Maija Silvennoisen lapsuudenherkku on ihana ja helppoakin helpompi marjapöperö, joka tehdään puolukasta – vain neljä ainesta

Julkaistu:

Marjaherkut
Puolukasta saa paljon muutakin kuin hilloa. Silvennoisen puolukkaherkun lisäksi keräsimme muitakin herkkuohjeita kotoisasta marjasta.
Suomen ensimmäinen naispuolinen huippuravintolan keittiömestari ja pidetty takavuosien tv-kokki Maija Silvennoinen on aina painottanut lähiruoan ja luonnon antimien hyödyntämisen tärkeyttä.

– Perusraaka-aineet, kuten sienet, marjat ja villiyrtit saa luonnosta. Meillä on käytettävissä paljon halpaa ja terveellistä materiaalia, Silvennoinen sanoi viime vuonna julkaistussa jutussa, joka käsitteli hänen kirjoittamaansa Maijan ruokavuodet -kirjaa.
Silvennoinen on kirjoittanut kirjassaan myös lapsuuden makumuistoistaan. Yksi sellainen on ihanan yksinkertainen jälkiruoka, jonka pääraaka-aine on kotoinen puolukka.

Puolukka nousi tällä viikolla myös monien juttujen aiheeksi, sillä tuore tutkimus kertoi sillä olevan runsaasti positiivisia terveysvaikutuksia.
Toki runsas sokeri saattaa olla yksi puolukkaisten herkkujen terveellisyyttä vähentävä seikka. Jälkiruoat on kuitenkin tarkoitettu vain satunnaiseen nautiskeluun.


Jos puolukkaa on vielä pakkasessa, seuraava ohje kannattaa ottaa talteen.

Silvennoisen lapsuudenherkku on sympaattiselta nimeltään marjapöperö. Hän kuvailee sitä rakastavasti. Pöperö-nimike saattaa olla hyvinkin vanhaa perua, sillä marja- ja mustikkapöperöitä mainitaan suomalaista perinneruokaa käsittelevissä kirjoituksissa.

– Marjapöperö on lapsuuden suuri herkku. Sitä valmistin itse jo ihan pikkutyttönä. Silloin herkut olivat hyvin vaatimattomia tämän päivän mittapuulla. Silti niistä on jäänyt ikuiset ja hyvät muistot, Silvennoinen kuvailee kirjassaan.

– Arkena pöperö tehtiin ilman kermavaahtoa, vain puolukoita, sokeria ja ruisjauhoa. Sunnuntaina ja juhlapyhinä tehtiin pöperö kermavaahdolla.

Herkku sopii arkeen ja juhlaankin. Maija Silvennoisen reseptissä käytetään ruisjauhoja. Monissa muissa pöperöohjeissa on talkkunajauhoja.

Silvennoisen kirjassa olevan marjapöperön ohjeen lisäksi keräsimme muita maukkaita puolukkaherkkuja.

Marjapöperö

3 dl puolukoita

2 dl sokeria

1,4 dl hienoja ruisjauhoja

1 dl kuohukermaa vaahtona

Valmistusohjeet

  • Survo puolukat ja sekoita joukkoon ruisjauhot ja sokeri.
  • Nostele sekaan vaahdoksi vatkattu kerma.
  • Anna makujen tasaantua hetki ja nauti.
Resepti ja lähde: Maija Silvennoinen, Maijan ruokavuodet (Docendo 2018)

Muita puolukkaherkkuja

Vispipuuro

Puolukkamousse

Puolukkamoussekakku

Puolukka-lakritsikakku

Puolukka-rahkapiirakka


Omena-puolukkapiirakka toffeekuorrutteella

Jugurttijäätelö puolukoista

Puolukka-vanilja -jäädyke

Puolukka-päärynähilloke

Puolukka-gin&tonic

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt