Kaksi varmaa tapaa pilata teflonpannu - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kaksi varmaa tapaa pilata teflonpannu

Pinnoite kärsii liiasta kuumuudesta ja astianpesukoneesta.

Pinnoite kärsii liiasta kuumuudesta ja astianpesukoneesta.

Julkaistu: 17.10.2019 17:45

Paistinpannun käyttöikää voi pidentää, jos pinnoitteen kestävyyttä haittaavat asiat huomioi.

Ajan saatossa pinnoitetun paistinpannun pinta alkaa kulua jopa niin, että sen käyttämisen turvallisuutta saattaa pohtia.

Kerroimme aiemmin tänä vuonna tavoista, jotka voivat pilata teflonpannun pinnoitteen. Toisin sanoen: pannun käyttöikää voi pidentää.

Hanna Pekonen paistinpannuja valmistavasta Opa Muurikka Oy:stä kertoi aiemmassa jutussa, että teflonpannuja, eli pinnoitettuja pannuja, ei kannata välttämättä kuumentaa lieden kaikista kovimmilla tehoilla. Ajan saatossa pannun ylikuumentuminen saattaa vaurioittaa pinnoitetta ja pilata pannun.

– Pinnoitettuja pannuja ei kannattaisi kuumentaa tyhjänä kovalla lämmöllä, Hanna Pekonen sanoi myös.

Levy saattaa olla pinnoitetulle pannulle liian kuuma esimerkiksi induktiolieden booster-toiminnolla. Se on tarkoitettu nopeaan kuumennukseen, mutta toimintoa ei suositella paistipannua käytettäessä, vaan ainoastaan nesteiden lämmittämiseen teräskattilassa.

Valurautapannut kestävät kuumuutta paremmin. Erilaisten paistinpannujen sopivuus omalle induktioliedelle kannattaa kuitenkin aina varmistaa.

Pesu käsin, mutta ei heti kylmää vettä päälle

Toinen asia, joka ei sovi paistinpannuille, on niiden peseminen tiskikoneessa.

Jos siis kuumennat pinnoitettuja pannuja liikaa ja peset ne tiskikoneessa, paistinpannujen käyttöikä jää lyhyeksi. Valurautapannut kannattaa myös aina pestä käsin.

Myös Prisman valikoimapäällikkö Rauna Junnila totesi aiemmin julkaistussa jutussa, että paistinpannut kannattaa aina pestä käsin.

– Jos pinnoitettu paistinpannu nyt kuitenkin sujahtaa astianpesukoneeseen, niin sen pintaan kannattaa valmistajan ohjeen mukaisesti sipaista tilkka öljyä, Junnila kertoi.

Martat suosittelevat myös paistinpannujen käsinpesua.

Siivous.info-sivusto ohjeistaa, että jos teflon-paistinpannun on pessyt astianpesukoneessa, pinta kannattaa tarkastaa pesun jäljiltä. Jos pinnalle ilmestyy pesun jäljiltä vaalea kerros, pannu kannattaa pestä uudelleen käsin, sivustolla kerrotaan.

Sivustolla mainitaan lisäksi, että paistamisen jälkeen kuumalle teflon-paistinpannulle ei kannata kaataa kylmää vettä. Pitkällä aikavälillä toistuva, väärä tapa saattaa vahingoittaa pannun pinnoitetta.

Valurautapannu kannattaa pestä tiskiharjalla ja kuumalla vedellä ja sipaista lopuksi sen pintaan hieman ruokaöljyä. Lopuksi pinnan voi pyyhkäistä kuivaksi.

Tuoreimmat osastosta

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit