Yksinkertainen voi olla kaikkein parasta – hemmottele isää ruotsinlaivojen herkkuleivällä

Julkaistu:

Ruokakirja
Jos et ole leipojaihminen, yksinkertaisen, mutta ihanan herkun isänpäivän aamuun voi myös tehdä helposti.
Tuleva isänpäivä saattaa aiheuttaa pohdintaa siitä, millaisilla herkuilla isää voisi sunnuntaina hemmotella.

Yksinkertaisimmat asiat ovat yleensä toimivimpia. Kuten esimerkiksi juhlapäivän aamiaisella tarjottava, rakkaudella tehty voileipä voi olla paljon parempi ratkaisu kuin monet monimutkaisemmat leipomukset.

Maukas, toiselle tehty voileipä voi olla myös arjessa pieni, mutta mieltä lämmittävä asia.

Voileivistä on tehty myös tänä vuonna julkaistu kirja. Sami Rekolan ja Mikko Takalan kirjoittama Voileipä (Readme 2019) on myös matkakertomus, jossa esitellään maailman parhaat voileivät vietnamilaisista banh mi -subeista amerikkalaisiin ja eurooppalaisiin vastineisiinsa.

Kirjassa kuvaillaan eri matkakohteissa koettuja ruokaelämyksiä, ”maailman parhaat voileivät”, joista on jäänyt makumuistoja.

– Joissakin paikoissa jo pelkästään leivän rakenne on tehnyt vaikutuksen. Esimerkiksi Aasiassa leipä voi olla samaan aikaan rapea ja pehmeä. Sellaista ei saa missään muualla, Mikko Takala kuvailee.

”Maailman paras katkarapuleipä”

Mitä voileipä suomalaisille tarkoittaa, voi kuitenkin olla eri asia muualla.

– Meidän sandwich on jenkille ja britille avovoileipä tai tanskalainen voileipä. Jenkeissä ja briteissä tarvitset täytteiden päälle kannen, siis toisen siivun leipää, jotta sandwichin tunnusmerkistö täyttyy, kirjassa kuvaillaan.

Voileipä-kirjassa on runsaasti reseptejä erilaisten täytteiden tekemiseen, toimiviksi havaittuja leipäohjeita ja lisukkeita. Visuaalisesti näyttävä kirja on inspiroiva. Kirjan valokuvat ovat Tommi Anttosen käsialaa.

Voileipäkirja esittelee maailman parhaat voileivät vietnamilaisista banh mi -subeista kotoisiin skageneihin ja seikkailee klassikkoleipien syntysijoilla Amerikasta Aasiaan. Mukana on myös moneen kertaan testattuja ja toimiviksi havaittuja leipäohjeita peruslisukkeineen.

Isää tai koko perhettä voi ilahduttaa sunnuntaina esimerkiksi suomalaisille tutulla Toast Skagenilla.

– Meille suomalaisille tämä on maailman paras katkarapuvoileipä, kirjassa alustetaan ohjetta.

– Sen resepti on ehtymätön kiistojen lähde. Ohessa meidän mielestämme ohjeista toimivin.

Toast Skagen

4 dl savustettua tai tavallisia katkarapuja kuorittuna

2 rkl hienonnettua tilliä

1,5 dl laadukasta majoneesia

yhden sitruunan mehu ja raastettu kuori

4 viipaletta paahtoleipää

4 rkl muikunmätiä paahdettuna (jos nk. matti kujertaa lompakossa, jätä mäti pois)

2 kevätsipulia

Valmistusohjeet

  1. Sekoita ravut ja tilli majoneesin joukkoon.
  2. Mausta sitruunamehulla ja raastetulla kuorella.
  3. Paahda leipäviipaleet paistinpannulla.
  4. Kokoa rapuseos leipien päälle.
  5. Viimeistele muikunmädillä ja sipulilla.
Lähde ja resepti: Mikko Takala, Sami Rekola, Voileipä (Readme 2019)

Kokeile myös seuraavia Ruokalan reseptiarkiston ohjeita:

Blt-voileipä

Vähän parempi croque monsieur

Croque Madame

Croque madame uunissa

Avokado-mozzarellaleivät

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt