Yleinen virhe, jonka moni tekee pastaa keittäessä – ja 10 superhyvää reseptiä arkeen - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Yleinen virhe, jonka moni tekee pastaa keittäessä – ja 10 superhyvää reseptiä arkeen

Maistuisiko pasta? Sen sekaan sopii upottaa niin lohta, lihapullia kuin tomaatitkin.

Maistuisiko pasta? Sen sekaan sopii upottaa niin lohta, lihapullia kuin tomaatitkin.

Julkaistu: 12.11. 14:32

Pasta on maistunut suomalaisille jo vuosikymmenien ajan.

Kun arjen tohinat iskevät voimalla päälle, eivät päivän tunnin useinkaan riitä pitkällisiin kokkailusessioihin. Kulinaristiset kokeilut sijoittuvat työpäivien jälkeisen kiireen sijaan viikonlopuille ja lomille, se on vissi.

Nopeasti valmistuvan arkiruuan ei kuitenkaan tarvitse tinkiä mausta saati laadusta. Esimerkiksi pasta pitää kotikokkien klassikkoaineksena huolen tästä.

Tuunailtavissa

Pastassa parasta lienee ehdottomasti sen monikäyttöisyys: sen voi sekoittaa lähes minkä tahansa ruoka-aineen kanssa maukkaaksi ateriaksi.

Toisin sanoen luovuuden käyttö on enemmän kuin sallittua pastaa tuunaillessasi!

Lisäksi pasta on jo itsessään varsin täyttävää ruokaa. Vaaleamman, ”tavallisen” pastan ohella tarjolla on myös tummempaa pastaa sekä täysjyväpastaa.

Älä kämmää öljyn kanssa

Vaikka kyseessä on ripeästi ja helposti valmistuva ruoka, pastankin kanssa voi mokata.

Kuten olemme viime vuonna kertoneet, esimerkiksi kirjankustantaja ja kokki Hanna Gullichsenilla on hihassaan tarkka vinkki pastankeittäjille.

– Lorautatko pastan keitinveteen öljyä siinä toivossa, etteivät spagut tarttuisi toisiinsa? Säästä öljy johonkin muuhun, kikka ei nimittäin toimi. Se toimii vasta kypsän spagetin kanssa, Gullichsen on kuvaillut kirjassaan.

Hanna muistuttaa siitäkin, että vettä sopii käyttää keitettäessä runsaasti. Myöskään suolan käyttöä ei kannata pelätä, sillä kaikki keitinveteen lisätty suola ei siirry suoraan pastaan.

Gullichsen neuvoo myös keittämään pastaa ohjeen mukaisesta ajasta 80 prosenttia, minkä jälkeen maku ja koostumus on hyvä tarkistaa.

Unohda huuhtelu

Myös aiemmin olemme listanneet yleisiä vaaranpaikkoja spagetin keittämisessä.

Nostimme tällöin esiin esimerkiksi sen, että veden on kiehuttava kunnolla, ennen kuin spagetti upotetaan sekaan.

Lisäksi pastoja on hyvä keittää vain yhtä laatua kerrallaan, sillä niillä kaikilla on omat ideaalit keittoaikansa.

Muistutimme myös olemaan huuhtelematta pastaa keittämisen jälkeen. Näin siinä säilyy hyvä maku ja tärkkelys, jotka ovat tärkeitä lopputuloksen kannalta. Pasta kannattaa huuhdella vain silloin, jos tekeillä on kylmä pastasalaatti.

Herahtiko vesi kielelle? Keräsimme reseptipankista kymmenen herkullisinta ja toisistaan poikkeavaa pastareseptiä. Kokeile vaikka tänään:

10 maukasta pastareseptiä

Kermainen kastike saa raikkautta tomaateista ja sitruunasta. Pakastekatkaravut ovat arjen pelastaja, kun mieli tekee äyriäisiä.

Kermainen kastike saa raikkautta tomaateista ja sitruunasta. Pakastekatkaravut ovat arjen pelastaja, kun mieli tekee äyriäisiä.

Lohipasta on helppo ja ripeä arkiruoka!

Lohipasta on helppo ja ripeä arkiruoka!

Tomaatti ja vuohenjuusto sopivat täydellisesti yhteen – etenkin pastassa!

Tomaatti ja vuohenjuusto sopivat täydellisesti yhteen – etenkin pastassa!

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit