Videokooste neljän suomalaisen huippukokin huikeasta taistelusta: ”Kaikki tiesivät, että nyt osallistutaan maailman kovimpaan kokkikilpailuun”

rac

Julkaistu:

Kokkikilpailu
Viidestoista Suomen Bocuse d’Or-edustaja valittiin viime viikolla järjestetyssä jännittävässä karsintakilpailussa.
Suomen edustajaksi maailman vaativimpaan kansainväliseen kokkikilpailuun valittiin viime viikolla Mikko Kaukonen Food Camp Finlandista. Kerroimme uutisesta heti tuoreeltaan: Maailman arvostetuimman kokkikisan Suomen-karsinnan voitti Vuoden kokki Mikko Kaukonen: ”Uskomattomalta tuntuu”

Suomi on pärjännyt kansainvälisessä kilpailussa hyvin. Viime vuonna saavutettiin kaikkien aikojen parhain tulos, kun Ismo Sipeläinen tiimeinen tuli neljänneksi. Suomi peittosi useita isoja ruokamaita kuten Italian ja Ranskan.

Suomen karsintojen jännittävässä kilpailussa viime lauantaina kohtasi neljä huippukokkia tiimeineen. Kisakeittiöissä taistelivat Mikko Kaukosen lisäksi Erik Mansikka, Kalle Tanner sekä Tommi Tuominen.

Kilpailutehtävänä oli valmistaa 5 tunnissa 40 minuutissa 14 kala-annosta lautasille ja 12 liha-annosta vadille sekä kaksi liha-annosta lautasille. Pakolliset raaka-aineet olivat kala-annoksessa kotimainen siika ja meriravut, liha-annoksessa luullinen porsaan kylki ja porsaan sorkka. Pienikin kilpailuajan ylittäminen vaikuttaa pisteisiin. Tunnelma oli kuin urheilukilpailussa.

Raadissa istui vaativa, arvostettu, kansainvälinen tuomaristo.

Kovatasoinen kilpailu

Kilpailu oli tiukka etenkin kahden kärkitekijän, Kaukosen ja Tannerin kesken, tiedotteessa kerrotaan.

– Kilpailu oli todella kovatasoinen ja olen ylpeä jokaisesta suorituksesta. Oli ilo esitellä kansainväliselle Bocuse d’Or -tuomaristolle suomalaisen keittiön tasoa, tuomariston puheenjohta Matti Jämsén kommentoi.

– Kaikki tiesivät, että nyt osallistutaan maailman kovimpaan kokkikilpailuun, ja jokainen kilpailijoista oli panostanut suoritukseensa, Matti Jämsén sanoi myös.


Mikko Kaukonen voitti karsinnat 903 pisteellä. Kalle Tanner sai 870 pistettä, Erik Mansikka 801 ja Tommi Tuominen 778 pistettä.

Voittaja sitoutuu kilpailuun ja treenit jatkuvat läpi vuoden.


Euroopan osakilpailu pidetään Tallinnassa toukokuussa 2020. Euroopan osakilpailusta kymmenen maata jatkaa matkaansa Lyoniin, jossa pidetään varsinainen finaali. Kokkien maailmanmestaruuskilpailu Bocuse d’Or ratkeaa tammikuussa 2021.


Kokkien maailmanmestaruuskilpailu pähkinänkuoressa

 • Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jota on järjestetty vuodesta 1987. Bocuse d’Or -kilpailujen vastuullinen kilpailujärjestäjä Suomessa on Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO-säätiö.
 • Kilpailukausi kestää kaksi vuotta.
 • Kilpailuun osallistuu kansallisuuksia neljältä eri mantereelta ja 24 maasta, jotka kilpailevat finaalipaikasta alueellisten karsintojen kautta.
 • Karsintakierrokset pidetään Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa.
 • Viime vuonna Lyonissa tehtiin kaksi kilpailuruokaa 14 hengelle 5 tunnissa 35 minuutissa.
 • Suomen joukkue tuli viime vuonna neljänneksi. Joukkueessa olivat Ismo Sipeläisen lisäksi hänen assistenttinsa Johan Kurkela sekä valmentaja Tommi Tuominen.
 • Suomi oli neljäs lihavadista annetuissa pisteissä ja viides lautasannoksesta annetuissa pisteissä. Keittiötyöskentelyssä Suomi oli tulostaulun mukaan kolmas.


12 parasta maata Bocuse d'Or -finaalissa 2019 olivat:

1. Tanska

2. Ruotsi

3. Norja

4. Suomi

5. Sveitsi

6. Ranska

7. Japani

8. Belgia

9. Yhdysvallat

10. Iso-Britannia

11. Islanti

12. Unkari

Suomi on ollut mukana kilpailussa 14 kertaa.

Lähteet: Bocuse d’Or Academy Finland, Elo-säätiö

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt