3 mahtavaa ruokaa perunasta: Nopeat ja helpot juustoperunat saavat ihanaa makua cheddarista ja pekonista

Julkaistu:

Elämän makuja
Peruna on monipuolinen ja täyteläinen raaka-aine, joka sopii kylmenevien iltojen lohturuoaksi.
Erilaisia perunoita hyväksi käyttäen saa aikaiseksi hyvinkin erilaisia ruokia.

Perunacurryssa peruna taipuu aasialaisiin makuihin täyteläisessä kookoskastikkeessa.

Kolmen kerran perunat tuo jauhoisen perunan parhaat puolet esiin ja syntisen täyteläinen cheddar-pekoni-perunapaistos toimii niin pääruokana kuin tuhdimman aterian lisukkeenakin.


Amerikkalaiset juustoperunat

1 kg yleisperunoita

1 lihaliemikuutio

190 g pekonia

2 dl kermaa

175 g cheddar-juustoraastetta

mustapippuria

Kuori perunat ja leikkaa parin senttimetrin kokoisiksi kuutioiksi.

Esikeitä kuutiot lihaliemikuutiolla maustetussa vedessä noin 10 minuuttia.

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Kuumenna kerma paksupohjaisessa kattilassa ja sulata juustoraaste kerman joukkoon vispilällä vatkaten. Mausta mustapippurilla.

Leikkaa pekoniviipaleet 2–3 senttimetrin levyisiksi suikaleiksi ja paista kuivalla pannulla kullanruskeiksi.

Valuta perunakuutiot ja kaada pieneen uunivuokaan. Kaada päälle pekonit ja juustokastike. Paista uunissa 15 minuuttia, kunnes paistoksen pinta ruskistuu.

Valmistusaika: 35 minuuttia

Annoksia: 4–6


Perunacurry

1 punainen chili

5 valkosipulinkynttä

1 sipuli

rypsiöljyä

1 kg kiinteitä perunoita

suolaa

1 rkl punaista currytahnaa

1 prk (400g) kookosmaitoa

1,5 dl vettä

puolikas kasvisliemikuutio tai fondinappi

puolikas sitruuna

korianteria

chilihiutaleita

Paloittele pestyt perunat muutaman senttimetrin kokoisiksi paloiksi. Hienonna chili ja valkosipulinkynnet. Paloittele sipuli. Kuumenna kasarissa rypisöljyä ja kuullota sipulit ja chili.

Lisää perunat ja valkosipulit. Paista perunoihin hieman pintaa ja lisää sitten currytahna ja ripaus suolaa.

Lisää kookosmaito, vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä kannen alla noin 15 minuuttia. Keitä sitten ilman kantta, kunnes perunat ovat kypsiä ja kastike hieman saostunut.

Purista lopuksi joukkoon puolikkaan sitruunan mehu. Viimeistele korianterilla ja chilihiutaleilla. Tarjoa paistetun kalan, tofun tai kalan kanssa.

Valmistusaika: 35 minuuttia

Annoksia: 4–6


Kolmen kerran perunat rucola-rosmariinipestolla

6 isoa jauhoista perunaa

suolaa

1 rkl voita

puolikas sitruuna

valkoviinietikkaa

1 ruukku basilikaa

2 oksaa rosmariinia (vain lehdet)

n. 100 g rucolaa

2 rkl pinjansiemeniä

n. 60 g parmesaania

1 valkosipulinkynsi

1 dl oliiviöljyä

Kuori perunat ja esikeitä 10–15 minuuttia koosta riippuen.

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Kun perunat ovat kypsyneet, kaada vesi pois kattilasta ja sulata perunoiden joukkoon voi ja purista puolikkaan sitruunan mehu, sekoita.

Nosta perunat leivinpaperille uunipellille ja paahda uunissa 30 minuuttia. Nosta uunista ja litistä perunat kapustalla.

Pirskauta päälle valkoviinietikkaa ja ripottele hieman suolaa. Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen ja paahda perunoita uunin ylätasolla 10 minuuttia.

Valmista pesto. Pilko basilika varsineen kapeaan kulhoon.

Lisää kourallinen rucolaa ja rosmariinin lehdet. Lisää pinjansiemenet, pilkottu valkosipulinkynsi ja parmesaani sekä öljy ja ripaus suolaa. Soseuta sauvasekoittimella hienoksi pestoksi.

Tarjoa perunat peston ja rucolanlehtien kera lounaaksi tai päivällisen lisukkeena.

Valmistusaika: 60 minuuttia

Annoksia: 6


IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt