Tuomas joutui keittämään toista tuntia perunoita, jotka eivät tahtoneet millään kypsyä – tutkijat selittävät, mistä ilmiössä on kyse - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tuomas joutui keittämään toista tuntia perunoita, jotka eivät tahtoneet millään kypsyä – tutkijat selittävät, mistä ilmiössä on kyse

Maistuuko sinulle peruna?

Maistuuko sinulle peruna?

Julkaistu: 12.11. 18:06

Aina peruna ei kypsy, vaikka miten keittäisi tai paistaisi. Mistä tämä johtuu? Kysyimme asiasta tutkijoilta.

Peruna on pysynyt suomalaiskeittiöiden ruokalistalla jo vuosisatojen ajan, eikä mikään ihme. Se on terveellinen ja ravitseva viljelykasvi, jota voi syödä sellaisenaan, kastikkeiden kera, muussattuna sekä keitoissa.

Useimmiten peruna myös valmistuu varsin nopeasti ja vaivattomasti. Facebookin Kotiruokaryhmässä heräsi kuitenkin hiljattain keskustelu siitä, kun perunat eivät pitkällisestä keittämisestä tai paistamisesta huolimatta kypsyneetkään.

”Toista tuntia tuli keitettyä”

Esimerkiksi Tuomas kertoo Ilta-Sanomille, että hänellä on ollut muutamia kertoja ongelmia perunoiden kypsymisen suhteen.

– Toista tuntia niitä tuli keitettyä, ja kyllä ne lopulta sitten onneksi vähän kypsenivätkin. Mutta muusia niistä piti tehdä, mies kuvailee.

Myös useampi muukin mainitsee Kotiruokaryhmässä, että perunat ovat jääneet kivikoviksi, vaikka niitä olisi kuinka kuumennellut.

Raakaa laatikkoa vieraille

Tuomaksen ohella myös esimerkiksi Katrilla on kokemusta oikuttelevista perunoista.

– Valmistin kerran lihaperunalaatikkoa, jota paistoin uunissa hurjan pitkään. Silti peruna ei vain millään kypsynyt täysin kypsäksi. Se alkoi vain saamaan liikaa väriä, kun pidin laatikkoa uunissa. Lopulta jouduimme sitten syömään raakaa laatikkoa, hän sanoo.

– Minulle oli vieläpä tulossa pitkän matkan päästä vieraita kylään ruokailemaan. Kaapissani ei ollut sillä hetkellä muutakaan, josta olisi voinut tehdä ruokaa pyöräyttää. Siksi laatikko oli vain laitettava tarjolle.

Katri toteaa, ettei hän ole koskaan aiemmin kokenut moista tilannetta.

– Olen ammatiltani keittiöalalla, mutta tällaista ei ole tosiaan tullut vastaan!

Enemmän kuin harvinaista

Luonnonvarakeskuksen tutkija Antti Hannukkalan mukaan se, ettei peruna kypsy millään, on enemmän kuin harvinainen tapaus.

– Enemmän on tietooni tullut valituksia liian jauhoisista perunoista, jotka räjähtävät käsiin. Ei oikein tule mieleen mitään viljelyteknistä virhettä, josta kypsymättömyys voisi johtua, Hannukkala pohtii.

Hän muistuttaa myös perunalajikkeiden, eli kiinteämaltoisten, yleisperunoiden ja jauhoisten perunoiden erilaisuudesta.

– Jos kyseessä on kiinteämaltoinen peruna, se voi tuntua kovalta, vaikka peruna olisikin todellisuudessa jo kypsä. Normaalisti ihmiset kokeilevat perunaa haarukalla, mutta oikein kiinteämaltoisessa perunassa se ei kyllä kovin syvälle painu.

Perunan solukkorakenne erilainen

Anne Rahkonen, joka myös toimii Luonnonvarakeskuksen tutkijana, on samoilla linjoilla Hannukkalan kanssa.

– Tuo on minulle uutta, etteivät ne edes vedessä keitettynä kypsyisi kunnolla, Rahkonen mainitsee.

Tutkijan mukaan suurtalouskeittiöissä kuitenkin tiedetään, että tähän aikaan syksystä tietyt lajikkeet kypsyvät huonosti.

Tämä liittyy perunan solukkorakenteeseen, joka ei ole vielä ikääntynyt tarpeeksi.

– Sanotaan, että joulukuussa ja viimeistään vuodenvaihteessa näiden lajikkeiden solukkorakenne ikään kuin murenee ja peruna pehmenee tarpeeksi.

Kasvuolot ratkaisevat

Kyseessä on Rahkosen mukaan harmillinen ominaisuus. Pakkaajien kannattaisikin säästää tällaisia eriä ja odottaa, että ne kypsyvät paremmin.

– Kasvuolothan tällaiseen tapauksiin vaikuttavat, ja taipumukset vaihtelevat vuosittain. Viime kesänäkin oli kuivia kausia välissä heinäkuun puolivälin ja elokuun lopun välisenä aikana, jolloin mukulakasvu on ratkaisevinta.

– Jos peruna kärsii vedenpuutetta, sen kuiva-ainepitoisuus on korkealla, ja tämä vaikuttaa myös solurakenteeseen. Sekään ei ole hyvästä, jos välillä vettä on saatavilla ja välillä ei. Perunaan voi tulla koviakin kerroksia. Joko ydin tai sitten koko peruna voivat jäädä kovaksi.

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit