Onnea isälle, isoisälle tai isänmieliselle! Ihana kääretorttu ja 2 muuta herkkua juhlapäivään

Julkaistu:

Elämän makuja
Isähahmotkin kaipaavat hemmottelua, vaikka taitavatkin aika harvoin sitä pyytää. Nyt on oikea hetki osoittaa heille rakkautta vaikka hyvällä ruoalla.
Croque madame on ranskalainen klassikko, jossa on kaikki: sopivasti makua, rasvaa ja rapsakkuutta. Jambalaya on louisialainen klassikko, jossa yhdistyy surf and turf sekä tulisuus.

Se on täydellinen syksyinen lohturuoka. Puolukat, vanilja ja rahka on niin hyvä yhdistelmä, että isän kunniaksi se kääritään helposti valmistuvan kääretortun sisään. Tämä kääretorttu ei ole liian makea. Toki makeaa rakastavalle, sokeria saa lisätä oman maun mukaan.

Puolukkarahkakääretorttu

4 munaa

1,5 dl sokeria

0,75 dl perunajauhoja

0,75 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

ruokosokeria pintaan

1,5 dl kermaa

2 dl rahkaa

200 g pakastepuolukoita

1 rkl vaniljasokeria

2 rkl sokeria

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään valmiiksi omaan astiaan.

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää jauhot joukkoon siivilän läpi, nuolijalla nostellen. Kaada taikina leivinpaperille uunipellille ja nosta uuniin 10 minuutiksi, kunnes pohja on kypsää.

Levitä sillä aikaa leivinpaperi kuumaa kestävälle alustalle ja ripottele päälle runsaasti ruokosokeria. Kumoa kypsä pohja sokerien päälle ja irrota leivinpaperi varovasti. Jätä jäähtymään.

Valmista täyte. Valuta pakastepuolukoita siivilässä. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi sokerien kanssa, lisää rahka ja vatkaa kiinteäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon puolukat. Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle ja kääri torttu rullaksi.

Lisää pintaan sokeria, jos tarvitsee ja kääri leivinpaperiin Nosta jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Valmistusaika: 60 minuuttia

Annoksia: 8



Croque madame

4 punasipulia

0,5 dl väkiviinaetikkaa

1 dl sokeria

1,5 dl vettä

2 viipaletta vaaleaa maalaisleipää

2–3 palaa savukinkkua

gruyére-juustoa (tai emmentalia)

n. 0,5 rkl dijon-sinappia

oliiviöljyä

1 kananmuna

rucolanversosalaattia

lehtisalaattia

Pikkelöi punasipulit edellisenä päivänä. Kuori ja leikkaa punasipulit ohuiksi rinkuloiksi ja laita pieneen lasipurkkiin tai muuhun kuuman kestävään astiaan. Keitä vesi, etikka ja sokeri, kunnes sokeri liukenee. Kaada kuuma liemi punasipulien päälle, sekoita ja laita tekeytymään yön yli.

Leikkaa leivästä kaksi viipaletta. Vuole juustosta runsaasti viipaleita, noin 6 kpl. Paista kinkkuviipaleet pannulla rapeiksi. Voitele leipien pinta ohuelti sinapilla.

Aseta yhden leivän päälle kinkkuviipaleet ja juustot ja laita toinen leipäpala päälle. Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja paista kerrosleipä molemmin puolin rapeaksi.

Aseta pannun päälle kansi hetkeksi, jotta juusto sulaa kunnolla. Paista kananmuna niukassa öljyssä, miedolla lämmöllä. Puolita leipä, aseta kananmuna toisen puolikkaan päälle ja tarjoa salaatin ja pikkelöidyn sipulin kera.

Valmistusaika: 20 minuuttia + sipulit yön yli

Annoksia: 1 (punasipulia jää seuraavillekin päiville)



Jambalaya

100 g chorizomakkaraa

1 sipuli

1 varsi varsiselleri

3 valkosipulinkynttä

oliiviöljyä

350 g isoja kanasuikaleita

3 rkl tomaattipyreetä

3 dl riisiä

2,5 tl savupaprikaa

1 tl cayennepippuria

1 tl suolaa

mustapippuria

2 tl sokeria

5 dl vettä

2 kanaliemikuutiota

1 tomaattimurska

1 rkl valkoviinietikkaa

1 jalapeno

200 g jättikatkaravunpyrstöjä

tuoretta korianteria halutessasi

jalapenoja

Leikkaa chorizo viipaleiksi. Hienonna sipuli ja varsiselleri. Hienonna valkosipuli.

Kuumenna isossa kasarissa oliiviöljy ja paista makkaraviipaleet ja kanasuikaleet, kunnes suikaleet ovat kypsiä. Kaada sivuun odottamaan. Kuullota sipuli ja selleri samalla pannulla, samassa öljyssä.

Lisää tomaattipyree, riisi ja kuullota hetki. Lisää valkosipuli ja mausta paprikalla, cayennepippurilla, suolalla, pippurilla ja sokerilla. Lisää vesi ja kanaliemikuutiot.

Keitä, kunnes suurin osa nesteestä on imeytynyt ja lisää tomaattimurska, etikka, kana ja makkara. Lisää hieman vettä tarvittaessa. Tarkista, että riisi on kypsää ja lisää katkaravut ilman pyrstökuorta.

Anna muhia hetki kannen alla. Tarjoa hienonnetun korianterin ja jalapenoviipaleiden kanssa.

Valmistusaika: 35 minuuttia

Annoksia: 4–6


Ruoan monitaituri Prisca Leclerc tekee Ruokalan lukijoille herkkuja rakkaudella.

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt