Akseli Herlevi kertoo, kuinka kotona saa rapeutta ranskiksiin – näin tehdään myös Suurin pudottaja -ohjelmassa nähdyt ”vesimeloniranet”

Ravintolassa saatavia ranskalaisia ei kannata verrata kotikeittiössä tehtäviin, mutta pienet asiat voivat tuoda niihin lisää rapeutta.

Kotona tehtäviin ranskiksiin ei lisätä samanlaisia kuorrutteita kuin ravintoloissa.

6.11.2019 13:25

Moni kotikokki tietää, että kotona itse tehdyistä ranskanperunoista ei aina tule yhtä ihanan rapeita kuin mitä ne ovat ravintoloissa. Joskus ranskikset jäävät kotiuunissa löysiksi ja tahmaisiksi.

Naughty BRGR -ravintolaketjun perustaja ja tunnettu kokki Akseli Herlevi kertoo, miten kotona voi onnistua saamaan niihin rapeutta.

On kuitenkin hyvä muistaa, että ravintoloissa on käytössä erilaiset laitteet ja tuotteet, minkä takia tulos ei yleensä ole täysin identtinen kotikeittiön raneihin. Bataattiranskalaiset ovat myös nousseet suosituiksi, mutta kotona niihin on haastavaa saada rapeutta.

Ravintoloissa rapeus voi tulla kuorrutteesta

– Bataattiranskiksista on vaikeaa saada kotona rapeita, koska ravintoloiden bataattiranskiksissa on tärkkelyskuorrutus. Bataatissa ei itsessään ole kovinkaan paljon tärkkelystä, minkä vuoksi bataattiranskiksista tulee helposti pehmeitä kotona, Akseli Herlevi sanoo.

Voit kokeilla bataattiranskisten tekemistä esimerkiksi Ruokalan reseptipankin ohjeella.

Jos vertaa esimerkiksi isojen ketjujen tuoteselosteita, voi huomata, että eri ketjujen ranskiksissa voi olla eri määriä hiilihydraattia. Erot johtuvat kuorrutteista.

– Ravintoloissa myytäviä erilaisia ranskalaisia on varmasti satoja. Joissakin on jopa sellaisia kuorrutteita, jotka pitävät perunat rapeina jopa kylminä, mutta ne ovat vähän epäilyttäviä. Monenlaista löytyy.

– Olen lukenut, että rapeuden tuovan ”tärkkelyksen” voi tehdä kotona vaikka Maizenasta, mutta en ole itse koskaan sitä kokeillut, Herlevi sanoo.

Herlevi kertoo, että ravintoloissa ranskikset tehdään myös yleensä rasvakeittimessä.

Ranskiksien tekemisessä kotona on yksi tärkeä asia muistettavaksi. Perunat tai bataatit eivät saisi olla pellillä päällekkäin, vaan irrallaan toisistaan.

– Peltiä ei kannata ladata liian täyteen. Silloin bataatille tai perunalle jää mahdollisimman paljon paistopintaa. Lisäksi perunoiden tasakokoisuus on tärkeää huomioida.

Pese, huljuttele ja kuivaa

Herlevi kertoo, että ranskalaisiin perunoihin saadaan rapeutta ”pesemällä” niitä. Kerroimme samasta metodista myös lohkoperunoiden tekemisestä kertovassa jutussa, jossa toimittaja Satu Koivisto nimesi tekniikan ”pulahdukseksi”.

– Eli kun perunat on leikattu, niiden annetaan olla hetki kylmässä vedessä ja huljutellaan niitä. Sen jälkeen ne valutetaan hyvin ja kuivataan keittiöpyyhkeen alla. Tämä vie ylimääräistä tärkkelystä pois, Herlevi sanoo.

Perunoita voi käännellä paistamisen puolivälissä, mutta ei turhan tiheään tahtiin.

– Ei kannata liikaa käännellä. Aina kun uunin avaa, se vie perunoilta lämpöä pois.

Voit kokeilla ranskisten tekemistä myös uppopaistamalla esimerkiksi tällä ohjeella.

Akseli Herlevi teki Suurin pudottaja -ohjelmassa herkullisia mutta kevyitä vesimeloniherkkuja, joita hän kutsuu vesimeloniraneiksi.

Akseli Herlevi nähtiin Suurin pudottaja -ohjelmassa, jossa hän teki vesimeloniranuja. Miten kevyempi herkku syntyy?

– Ne ovat todella hauskoja. Vesimeloni leikataan aika paksuiksi, ranskisten kokoisiksi paloiksi ja maustetaan ihan himpulla suolaa, cayennepippurilla ja raastetulla limenkuorella. Jätin vesimelonit maustumaan 5–10 minuutiksi, ei enempää. Dippi oli tehty maustamattomasta luonnonjugurtista.

Herlevi julkaisi vesimeloniranskisten ohjeen Instagramissa.

– Tästä ohjeesta tulee hyvä snäkki noin neljälle, Herlevi kirjoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit