Kolme todella hyvää valintaa kaupan kalalaarin äärellä, jos niitä saa – ja 8 kalaherkkua, joita kannattaa kokeilla - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kolme todella hyvää valintaa kaupan kalalaarin äärellä, jos niitä saa – ja 8 kalaherkkua, joita kannattaa kokeilla

Keskivertosuomalainen syö vain 0,3 kiloa silakkaa vuodessa, vaikka tällä olisi varsin suotuisa vaikutus Itämeren tilaan.

Julkaistu: 11.11.2019 16:39

Särkeä ja silakkaa ei juuri Suomessa syödä, vaikka se olisi todellinen ympäristöteko Itämerelle. Vuoden kokiksikin valittu Ari Ruoho veikkaa tietävänsä syyn tähän.

Suomalaisetko pesunkestävää kalakansaa? Ilmeisesti eivät täysin, uutisoi Helsingin Sanomat hiljattain.

Lehti kertoi, että Itämerestä ja omista järvistä saatavaa kalaa syödään kotimaassa häkellyttävän vähän. Etenkin silakka ja särkikalat, jotka vieläpä kuuluvat ympäristöystävällisimpien kalalajien joukkoon, eivät maistu kotimaassa.

Esimerkiksi silakkaa keskivertosuomalainen syö vain 0,3 kiloa vuodessa, vaikka tällä olisi varsin suotuisa vaikutus Itämeren tilaan.

Silakka, särkikalat ja kotimainen kasvatettu kirjolohi

Särkikaloista lahna kuului vuosikymmeniä sitten kiinteästi ruokapöytiimme, mutta nykyisin siitä on tullut lähinnä takaisin veteen heitettävä roskakala. Järvialueilla särkikalan pyynti voi puhdistaa vesistöjä yhtä tehokkaasti kuin silakan pyynti merialueita, kerrotaan Helsingin Sanomissa.

– Yli sadan miljoonan kilon vuosittaisesta saaliista vain kolme prosenttia päätyy kuluttajille. Valtaosa menee kalankasvattamoille ja turkistarhoihin rehuksi, lehdessä kuvailtiin.

Kalaa suomalaiset kyllä syövät, sillä Pro Kala ry:n teettämän kuluttajatutkimuksen vastaajista 94 prosenttia kertoi kalan kuuluvan ruokavalioon. Kotimaisen kalan osuus on kuitenkin reilusti ulkomaista pienempi. Helsingin Sanomien mukaan suomalainen syö vuodessa keskimäärin ulkomaista kalaa kymmenen kiloa ja kotimaista kalaa vain neljä kiloa.

Lehden mukaan ympäristön kannalta hyvät valinnat kaloista olisivat kotimainen silakka, särkikalat ja kotimainen kasvatettu kirjolohi.

Kauppojen valikoimilla suuri merkitys

Vuoden kokki -kilpailun vuonna 2003 voittanut, nykyisin ravintola Nokan keittiöpäällikkönä toimiva Ari Ruoho toteaa, että uutinen ei yllätä häntä.

Syyksi mies näkee sen, ettei silakan ja särjen tuotekehittelyyn ole Suomessa haluttu panostaa juuri nimeksikään. Ari Ruoho ei ole ollut täysin vakuuttunut kaikista uusista, särkikaloja hyödyntävistä tuotteista.

– Täältä ei löydy tahoja, joilla olisi tahto investoida silakkaan ja särkeen. Olen ihan satavarma, että nykypäivän nuoret, jotka ovat hereillä ympäristöasioista, ja toki kaikki muutkin ihmiset söisivät kalalajeja enemmän, jos niitä olisi tarjolla helpossa ja hyvässä muodossa, Ruoho sanoo.

Pro Kala ry:n teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan 80 prosenttia kyselyn vastaajista kertoi haluavansa syödä kalaa nykyistä enemmän. Kyselyn mukaan suomalainen kuluttaja ostaa kalansa mieluiten samasta päivittäistavarakaupasta kuin muutkin ruokaostoksensa.

Vastausten mukaan ostopäätökseen vaikuttavat eniten kalan laatu ja tuoreus.

– Kauppojen valikoimalla on siis suuri merkitys siinä, mitä kalaa syödään ja miten uusia kalatuotteita päätyy kuluttajien lautasille, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen sanoo tiedotteessa.

Kyselyssä selvisi myös, että 59 prosenttia vastaajista mieltää kalan syömisen ilmastoteoksi. Pro Kalan teettämään tutkimukseen osallistui 1066 vastaajaa.

Aitoa ja kotimaista ruokaa

Ari Ruoho itse kertoo tarjoilleensa lahnaa ensimmäisen kerran ravintolassaan jo 1990-luvun lopulla, eikä kaihda kalalajin käyttöä ruuanvalmistuksessa tänäkään päivänä.

Yhtä lailla silakasta on saanut monenlaista herkkua aikaan.

– Kokonaisuudessaan silakka- ja särkikalahommissa on kuitenkin paljon tekemistä. Mutta jos ihmiset ovat nykyään valmiita syömään heinäsirkkojakin, ei voi olla mahdotonta saada heitä kiinnostumaan myös näistä, kokki pohtii.

Sen lisäksi, että kala on terveellistä ja ympäristöystävällistä ravintoa, särki ja silakka ovat varsin edullisia kaloja verrattuna esimerkiksi loheen.

– Tässä olisi just sellainen mahdollisuus, että ravinto ja ympäristö kohtaisivat luonnollisesti. Kala on aitoa ja kotimaista ruokaa.

Silakkaa ja kotimaista kirjolohta löytää hyvinvarusteltujen ruokakauppojen kalatiskeiltä. Useita särkikaloja hyödyntäviä jalostettuja tuotteita on myös tullut viime aikoina markkinoille.

Pro Kala ry:n julkaiseman pyydetyn kalan sesongit -kalenterin mukaan marraskuussa on sesonkiaika myös esimerkiksi hauelle, kuhalle, mateelle ja siialle.

8 hyvää kalareseptiä

Valkosipulivoissa paistetut silakkapihvit ja herne-perunamuusia.

Järkisärkikiusaus.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Pro Kala ry

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit