Tallinnan uudet hittikohteet – nämä ravintolavinkit kannattaa painaa mieleen: hyvää ruokaa kympillä

Julkaistu: , Päivitetty:

Ravintolat
Tallinnassa on avattu vuoden sisällä kuusi uutta museota ja yksi avautuu vielä loppuvuodesta. Katsastimme uusien kohteiden ravintola- ja kahvilatarjonnan.
Tallinnassa on tapahtunut paljon kuluneen vuoden aikana. Kaupunkiin on avattu kuusi uutta museota, joista paljon kiinnostusta on herättänyt Tukholmasta tuttu Fotografiska. Se avautui kesällä ja on ollut heti ajavaisten jälkeen suosittu kohde.

Vasta lokakuussa avattu uusi viihdekeskus, Keksintötehdas Proto tarjoaa nähtävää ja tekemistä lapsille ja aikuisille. Se sijaitsee vanhalla Noblessnerin alueella, jossa sijaitsi reilu sata vuotta sukellusvenetehdas. Keskuksessa voi muun muassa ajaa virtuaalisesti maanalaista tunnelia pitkin ja ohjata hevosvankkureita.


Neuvostoaikana alue oli suljettu tavallisilta ihmisiltä ja 1990-luvun jälkeen alue oli pitkään karu ja rapistunut. Se on viime vuosina korjattu aivan uuteen uskoon. Alueen vanhat tehdashallit ovat saaneet uuden elämän ja rantaan on noussut uusia asuintaloja.

Katsastimme uusia kohteita lokakuun viimeisellä viikolla ja koostimme niiden ravintola- ja kahvilatarjontaa. Kaikkiin kohteisiin pääsee julkisilla kulkuvälineillä, jotka ovat ilmaisia Tallinnan asukkaille, mutta maksullista turisteille.

”Baltian erikoisuus”

Jos kuitenkin suuntaat pikaruokapaikkaan, yksi käytännön asia on hyvä tietää. Jos pikaruokaketjuun ravintolaan menee Tallinnassa nälkäisenä ja ruoan haluaa heti, on hyvä muistaa, että ketsuppi maksaa erikseen ja se kannattaa pyytää heti tilauksen yhteydessä.

Muuten saattaa joutua jonottamaan uudestaan, kuten Tallinnassa asuva suomalainen Karoliina Korpilahti on oppinut.

– Hampurilaisketjuravintoloissa (Hesburger ja McDonald’s) pitää ketsuppi ostaa erikseen. Se on Baltian erikoisuus. Kassalla pitää muistaa ostaa kastike. Käymme niissä harvoin, mutta tämä on opittu kantapään kautta, tuplasti jonottamalla, Korpilahti kertoi Ilta-Sanomille.

Korpilahti kertoi omia suosikkejaan kahviloista, ravintoloista ja ruokakaupoista aiemmassa jutussa.

Noblessner: Viihdekeskuksen näyttävä kahvila ja hyvä ravintola taidekeskuksen vieressä

Keksintötehdas Proto tarjoaa vauhdikkaita virtuaalitodellisuuselämyksiä. Paikkaa voisi ajatella etupäässä lapsia kiinnostavaksi, mutta aikuisetkin kävijät innostuivat leikkimään vapautuneesti.

Yli satavuotiaan tehdashallin sisätiloja ei ole puleerattu liikaa, vaan ajan tuoma patina näkyy rouheasti. Museo on visuaalisesti näyttävä, kuten on myös sen kahvila.


Proton kahvilassa on panostettu sisustukseen. Tarjolla on pientä suolaista ja makeaa syötävää.


Kahvila on lähes museoalueen yhteydessä, mikä mahdollistaa hyvin esimerkiksi sen, että isompien lasten vanhemmat voivat juoda rauhassa kahvinsa, mutta näköyhteys museon alakerran tiloihin säilyy.

Kahvilasta saa myös edullista lounasta.


Vastapäätä Protoa on uusi taidekeskus Kai. Samassa rakennuksessa tulee olemaan loppuvuoden aikana monipuolinen ravintolatarjonta. Vasta kuukausi sitten rakennuksessa avautui ravintola Lore Bistroo, jonka annosten makumaailmat ihastuttivat.

Ravintolan sisustus on kaunis.


Annokset on tarkoitettu jaettaviksi. Erityistä ihastusta seurueessa herättivät muun muassa kampasimpukat ja mustekala.

Kasvisruokaa edustivat muun muassa cashewpähkinä-kasvispyörykät. Menussa on lisäksi pizzaa ja viinilista on runsas.

Pääruoat maksavat noin 10–15 euroa.


Ravintolan tekijät toimivat aiemmin suositussa ravintola Umamissa. Palvelu oli nopeaa ja ystävällistä. Lore on mietittyä ja hyvää, mutta kohtuuhintaista ruokaa, sekä viiniä arvostavan ravintola.

Samassa rakennuksessa avautuu marraskuun aikana japanilaista ruokaa tarjoava Kampai, cocktailbaari Kaif sekä konditoria Suhkruingel.


Telliskivi: Fotografiskan ravintolassa upeat maisemat ja maukas ruoka

Telliskiven alueella on useita ravintoloita. Uuden Fotografiskan ravintola erottuu edukseen maisemiensa vuoksi: koko Tallinna avautuu kattoterassilta ja ravintolasalissa ikkunoita on kaikkiin ilmansuuntiin.


Ravintola noudattaa zero waste -periaatetta, jossa ruokahävikki pyritään minimoimaan kaikin tavoin. Ravintolan raaka-aineet ovat pääosin ja mahdollisimman pitkälle lähellä tuotettuja.


Isolle pöytäseurueelle tuotiin jaettavia annoksia, joista erityisesti kala ja kaikkiin annoksiin kuulunut kasvislisuke olivat herkullisia.


Pääruoat maksavat noin 10–13 euroa. Neljän ruokalajin menun hinta on 38 euroa. Ravintola on ylpeä viineistään ja ruokien esillepano oli kaunista.

Kestävän kehityksen periaatteet näkyvät myös muun muassa tarjoiluastioissa. Esimerkiksi leipäkorit oli tehty virolaisen leipomon käytöstä poistetuista peltiritilöistä.

Jälkiruoka oli raikas ja herkullinen. Maukas ruoka ja upeat maisemat tekivät lounashetkestä erittäin miellyttävän.


Fotografiskan alakerrassa on myös kahvila, jossa on tarjolla pientä makeaa ja suolaista syötävää.

Museokaupan ja pääsisäänkäynnin yhteydessä sijaitsevan kahvilan sisustus on pelkistetty. Kahvilan tarjonta sopii pieneen suolaisen tai makean nälkään.


Muita tärppejä

Fotografiskaa vastapäätä sijaitsee paikallinen jäätelötehdas La Muu, jonka tarjonnassa on myös vegaanisia jäätelöitä. Tehtaan tuotteita ei ole myynnissä Suomessa.

Kahvilatila on pieni. Myymälästä voi ostaa irtojäätelöä sekä litran pakkauksia.


Jos joulukoristeet kiinnostavat, lähellä taidekeskus Kaita kannattaa suunnata joulutuotteisiin erikoistuneeseen Shishiin.

Myymälän esillepano on jo itsessään näkemisen arvoinen: katosta roikkuu överijoulukuusia ja koristeiden valikoima on käsittämätön. Kaupassa on myös kauniita joulukortteja, osa tosin hieman hintavia.


Jos tuotteita aikoo hankkia enemmänkin, ne kannattaa ostaa edullisemmin rakennuksen toisessa päässä sijaitsevasta outlet-myymälästä, jonne on erillinen sisäänkäynti.

Osteluhysteriaa tai mahdollista, hyvin ymmärrettävää lievää ahdistusta voi mennä pakoon suoraan vastapäätä sijaitsevaan panimoravintolaan. Kauppa on siis ehdottomasti suunnattu vain joulua ja ainutlaatuisia koristeita rakastaville.


Lisäksi kaupunkiin avautuu loppuvuodesta mielenkiintoinen uusi museo, kun keskiaikaiseen torniin, Paksun Margareetan tykkitorniin valmistuu merimuseo.

Museon vetonaulana on Tallinnassa tehtyjen rakennustöiden yhteydessä hiekasta hyvin säilyneenä löytynyt 1300-luvulla rakennettu purjelaiva.


Laivan lähistöltä löytyi irtaimistoa, joka tulee myös esille museoon. Laivaa nyt ympäröivät tornin muurit ovat samalta aikakaudelta. Vaikka museo on keskiaikaisessa tornissa, siitä on tehty esteetön. Torniin on rakennettu hissi, jolla pääsee myös tornin katolle ihastelemaan sieltä avautuvia maisemia.

Koska kyseessä on torni, siihen ei haluttu rakentaa perinteistä neliskanttista hissiä, vaan hissistä piti ehdottomasti tehdä pyöreä, museosta kerrottiin.

Marraskuun lopussa avautuvaan merimuseoon tulee myös kahvila.


Korjaus klo 19.47: Tallinnan julkinen liikenne on maksutonta vain kaupungin asukkaille. Muille se on maksullista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt