Yllättävä tuote sujahtaa ostoskoreihin öisin Prismoissa – yöllisissä myyntitilastoissa korostuvat tietyt tuotteet

Julkaistu:

Ruokakaupat
Markettien ympäri vuorokauden kestävät aukioloajat palvelevat varsinkin vuorotyöläisiä. Myyntidatan perusteella miehet käyvät öisin muun muassa vaateostoksilla, mutta kukkapuolellakin on myyntiä pikkutunneilla.
Kerroimme viime vuonna julkaistussa jutussa, että kun Prisma alkoi olla auki ympäri vuorokauden, öiseen aikaan tehtyjen ostosten tilastoissa alkoi näkyä odottamaton ilmiö. Yön myyntidatassa alkoi korostua miespuolisten asiakkaiden vaateostokset.

Jutun julkaisun aikoihin esimerkiksi Kannelmäessä sijaitseva Prisma oli ollut avoinna ympäri vuorokauden noin puolentoista vuoden ajan. Tuolloin kerätyn datan perusteella öisin Prismassa asioivat erityisesti alle 45-vuotiaat miehet ja yön asiakkaista enemmistö oli miehiä.

– Käyttötavaroiden osalta öiseen aikaan ostoksissa korostuvat miesten vaatteet ja jalkineet sekä autotarvikkeet, Prisman ketjujohtaja Anu Tuomaala HOK Elannolta kertoi tuolloin.

Pizzaa ja kukkia

Kerroimme Helsingin Pasilaan nousseen Triplan avajaisiin liittyen, että yöostoksissa on uusia nousijoita. Triplan Prisman esittelytilaisuudessa mainittiin, että yöllä Prismoissa tehdyistä ostoksissa korostuvat nyt ”miesten tuotteet”. Tiedustellessa mitä tuotteet käsittävät selviää, että ”miesten tuotteilla” tarkoitetaan muun muassa aiemmin mainittuja miesten vaatteita, lisäksi miesten kosmetiikkaa päätyy ostoskoreihin pikkutunneilla.

Yleisesti kaikissa yöostoksissa korostuvat edelleen myös pikkusyötävät ja pakastepizza. Miesten yöllä tekemien ostosten tilastoissa on myös yksi yllättäjä: ruusut.

– Miehet näyttävät ostavan yöaikaan muun muassa proteiinijuomia, tuulilasinpesunesteitä ja sitten heti pian kärkeen tulevat ne ruusukimput, Hanna Leppäniemi SOK:n viestinnästä kertoo.

– Myös esimerkiksi boksereita ja t-paitoja päätyy miesten ostoskoreihin. Lisäksi Aku Ankan taskukirjoja on ostettu.

Naisetkin ostavat öisin kukkia.

– Naisten käyttötavaraostoksissa nousevat muun muassa paristot, proteiinijuomat ja -patukat ja myöskin erilaiset kukkakimput, kuten ruusut ja viikkokimput.

Koko vuoden kattavan myyntidatan perusteella naiset ostavat Prismasta öisin myös esimerkiksi lahjapaketointitarvikkeita, kortteja ja lehtiä.


Paistopisteellä menekkiä öisin

Alennustuotteet eivät korostu öisin tehtävissä ruokaostoksissa.

– Kun tarkastellaan kaikkia ostoksia, yöasioinnissa on paljon perusostoksia, kuten banaania, maitoa ja nopeasti syötäviä (riisipiirakoita, valmispizzaa, lihapasteijaa). Yöllä haetaan huikopalaa. Paistopisteen tuotteista riisipiirakka, croissant ja pasteijat ovat suosittuja. Irtomakeisia ostetaan myös. Öisin menee myös energiajuomaa. Proteiinijuomat ja patukat ovat suosittuja, Leppäniemi sanoo.

– Öisin korostuvat nopeat syötävät ja einekset, mutta myös vihannekset sekä hedelmät, ketjujohtaja Merja Mustonen kertoo Alepan yöajan ostoksista.

Keskolla on S-ryhmään verrattuna vähemmän ympäri vuorokauden auki olevia marketteja. K-Citymarketeista yöaikaan auki olevia liikkeitä on Helsingissä, Vantaalla ja Turussa. Lisäksi ympäri vuorokauden aukioloaikoja on useilla Neste K -asemilla.

– Ostodatan perusteella yöaikaan klo 23–06 välisenä aikana monet asiakkaat ostavat muun muassa irtomakeisia, perushedelmiä ja vihanneksia, kuten banaania, kurkkua ja tomaattia, sekä kolajuomia. Myös peruselintarvikkeet, kuten esimerkiksi sämpylät ja maito ovat suosittuja, Johanna Koroma Keskon viestinnästä kertoo.

Viime vuonna julkaistun jutun yhteydessä oli äänestys, jossa kysyttiin, hyödyntääkö vastaaja markettien yöaukioloaikoja. Ääniä annettiin yhteensä 51419 kappaletta. Vastanneista 23 prosenttia kertoi asioivansa marketeissa yöllä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt