Kokki-isä Teemu katsoi Big Brotheria, sitten hänellä välähti – syntyi perheen uusi herkkuruoka

Julkaistu:

Kokkailu
Maistuisiko kasvishernaripihvit? Kokki-isä Teemun perheessä ne kirivät perinteisen hernekeiton ohi.
Kokkaavan isin perheblogia pitävälle Teemu Valtoselle ruuanlaitto on intohimo ja kutsumus. Sen lisäksi, että mies työskentelee kokkina, hän haluaa valmistaa myös kotonaan maittavaa ja monipuolista ruokaa – ja saada lapset mukaan kokkauspuuhiin.

– Liian usein näkee, että käydään Mäkkärissä. Halusin, että saadaan kiireisille vanhemmille mahdollisuus löytää helppoja, mutta herkullisia premium-tason arkiruokareseptejä, Valtonen kertoi Ilta-Sanomille vuonna 2018.
Blogiaan hän pitää yhdessä vaimonsa Tian ja lastensa kanssa. Reseptien ohella he julkaisevat videoita ja kirjoituksia perhe-elämästä ja esimerkiksi ravintolavierailuista.

Hiljattain Teemu julkaisi blogissaan pihviohjeen, jossa käytetään tärkeimpänä ainesosana jotain melko yllättävää – nimittäin hernekeittoa.


Idea lähti BB:stä

Valtonen paljastaa idean pihveihin tulleen parhaillaan käynnissä olevasta Big Brotherista.

– Siellä oli käynnissä hernekeittopäivä, ja kiinnitin huomiota Kristianin tapaan saada puhaltamalla purkkiin reikä ja näin purkin sisältö kokonaisena pois. Upea idea kaiken kaikkiaan!

– Sitten heräsikin ajatus siitä, miksi pitäisi aina tyytyä tavanomaiseen hernariin.

Kokki-isä kuvailee kuivanneensa hernekeittopötkön pintaa hieman ja leikanneensa sen sitten siivuiksi.

– Oma jipponi on myös käyttää Jalostajan hernekeittoja, joissa ei ole possua, koska muuthan sisältävät sitä. Eli nämä pihvit syntyvät ilman lihaa, ja kananmunan sijaan ne pyöritellään kikherneliemessä sekä ruisjauhoissa.

Mausteena jauhojen seassa Valtonen käytti punaviinipippuria sekä -suolaa.

– Lisukkeena tarjosin kimchi-hapankaalia. Se saattaa kuulostaa hullulta, muttei todellakaan ole, vaan toimii uskomattoman hyvin yhdessä hernekeittopihvien kanssa.

Kiri perinteisen hernarin ohi

Myös lapset suitsuttivat pihvejä.

– Kuului sellaisia kommentteja kuin ”onpas hyviä” ja ”nam”! Suosittelen kaikkia syömään pihvit kuumina ja juuri paistettuina, sillä kylmä hernekeittohan ei ole kenenkään mieleen, kokki neuvoo.

– Hapankaali jakaa mielipiteitä, mutta olen monesti yllättynyt, että lapset saattavat tykätä sellaisista raaka-aineista, mistä aikuisetkaan eivät välttämättä pidä.

– Vaimoni Tia tykkäsi myöskin. Hän ei taas hapankaalista välitä, joten sen tilalla voi tarjota raikkaan salaatin tuoreiden omenoiden kera.

Nykyisin perheessä valmistetaan hernekeittopihvejä useammin kuin perinteistä hernaria.

Resepteillä ei ole varsinaisia tekijänoikeuksia ja monien ruokakirjojen ohjeet voivat hyvin olla lähtöjään mistä tahansa ohjeesta. Hernekeittopihvien ohje oli myös keittiömestari Serko Rantasen viime vuonna ilmestyneessä kirjassa Piirun verran parempaa (Cozy Publishing 2018).

Lapset mukaan keittiöpuuhiin

Teemu kannustaa kaikkia perheellisiä ottamaan lapset rohkeasti mukaan ruuanlaittoon.

– Heillä on yllättäviä taitoja jo todella nuorena, eikä kannata turhaan pelätä vaikkapa veitsen kanssa harjoittelua. Haavereita tulee aina, mutta niistä opitaan ja sitä kautta hekin saavat rohkeutta ja itseluottamusta.

– Antakaa heidän tutustua raaka-aineisiin, tunnustella niitä ja tietysti maistella. Vähitellen lasten kiinnostus ruokaa kohtaan herää yhä enemmän, ja he ihan pyytämättäkin saattavat kysyä, pääseekö mukaan laittamaan ruokaa. Silloin ei kannata sanoa ei, vaan ottaa lapselle tuoli, jossa hän voi seistä ja opastaa samalla mitä hän voisi tehdä.

Esimerkiksi pizzaa on helppoa tehdä yhdessä. Samaten hernekeittopihvit onnistuvat perheen pienempien kanssa oikein hyvin.

– Meillä on harjoiteltu, ja välillä on tullut kuorimaveitsellä tai kokkiveitsellä haava, mutta tärkeintä on, että aikuinen on rauhallinen ja seuraa vierestä sekä auttaa tarvittaessa.

– Meillä tykätään tehdä ihan niitä perusruokia, mutta uutena juttuna olen opettanut ja näyttänyt sekä vaimolle että lapsille kokonaisten eli pyöreiden tai avattujen kalojen fileoimista. Kannattaakin suosia suomalaisia raaka-aineita!

Kasvishernekeittopihvit (4:lle)

1 prk Jalostajan hernekeittoa

2 dl kikhernelientä tai 2 kpl kananmunia

3 dl ruisjauhoja

1 tl suolaa

½ tl punaviinipippuria tai mustapippuria


Valmistus (30 minuuttia)

  1. Aloita tekemällä hernekeittopurkin pohjaan reikä. Käännä purkki ja avaa kansi. Käännä sitten purkki ylösalaisin ja puhalla tekemäsi reiän kautta hernekeitto pois purkista.
  2. Kuivaa hieman pötkön pintaa ja leikkaa se halutun kokoisiksi ”pihveiksi”. Pyöräytä pihvit joko kananmunassa tai kikherneliemessä ja paneroi ruisjauhoissa, joihin olet sekoittanut myös suolan sekä pippurin.
  3. Kuumenna pannu ja paista voissa tai öljyssä pihvejä 1 minuutti / puoli. Valmista on, kun pinta on rapea ja hernekeittopihvi myös sisältä lämmin.
  4. Tarjoile pihvit raikkaan salaatin tai hapankaalin kanssa.


Lähde: Kokkaavan isin perheblogi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt