Jääkaappi ei ole paras paikka perunalle – jos muuta vaihtoehtoa ei ole, kokeile edes kikkaa, jolla pottu säilyy paremmin - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Jääkaappi ei ole paras paikka perunalle – jos muuta vaihtoehtoa ei ole, kokeile edes kikkaa, jolla pottu säilyy paremmin

Peruna-kirja sai Vuoden kotimaisen ruokakirjan palkinnon. Kirjan kirjoittaja Sanna Mansikkamäki kiittää kotimaisten viljelijöiden työtä.

Julkaistu: 23.10.2019 17:03

– Jos et omista perunakellaria, jätä perunan varastoiminen kauppojen tehtäväksi, Vuoden kotimaisen keittokirjan palkinnon saanut toimittaja ja ruokakirjailija Sanna Mansikkamäki toteaa.

Ruokatoimittajat ry on valinnut Vuoden kotimaiseksi keittokirjaksi Sanna Mansikkämäen kirjoittaman Peruna – parhaat reseptit (Readme). Tunnustuksella ruokatoimittajat haluavat palkita ansiokkaita ja kekseliäitä teoksia kuluneen vuoden ajalta ja nostaa esille keittokirjojen merkitystä, keskiviikkona julkaistussa tiedotteessa kerrotaan.

Tiedotteessa kirjaa kiitetään erityisesti siitä, että vaikka se on julkaistu jo vuoden 2018 lokakuussa, kirja on edelleen aktiivisesti näkyvillä sosiaalisessa mediassa.

– On hienoa, että kotimainen perusraaka-aine, peruna, on uskallettu ja haluttu nostaa koko kirjan läpi kantavaksi aiheeksi. Peruna on monipuolinen ja herkullinen raaka-aine. Se on myös ilmastoystävällinen, mikä tekee kirjasta hyvin ajankohtaisen, palkinnon perusteluissa kerrotaan.

”Suomessa on maailman parasta perunaa”

Mansikkamäki haluaa kiittää erityisesti viljelijöitä ja kommentoi Ilta-Sanomille, että ilman heitä ei olisi kirjaakaan.

– Olen valtavan iloinen tästä kunniasta. Peruna-kirja on ylistyslaulu tutulle ja rakkaalle, välillä väärinymmärretylle perunalle. Se on myös kunnianosoitus ja kiitos perunanviljelijöille, jotka tekevät tinkimätöntä työtä pitääkseen elossa tärkeää elinkeinoa. Reseptien lisäksi halusin kertoa, mistä peruna tulee ja miksi meillä Suomessa viljellään maailman parhaimman makuista perunaa. Toivon, että kirja auttaa suomalaisia arvostamaan tätä rakkaudella viljeltyä mukulaa, hän sanoo tiedotteessa.

Uutisoimme kirjasta sen julkaisuajankohdan aikoihin. Reseptien lisäksi kirjassa on tietoa perunasta raaka-aineena.

Valmispussien ongelma

Mansikkamäki suosittelee irtoperunoiden ostamista, sillä valmiiksi pakatuissa perunapusseissa on kotikeittiön tarpeisiin usein aivan liikaa.

Mansikkamäki kirjoittaa kirjassaan, että pakatuissa perunoissa on toki se etu, että ne ovat hyvin hygieenisiä ja tasakokoisia. Lisäksi pakkaukset ohjaavat värikoodien kautta löytämään parhaiten käyttötarkoitukseen sopivan perunalajikkeen.

Valmiiksi pakatuissa pusseissa saattaa kuitenkin olla mukana perunoita, jotka ovat altistuneet valolle ja ovat vihertyneet, Mansikkamäki kirjoittaa. Irtoperunalaarista saa täsmälleen omia tarpeita vastaavan määrän perunaa, eikä sitä yhtä helposti hävikkiin. Hän manitsee myös, että irtoperunat ovat usein hyvälaatuisia ja tuoreita.

”Jos et omista perunakellaria, anna kaupan hoitaa varastointi”

Kirjassa kerrotaan myös muun muassa perunan oikeaoppisesta säilyttämisestä. Mansikkamäki toteaa, että perunaa ei kannata ostaa liikaa juuri siksi, että sen parhain mahdollinen säilytyspaikka ei ole jääkaappi.

– Jos ei omista perunakellaria, eikä välttämättä tarvitse sitä kahta kiloa perunaa, kannattaa jättää perunoiden säilytys kaupoille ja ostaa kotiin vain tarvittava määrä, hän toteaa.

Näin vähennetään turhaa ruokahävikkiä, kun kaapin perälle ei jää perunoita nahistumaan.

Valo ja kosteuden menetys eivät tee hyvää

Jos perunaa on ostettu reippaammin, Mansikkamäellä on vinkkejä sen säilyttämiseen. Hän kirjoittaa, että jääkaapissa säilyttämisessä on ongelmana se, että peruna menettää siellä kosteuttaan ja nahistuu, eli kuivuu. Jos perunat säilytetään vain paperipussissa tai vihanneslokeron laatikossa, se altistuu aika ajoin myös valolle, mikä ei paranna perunan säilyvyyttä.

Peruna ei pidä liiasta kuivuudesta. Liika kylmyys vetistää sitä.

Yksi tapa on säilyttää peruna paperipussissa, joka on mustan muovipussin sisällä. Suuaukko pitää muistaa jättää väljästi auki, että ilma kiertää. Hyvä varastointilämpötila on + 4 astetta, kirjassa kerrotaan jääkaappisäilytyksestä.

Suomalaisten jääkaapit ovat pääsääntöisesti aivan liian lämpimiä ja liian täyteen ahdettuja, kirjassa todetaan.

Kunniamaininnan ruokatoimittajilta sai Elina Innasen Chocochilin arkiruokaa – 30 minuutin vegaanireseptit (Kosmos 2019). Kerroimme Innasen kirjasta aiemmin lokakuussa.