Tarun taivaallinen maapähkinävoikakku on juhlapöydän kuningatar

Julkaistu:

Pullahiiri
Jos rakastat maapähkinävoita, tämän kakun ohje kannattaa ottaa talteen.
Maapähkinävoin suosion nousun erilaisissa ruokaresepteissä ja leivonnassa on voinut aistia jo jonkin aikaa leivonta- ja ruokareseptien kehitystä seuratessa.

Maapähkinävoita voi käyttää erinomaisesti myös kakkuihin. Tässä kakussa pähkinätäyte saa päälleen herkullisen kinuskikiilteen, joka valmistuu helposti valmiista kinuskikastikkeesta. Kiille on helppo leikata, eikä se tartu tavallisen kinuskikuorrutteen tapaan kakkulapioon kiinni.

Kakun pohjasta löytyy myös pähkinää, joten tämä on pähkinöistä pitävän herkkukakku. Tämä maapähkinävoikakku on oiva leivonnainen mihin tahansa juhlatilaisuuteen.

Jotta hyydykekakkujen keksipohja pysyy helposti leikattavana, mutta kuitenkin kasassa, niin pohjaan kannattaa lisätä ohjeen mukaisesti voin lisäksi pieni määrä ruokaöljyä.

Keksimurskan paineluun riittää ihan kevyt painallus. Voit käyttää apuna keksimurskan painamiseen esimerkiksi tasapohjaista lasia. Näin saat helposti tasaisen ja siistin pohjan kakulle.

Huomioi, että täytteeseen tulevan tuorejuuston pitää olla huoneenlämpöistä, jotta saat maapähkinävoin ja tuorejuuston sekoitettua hyvin keskenään.

Ota siis tuorejuusto hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen täytteen valmistamista tai lämmitä tuorejuustoa mikrossa miedolla teholla lyhyissä pätkissä.


Maapähkinävoikakku kinuskikiilteellä

Pohja:

175 g digestive- tai kaurakeksejä

1/2 dl suolapähkinöitä

75 g voita

1 rkl öljyä

Täyte:

4 dl vispikermaa

3 liivatelehteä

1 prk (350 g) maapähkinävoita

200 g maustamatonta tuorejuustoa

2/3 dl fariinisokeria

1 1/2 dl tomusokeria

1/2 dl vettä

Kiille ja koristelu:

2 dl kinuskikastiketta

1/2 dl maitoa

2 liivatelehteä

1 dl vispikermaa

suklaakaramelleja, nonparelleja ja/tai muita syötäviä koristeita

Laita keksit ja suolapähkinät leikkuuterällä varustetun monitoimikoneen kulhoon. Pyöräytä ne tasaiseksi muruksi. Sulata voi ja sekoita öljy joukkoon.

Sekoita rasvat keksimurskan joukkoon tasaisesti. Pyyhi öljytyllä talouspaperilla noin 22 cm irtopohjavuoan reunus ja ripottele päälle ohut kerros tomusokeria.

Laita reunus tarjoiluastialle ja kaada keksipohjaseos reunuksen sisään. Painele seos tasaiseksi.

Valmista täyte vatkaamalla kerma vaahdoksi ja laittamalla liivatelehdet likoon runsaaseen kylmään veteen noin viiden minuutin ajaksi. Mittaa toiseen kulhoon maapähkinävoi, huoneenlämpöinen tuorejuusto, fariinisokeri ja tomusokeri. Vatkaa seos tasaiseksi.

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Ota liotetut liivatteet vedestä ja purista niistä ylimääräinen vesi pois. Sulata liivatteet kiehuvan veden joukkoon. Sekoita niin, että liivatelehdet sulavat nesteen joukkoon kokonaan.

Kaada liivateseos tuorejuustoseoksen joukkoon koko ajan vatkaten. Vatkaa seos tasaiseksi ja lisää lopuksi kermavaahto nostellen joukkoon. Maista vielä, että täytteen makeus on hyvä. Tarvittaessa lisää tomusokeria.

Kaada täyte pohjan päälle, tasoita ja nosta kakku kylmään vähintään neljän tunnin ajaksi, mielellään yön yli.

Kun kakku on hyytynyt: Kaada kinuskikastike kulhoon. Ota eroon kolme ruokalusikallista kinuskia kermavaahtoa varten. Laita kinuskikiillettä varten liivatteet likoon viiden minuutin ajaksi. Kuumenna maito kiehuvaksi.

Ota liotetut liivatteet vedestä ja purista niistä ylimääräinen vesi pois. Sulata liivatteet kiehuvan maidon joukkoon. Sekoita ja lisää liivateseos kinuskikastikkeen joukkoon. Sekoita vielä kinuskikastiketta ja kaada kinuskikiille kylmän kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi.

Nosta kakku vielä noin tunnin ajaksi jääkaappiin.

Vatkaa koristelua varten varaamasi vispikermaa vaahdoksi ja sekoita kermavaahdon joukkoon erilleen otettu kinuskikastike.

Poista kakkuvuoan reunus kakun ympäriltä ja pursota kinuskikermavaahto kakun päälle haluamallasi tavalla. Lisää erilaisia suklaakaramelleja ja muita koristeita kakun koristeeksi.


40-vuotias Vantaalla asuva leivontabloggaaja ja -kirjailija Taru Vihavainen kirjoittaa Pullahiiren reseptit ja leivonvinkit -palstaa, jossa hän jakaa leivontaohjeita ja keittiövinkkejä Ilta-Sanomien Ruokalan lukijoille.

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän. Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.

Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.

Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt