestä tai pyyhkäistä pois, vaan säästää kastikepohjaksi.

Paistinlientä ei kannata pestä tai pyyhkäistä pois, vaan säästää kastikepohjaksi.

Julkaistu: 19.11. 16:16

Arkiruoasta saa asteen verran parempaa pienillä nikseillä. Laske talouspaperi alas lihapullien paistamisen jälkeen, sillä pannulle jäänyt paistoliemi on täydellinen pohja ruskealle kastikkeelle.

Kerroimme lokakuun alussa hyväksi todetuista lihapullaohjeista. Juttu herätti myös kommentoijat, jotka kertoivat muun muassa omista suosikeistaan.

– Siis eihän helpompaa reseptiä voi olla, kuin sika-nauta jauhelihaa ja siihen ranskalainen sipulikeitto sekoitettuna (kuivana siis, sellainen valmispussi) ja ei kun pannulle, nimimerkki Minävaan kertoo.

– Hirvenlihapullat ovat ehdottomasti parhaat. Hyvä aromi. Paahdettua sipulia, kananmunaa, kermaa, korppujauhoja, valkopippuria ja suolaa, nimimerkki Peritty resepti kuvailee luotto-ohjettaan.

Lue myös IS-Plussan kokin Prisca Leclercin ihana ohje: Niin hyvät lihapullat ja makaronilaatikko, ettei paremmasta väliä

”Paras kastikepohja”

Lihapullat vaativat myös kastikkeen. Klassikkovalinta lihapullille on ruskea kastike.

– Paistinliemeen perustuva sipulikermakastike (ei liikaa kermaa). Tein juuri pari päivää sitten, nimimerkki Konstikas vinkkaa aiemman jutun kommenteissa lempitavastaan tehdä lihapullia.

Herkullinen paistinliemeen tehty kastike on myös Hanna Gullichsenin vuonna 2015 julkaisemassa kirjassa 400 g – parhaat jauhelihareseptit. Paistinpannulle jäävä liemi kannattaa ehdottomasti hyödyntää, eikä kaapaista pois.

– Paistettuasi pullat, pannulle jäävä maukas paistoliemi on paras kastikkeen pohja. Älä siis pyyhi sitä talouspaperilla hukkaan, vaan tee siitä kastike, kirjassa kerrotaan.

– Jos osaat tämän kastikkeen, pääset pitkälle.

Näin valmistat herkullisen ruskean kastikkeen kirjan ohjeella.

Kermakastike lihapullille

nokare voita

3 rkl jauhoja

2–3 dl lihalientä

2 dl kuohukermaa

Valmistusohjeet

  1. Lisää lihapullien paistamisesta paistinpannulle jääneeseen paistoliemeen nokare voita.

  2. Kiehauta.

  3. Sekoita vispilällä joukkoon vehnäjauhot.

  4. Ruskista jauhoseos kevyesti.

  5. Lisää kuuma lihaliemi ja kiehauta seos.

  6. Lisää kerma.

  7. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

  8. Lämmitä lihapullat kastikkeessa ja tarjoa perunamuusin ja puolukoiden kera.

Resepti: Hanna Gullichsen, Joonas Laurila: 400 g – parhaat jauhelihareseptit (No tofu publishing 2015)

Lihapullia ja muita pyöryköitä

Ruokalan reseptiarkistosta löytyy useita lihapullaohjeita, mutta jos ne kyllästyttävät, tarjolla on myös muun muassa erilaisia kasvispyöryköiden ja broileripyöryköiden reseptejä sekä niihin sopivia kastikkeita.

Ohjeet sopivat hyvin perusarkeen.

Täydelliset kasvispullat cashewtahnalla

Juurespyörykät

Vegepullat

Thaimaalaiset broileripyörykät

Broileripullat kookos-currykastikkeessa

Riistalihapullat

Mintulla maustetut lihapullat

Mummon lihapullat

Italialaiset lihapullat

Yrttijuusto-lihapullat

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit