Mitä ovat teräskattilan pinnalle ilmestyvät pienet, valkeat täplät? Syy on väärä ajoitus suolan lisäämisessä

Julkaistu:

Keittiöniksit
Martoilla ja pannuvalmistajalla on samoja aiheita usein kysytyt kysymykset -palstoillaan.
Sekä Marttojen, että Hackmanin sivujen yleisimpien kysymysten osastossa on vastaus samaan aiheeseen: Mitä ovat teräskattilassa pienet valkeat täplät tai syöpymät?

Pilkut voivat ilmestyä, jos kokatessa suolaa on lisätty kylmään veteen, molemmilla sivuilla vastataan. Lisää suola vasta nesteen kiehuessa tai valmiiseen ruokaan, Martat kertovat.

Hackmanin usein kysytyissä kysymyksissä tiedustellaan lisäksi teräskattilaan ilmestyneistä harmaanvalkoisista laikuista. Vastauksen mukaan laikut tulevat kalkkipitoisesta vedestä, mikä liittyy talousveden kovuuteen. Kaupunkien ja kuntien verkkosivuilla löytyy tietoa eri alueiden talousveden laadusta.

Yllä kuvatuista pilkuista ja laikuista ei ole kuitenkaan minkäänlaista haittaa.

Etikalla lähtee

Laikut saa halutessa pois keittämällä kattilassa etikkaliuosta.

Ohjeen mukaan 1 dl etikkaa lisätään litraan vettä. Tämän jälkeen kattila huuhdellaan ja kuivataan. Myös puolikas sitruuna voi tehota laikkujen poistamisesta, Hackmanin sivuilla kerrotaan.

Joskus pesun jäljiltä teräsastioissa voi näkyä myös ”sateenkaaren värejä”, kuten Marttojen sivuilla kuvaillaan. Martat kertovat, että ilmiö johtuu äkillisestä lämpötilan muutoksesta, kuten esimerkiksi siitä, että astiaa on kuumennettu tyhjänä. Värit saattavat hävitä ajan kuluessa, lisäksi etikkaliuos tepsii niidenkin poistamiseen.

Lähteet: Martat.fi, Hackman.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt