Entinen tv-tuottaja Saku Tuominen lopetti tv:n katselemisen kokonaan ja opetteli kokkaamaan hyvin – 3 tärkeintä oppia maustamisesta, joilla pärjää pitkälle - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Entinen tv-tuottaja Saku Tuominen lopetti tv:n katselemisen kokonaan ja opetteli kokkaamaan hyvin – 3 tärkeintä oppia maustamisesta, joilla pärjää pitkälle

Saku Tuominen on pyytänyt uuteen kirjaansa neuvoja ammattikokeilta. Sikke Sumarin vinkki on hyvä muistaa, jos on kutsunut vieraita kylään ja ruokastressi iskee.

Mitä enemmän kokkaa, sitä enemmän arvostaa laatua ja vaivannäköä, Saku Tuominen sanoo. Kuvituskuva.­

22.10.2019 15:52

Saku Tuominen tunnetaan muun muassa tv-tuottajana ja useiden tunnettujen TV-formaattien, kuten Hyvät, pahat ja rumat - sekä Uutisvuoto-ohjelmien taustalta. Hän ennusti vuonna 2012 Ilta-Sanomien jutussa tv:n ”muuttuvan täydellisesti viidessä vuodessa”. Samana vuonna esimerkiksi Netflix aloitti Suomessa.

Seitsemän vuoden takainen ennuste näyttää osin toteutuneen, mutta entinen ”tv-moguli” ei juurikaan ohjelmia enää katso.

– Lopetin television katsominen samoihin aikoihin kokonaan.

– Suuren osan vapautuneesta ajasta olen käyttänyt asioihin, jotka liittyvät tavalla tai toisella ruokaan. Joko sen ostamiseen, tekemiseen tai siitä nauttimiseen, hän kirjoittaa tuoreessa kirjassaan Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta (Otava 2019).

– Olen raivannut arjestani aikaa päivittäiselle kokkaamiselle, Tuominen kertoo Ilta-Sanomille ajankäytön muuttamisestaan ja kehittymisensä salaisuudesta.

Nyt hän toimii koulutusalan yrittäjänä, ravintoloitsijana ja kirjoittaa kirjoja.

Opiskele muutama perusasia hyvin, älä pelkää virheitä, Saku Tuominen kirjoittaa ruoanlaitosta kiinnostuneille.­

Hyvällä ruoalla monta vaikutusta

Tuomisen tuore kirja kertoo intohimosta ruokaan. Kyse ei ole ainoastaan harrastuksesta, sillä Tuominen kirjoittaa kirjansa esipuheessa, että ruoka on ollut keskeinen osa hänen elämäänsä 30 vuoden ajan. Hän on muun muassa kirjoittanut ruokaan liittyviä kirjoja, tehnyt ruokaohjelmia ja opiskellut kaikkea ruokaan ja ruokakulttuuriin liittyvää.

Tuoreessa kirjassa Tuominen pyrkii kertomaan, mitä on oppinut.

Kirjassa kerrotaan muun muassa kokkaamisen tekniikasta, välineistä, raaka-aineista, maustamisesta ja siitä, mitä hän on oppinut ruoan tekemisestä alan huipulta, ammattikokeilta.

Kirjan ydinviesti on ruoasta välittäminen ja sillä on Tuomisen mukaan laajempi vaikutus koko elämään. Näin hän tiivistää Ilta-Sanomille kirjansa sanoman:

– Hyvällä ruoalla voi olla yllättävän suuri merkitys hyvän elämän osana. Se liittyy sekä fyysiseen, että henkiseen hyvinvointiin, sosiaalisiin suhteisiin ja maailman parantamiseen.

Mitä enemmän kokkaa, sitä enemmän osaa arvostaa vaivannäköä ja laatua. Maailman parantaminen liittyy esimerkiksi raaka-aineisiin ja niiden tuntemiseen.

3 tärkeintä asiaa maustamisesta

Yksi tavallista kotikokkia palvelevista luvuista käsittelee ruoan maustamista. Saku Tuominen on pyytänyt kirjaansa varten alan huippujen vinkkejä ja niissä on aiheeseen liittyvä neuvo.

– Tärkein ohje on helppo ja lyhyt: maista! Luulen, että monien ihmisten suurin ongelma on alimaustaminen. Tarkoittaen tuoreiden yrttien, happojen ja rasvojen käyttöä, Palacen keittiömestari Eero Vottonen sanoo kirjassa.

Tuominen listaakin kirjassaan maustamisen kulmakivet: Raaka-aineiden olemassa olevia, omia makuja vahvistetaan suolalla, hapoilla tai rasvalla.

  1. Suola vahvistaa makuja. Pieni ripaus tomaatin tai salaatinkin päällä voi tehdä ihmeitä.

  2. Happo, esimerkiksi pieni ripaus sitruunamehua raikastaa ruokaa ja vahvistaa sen ominaismakuja.

  3. Kolmas on rasva, joka pyöristää makuja. Esimerkkinä kitkerä kasvis. Kun joukkoon lisää öljyä, voita tai parmesaania, maku pehmenee.

– Tärkein asia lienee itse asiassa se, että tietoisesti maistaa ruokaa kokkauksen aikana. Loppuvaiheessa haetaan maut kohdalleen. Lisää esimerkiksi hieman suolaa tai happoa. Itselleni olennaisia asioita maustamisessa ovat yksinkertainen sormisuola, hyvälaatuinen pippuri, sitruuna tai lime. Niillä pääsee pitkälle.

Tuominen kirjoittaa, että maustamisessa kehittyy, kun opettelee ja yksinkertaisesti ryhtyy tekemään ruokaa usein. Ja uskaltaa kokeilla. Sääntöjäkään ei tarvitse tuijottaa, sillä Tuomisen mukaan muiden ohjeita ei tarvitse aina kuunnella. Taitojen karttuessa löytyy oma tyyli.

Sikke Sumarin stressiä helpottava viisaus

– Moni sanoo, ettei ehdi kokata päivittäin. Ymmärrän sen oikein hyvin. Viime kädessä kyse on kuitenkin arvovalinnoista. Monella on arjessa kova kiire, mutta ruoanlaitto voi olla pakon sijaan myös nautinto ja ilo, tapa rentoutua.

Tuominen ei ole aina ollut ruokaihminen.

– Perheemme ruoka-ammattilainen oli pikkuveljeni Aksu, jonka raamattu oli Ruokaa Eero Mäkelän tapaan. Aksu harrasti koko päivän kestäneitä ruokaspektaakkeleita hieman yli 10-vuotiaana. Minä pelasin jääkiekkoja ja söin nakkeja.

– Tämän kaiken tarkoituksena on kertoa, että kaikilla meistä on toivoa, eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa omaa matkaansa kohti hyvin syömistä, hän kirjoittaa.

Ruoanlaitto muille on myös rakkauden osoittamista. Hän siteeraa kirjassa Sikke Sumaria, joka muistuttaa, ettei vieraille tarvitse tarjota mitään kovin erikoista, vaan yksinkertaiset asiat voivat olla sitä parasta mahdollista.

– Ihmiset usein kuvittelevat, että aina täytyisi tuoda pöytään jotain uutta ja ihmeellistä, eritoten vieraille.

– Unohdetaan, että jokainen tulee mielellään kalasopalle, kun kutsu käy.

Sitaatit: Saku Tuominen, Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta (Otava 2019)

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit