”Jumalaisen hyvä” tomaattikastike pizzaan tai pastaan ja legendaarinen tomaattipiirakka, jota otetaan taatusti lisää - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

”Jumalaisen hyvä” tomaattikastike pizzaan tai pastaan ja legendaarinen tomaattipiirakka, jota otetaan taatusti lisää

Le Marche -ravintolan tomaattipiirakka tarjoillaan usein sardellien kanssa. Tällä kertaa päälle leikataan isoja kapriksia.

Le Marche -ravintolan tomaattipiirakka tarjoillaan usein sardellien kanssa. Tällä kertaa päälle leikataan isoja kapriksia.

Julkaistu: 16.11. 13:05

Talvella tomaatit eivät ole ihan parhaimmillaan, mutta paahtamalla niistä saa makua irti.

Itse tehty tomaattikastike on helppo valmistaa ja jumalaisen hyvää. Sitä voi käyttää niin pizzaan kuin pastankin kanssa.

Helsinkiläisen le Marche –ravintolan tomaattipiirakka on legendaarinen ja sain luvan käyttää tässä heidän reseptiään. Kannattaa kokeilla!

Täytetyt tomaatit on retroruokaa, mutta toimii aina vaan. Tällä kertaa pihvitomaatit täytetään harissalla maustetulla karitsanlihalla ja fetalla.

Le Marchén tomaattipiirakka

1 peruna-ruistaikina pakastealtaasta

1 rkl dijon sinappia

kourallinen parmesaaniraastetta

500 g kirsikkatomaatteja

1,5 tl rosmariinia

isoja kapriksia

Lämmitä uuni 225 asteeseen.

Kauli sulanut taikina 0,5 cm paksuksi levyksi ja aseta se noin 25x35 cm uunivuokaan leivinpaperille.

Voitele pohja dijon-sinapilla ja ripottele päälle parmesaanijuustoa.

Pese ja puolita tomaatit ja levitä tasaisesti pohjan päälle. Ripottele päälle suolaa ja rosmariinia.

Nosta uuniin noin 30 minuutiksi, kunnes pohja on kypsää ja tomaatit paahtuneita.

Puolita päälle kapriksia ja tarjoa kuumana tai lämmitettynä

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 8

Itse tehdyn tomaattikastikkeen voi maustaa kukin tavallaan. Salaisuutena on riittävästi oliiviöljyä ja sopivasti hunajaa.

Itse tehdyn tomaattikastikkeen voi maustaa kukin tavallaan. Salaisuutena on riittävästi oliiviöljyä ja sopivasti hunajaa.

Uunissa paahdettu tomaattikastike

1,3 kg mahdollisimman kypsiä tomaatteja

0,75 dl oliiviöljyä

10 valkosipulinkynttä

5 timjamin oksaa

2 tl herbes du provence mausteseosta

1,5 tl merisuolaa

1 rkl hunajaa

3 rkl tomaattipyreetä

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Pese tomaatit ja leikkaa lohkoiksi.

Nosta isoon uunivuokaan tai uunipellille ilman leivinpaperia.

Kaada päälle oliiviöljy ja lisää timjamin oksat, veitsen lappeella murskatut ja kuoritut valkosipulinkynnet, yrttimausteseos, suola, hunaja, pippuri ja tomaattipyree. Sekoita käsin.

Nosta uuniin 2 tunniksi, kunnes tomaatit ovat hieman paahtuneita ja täysin kypsiä.

Kaada kuumat tomaatit 0,5 litran desinfioituun säilykepurkkiin tai useampaan pienempään.

Jos haluat, voit hieman soseuttaa kastiketta sauvasekoittimella. Sulje kansi tiiviisti ja jätä huoneenlämpöön jäähtymään.

Valmistusaika: 10 minuuttia + 2 tuntia

Annoksia: noin 0,5 l kastiketta

Karitsan jauheliha maustetaan pohjois-afrikkalaisella Harissa-chilitahnalla.

Karitsan jauheliha maustetaan pohjois-afrikkalaisella Harissa-chilitahnalla.

Harissa-karitsatomaatit

400 g karitsanjauhelihaa

1 keltuainen

4 valkosipulinkynttä

2 tl timjamia

2 tl minttua

1 tl suolaa

2 tl harissa -maustetahnaa

100 g fetaa

6 pihvitomaattia

150 g mustaleima emmental-raastetta

riisiä

voita

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita jauheliha, ja muut ainekset ja mausteet keskenään, sekoita feta murusina viimeiseksi.

Pese tomaatit ja leikkaa hattu pois. Kaiva lusikalla siemenkodat pois.

Täytä tomaatit jauhelihataikinalla ja ripottele päälle juustoraastetta.

Nosta uuniin 40 minuutiksi, kunnes tomaatit ja liha on kypsää.

Keitä lisukkeeksi riisiä ja sekoita joukkoon nokare voita.

Valmistusaika: 60 minuuttia

Annoksia: 6

Kuvituskuva

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit