Pieni ”pulahduskikka” saattaa olla syy Sadun lohkoperunoiden ihanaan rapeuteen - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Pieni ”pulahduskikka” saattaa olla syy Sadun lohkoperunoiden ihanaan rapeuteen

Lohkoperunat ovat maukas lisuke minkä tahansa ruoan kanssa. Parhaimmillaan ne ovat ihanan rapeita. Ruokakirjailija ja toimittaja Satu Koivisto kertoi omista oivalluksistaan, joiden avulla tulos on maukas.

Lohkoperunat ovat vaivattomammat kuin ranskisten tekeminen alusta alkaen.

29.10.2019 16:21

Ruokakirjailija ja toimittaja Satu Koivisto kirjoittaa blogia, jossa hän jakaa inspiroivia, mutkattomia ja arkeen sopivia reseptejä.

– Teen pääasiallisesti ruokaa ilman reseptejä. Ostan sitä mikä on kulloinkin parhaimmillaan ja valmistan sen yksinkertaisesti. Kokkaukseni muuttui rennommaksi ja myös rentouttavammaksi, Koivisto kertoo bloginsa esittelytekstissä.

Kerroimme aiemmin Koiviston äidin pannukakkureseptistä, jonka herkullisuuden salaisuus on ruskistettu voi.

Tuoreessa postauksessaan Koivisto jakaa vinkkejä rapeiden lohkoperunoiden tekemiseen.

– Tiivistin tähän postaukseen omat lohkoperunaoivallukseni, hän kirjoittaa blogissaan.

Potut pulikoimaan

Satu Koivisto kertoo esimerkiksi käyttävänsä lohkoperunoihin mieluummin kiinteitä kuin jauhoisia perunoita. Koivisto oli aiemmin myös ajatellut, että lohkoperunoita tehdessä perunat pitäisi kuoria, mutta kuoret tuovatkin niihin lisää hyvää makua ja pitävät perunat paremmin kasassa.

– Tämä on ihana ruoka, sillä perunasta voi hyödyntää ihan kaiken, Koivisto toteaa Ilta-Sanomille.

Yksi kiinnostava seikka ohjeessa on perunoiden käsittelyyn liittyvä vinkki, jonka Koivisto on nimennyt ”pulahdukseksi”.

– Leikkaamisen jälkeen potut pääsevät pulikoimaan. Laitan lohkot kulhoon, lasken vettä päälle ja annan pottujen kylpeä hetken. Vesi vie mukanaan tärkkelyksen pottujen pinnasta, hän kirjoittaa.

Tämän jälkeen perunat kuivataan esimerkiksi keittiöpyyhkeen päällä, ennen kuin ne laitetaan uuniin.

– Varsinkin jos perunat muistaa kuivata, lopputuloksena perunat eivät tarraudu toisiinsa niin helposti. Ja voi olla, että se lisää niiden rapeuttakin.

Pieni pulahdus ja pinnan nopea kuivaus tekevät ainakin sen, että öljy tarttuu perunoiden pintaan paremmin.

Paista yhdessä kerroksessa

Perunoihin saa enemmän paistopintaa, jos potut leikkaa veneen muotoon. Satu Koivisto lohkoo perunat ensin pitkittäin puoliksi ja sitten koosta riippuen puolikkaat kolmeen tai neljään osaan.

Uuniin laitettaessa tulos on parempi, mitä enemmän perunoilla on tilaa, eli ideaalitilanteessa ne paistuvat yhdessä kerroksessa pellillä.

Sama sääntö koskee mitä tahansa paistamista, kuten esimerkiksi paistettujen perunoiden paistamista pannulla, josta kerroimme aiemmin. Pannua tai peltiä ei kannata ahtaa liian täyteen.

Koivisto tarjoaa lohkoperunoiden kanssa esimerkiksi jugurttipohjaisia dippejä tai itse tehtyä majoneesia.

– Itse tehty majoneesi valmistuu nopeasti. Pestopohjainen dippi, tai jugurttipohjainen, jossa on hieman vaikka harissaa toimivat myös.

Lohkoperunat ovat aina kuuluneet Satu Koiviston lempiruokiin. Hän on ilahtunut siitä, että peruna on ylipäätään noussut viime aikoina hieman suositummaksi ainekseksi, mitä se vielä muutama vuosi sitten kenties oli.

– On hienoa, että perunasta on alettu taas intoilla. Se on kuitenkin kotimainen, edullinen perustuote.

– Lohkoperunat ovat myös nopeampia tehdä kuin esimerkiksi ranskalaiset perunat.

Lohkoperunoiden perusohje

Lohkoperunoiden perusohje on varsin yksinkertainen. Öljyseoksessa voi käyttää mitä tahansa omia lempimausteita, mutta jo pelkästään suola ja mustapippurikin toimivat mainiosti:

  • Pese perunat hyvin.

  • Leikkaa pieniksi lohkoiksi.

  • Jos haluat, kokeile Satu Koiviston yllä kuvattua tekniikkaa ja kuivaa perunat esimerkiksi keittiöpyyhkeen päällä.

  • Levitä perunat pellille, lisää öljy sekä mausteet ja sekoittele.

  • Paista 200 asteessa n. 20–40 minuuttia, riippuen siitä, kuinka tummiksi haluat perunoiden paistuvan.

Onko sinulla hyväksi havaittuja perunaohjeita tai tekniikoita? Keskustele aiheesta alla!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit