Kaksi morsianta kertoo pienistä häistään – näin onnistuivat häätarjoilut reilulla 1000 eurolla ja vain muutamilla satasilla

Julkaistu:

Juhlaruoka
– Ruokaa ei tarvitse olla ”kuin savolaisissa häissä”, montaa sorttia ja ylen määrin. Muutama lajike riittää, parinkymmenen hengen juhlat järjestänyt Marie-Elise kertoo.
Toisille isot hääjuhlat ovat pitkäaikainen unelma. Hääsuunnittelija Anu Beadle kertoi heinäkuussa luksushäitä käsittelevässä jutussa, että keskivertohäät maksavat tällä hetkellä suunnilleen 10 000 euroa, mutta reippaasti hintavammatkin häät ovat suosiossa.

Toiset taas haluavat järjestää vain pienet juhlat, joissa budjettikin on hyvin rajattu.

Usein ruokatarjoilu vie mistä tahansa isojen juhlien budjeteista merkittävän osan. Kaksi morsianta kertoo Ilta-Sanomille, kuinka tiukasti rajattu budjetti piti hääruokien suhteen.

Muutama vuosi sitten juhlineen hääparin budjetti parinkymmenen hengen häissä oli kokonaisuudessaan 6000 euroa, josta tarjottaviin kului reipas 1000 euroa. Tämän vuoden nuori kesämorsian halusi järjestää vain pienen kahvituksen vihkimisen jälkeen ja käytti yhteensä muutaman sata euroa.

Morsiamet kertovat, millaista tarjottavaa pienissä häissä oli ja mistä asioista voitiin säästää. Heidän kokemuksistaan voi saada ideoita pienempien hääjuhlien järjestämiseen.

Ruoka ravintolasta, kakku harrastelijalta

Mutkatonta-perheblogia kirjoittava pariskunta meni naimisiin nelisen vuotta sitten. Heille pienten häiden järjestäminen mahdollisti ruokatarjoiluun panostamisen, mikä oli hääparille erityisen tärkeää.

– Yksi isoimmista kuluista häissä on ruoka ja juomat. Niihin saa menemään rahaa melkein niin paljon kuin haluaa. Häämenujen hinnat pitopalveluissa alkavat muutamasta kympistä per henkilö. Mitä laadukkaampaa ruokaa haluaa tarjota, sitä enemmän saa laittaa hintaa. Me halusimme panostaa ruokaan, ja pieni vieraiden määrä myös osittain mahdollisti sen, pari kirjoittaa blogissaan.

20 vieraan häihin meni yhteensä noin 6000 euroa. Kokonaissumma sisälsi kaikki häiden kustannukset, kuten muun muassa juhlapaikan vuokran, morsiamen ja sulhasen puvut, sormukset ja vielä häämatkankin.

Yksi säästökohde oli juomissa.

– Sadan hengen juottaminen humalaan ei liene ihan halvinta huvia. Meidän häät olivat alkumaljoja lukuun ottamatta alkoholittomat, joten siltä puolelta tuli budjettiin jonkin verran tilaa, he kertovat blogissaan.


Blogissa kerrotaan lisäksi, että pitopalveluun meni tuhat euroa, kakkuihin 175 euroa ja juomiin sekä karkkibuffaan 150 euroa. Hääjuhlan tarjottaviin meni yhteensä noin 1300 euroa.

– Alunperin ajattelimme, että pidämme häät ravintolassa, koska porukkaa oli niin vähän. Pienellä paikkakunnalla ravintolatarjonta oli kuitenkin vähäistä ja löysimme ihanan tilan häille, joten päädyimme tilaamaan ruoat ravintolasta, perheblogin Marie-Elise kertoo Ilta-Sanomille.


Hän toteaa, että ruokaa oli lopulta hieman enemmän kuin tarpeeksi, mutta hääpari sai toivomiaan asioita. Pitopalvelusta tilattu ruoka maksoi noin 35 euroa henkilöltä.

– Se oli mielestämme todella kohtuullinen hinta. Ruoat kuljetettiin hääpaikalle ja niitä oli laittamassa tarjolle pitopalvelun tarjoilija. Hän laittoi myös kakkukahvit esille.


– Halusimme tarjottavaksi molempien lempiruokia. Salaatteja, lihaa, kermaperunoita. Lapsille lihapullia. Meillä oli hyvin perinteinen ruokalista, mutta ne olivat todella hyvin tehtyjä. Eivät mitään ”laitosruokaa”. Kermaa ja voita ei oltu säästelty.


Suolainen ruoka tuli pitopalvelusta, mutta kakun pari tilasi yksityiseltä kakkuharrastelijalta. Morsiamen ja sulhasen kakkumaku ei ollut täysin samanlainen, mutta erilaiset täytteet onnistuivat.

– Me tilasimme unelmiemme kakun juuri näin. Mietin täytteet ja koristeet kolmeen eri kakkuun ja hän toteutti ne. Saimme kakut todella huokeasti ja ne olivat erityisen herkullisia. Tilasin omaan makuuni sopivan pistaasitäytteen. Tämä oli erikoisuus, jonka muistan loppuelämäni.


Lisäsäästöä saatiin, kun pariskunnan vanhemmat osallistuivat tarjottavien tekemiseen leipomalla leipää ja valmistamalla marenkeja.

– Jos nyt menisimme naimisiin, niin veikkaan, että meillä olisi häissä tarjolla ainoastaan pizzabuffet tai muuta sellaista. Kakun sijaankin tarjoilisimme jotain muuta jälkiruokaa annoksina.

Marie-Elise antaisi seuraavat vinkit tiukan budjetin häitä suunnitteleville:
  1. Nykyään on paljon innokkaita harrastajia, jotka esittelevät harrastustaan somessa. Sieltä vaan kyselemään kakkuja, jälkiruokia, leivonnaisia ja leipiä.
  2. Ruokaa ei tarvitse olla ”kuin savolaisissa häissä”, montaa sorttia ja ylen määrin. Muutama lajike riittää.
  3. Meillä oli juomina alkumaljat, limpparia, vettä jne. Tässä voi tosiaan säästää paljon, jos ei tarvitse häihin suuria määriä alkoholia. Miettikää, mikä on teille sopivin vaihtoehto.

Pienet kahvitukset maistraatin jälkeen

Viime kesän nuori morsian Julija kertoo, että kesäkuussa vietettyihin häihin kului yhteensä noin 500 euroa. Avioliitto solmittiin maistraatissa, minkä jälkeen vieraat oli kutsuttu hääkahvitukseen. Juhlapaikkaa ei tarvinnut vuokrata, sillä pienet juhlat järjestettiin sukulaisen kotona.

– Meillä oli vain pienet kahvitukset läheisimmille vieraille. Lähes kaikki tarjottava tehtiin itse, Julija kertoo.

Kahville oli kutsuttu 30 vierasta. Vieraille kerrottiin kutsussa tilaisuuden luonne, jolloin he osasivat varautua siihen, että esimerkiksi lämmintä ruokaa ei tulisi tarjolle.

Hääkakku oli lahja

– Kutsuihin laitoimme vain, että tervetuloa hääkahvituksille. Emme pyytäneet lahjoja, vaan halusimme järjestää pienen tilaisuuden.

Läheiset auttoivat hääparia kaikissa järjestelyissä. Tarjolla oli salaatteja, piirakoita ja muuta suolaista ja makeaa pikkusyötävää. Vadelmaa ja suklaata sisältäneen kakun hääpari sai lahjaksi sukulaisilta.

– Kuohuviiniä oli vähän, mutta paikalla oli paljon lapsia ja iäkkäämpiä sukulaisia, joten sitä ei mennyt paljon.

Julijalla on juhlapäivästä hyviä muistoja. Hän kertoo vieraiden suhtautuneen myönteisesti hieman poikkeukselliseen tapaan juhlia häitä.

– Oli lämmin, kaunis kesäpäivä, joten pystyimme istumaan myös pihalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt