Tältä näyttää Suomen suurimman ostoskeskuksen Triplan Prismassa ja K-supermarketissa kaksi päivää ennen avajaisia – hyllyjen välissä tulee vastaan Jyrki Sukula

rac

Julkaistu:

Ruokakaupat
Pasilaan torstaina avattavassa Triplassa on vielä tiistaina kova hyörinä.
Pasilan jättihanke Tripla avataan yleisölle torstaina. Kauppakeskuksessa avaa ovensa 250 liikettä ja siitä tulee Suomen suurin ostoskeskus.

Kerroimme syyskuussa kauppakeskukseen avattavista ravintoloista.

Vierailimme Triplassa tiistaina tutustumassa Prismaan ja K-supermarkettiin.

Kauppoja yhdistää ainakin se, että molemmissa on panostettu mukaan otettaviin valmisruokiin. Lisäksi molemmissa myymälöissä on sisällä pienet ravintola-alueet.

Prismaan avataan Daily Sushi ja K-supermarkettiin Bölen Hella.


Kokki käsittelee vihannekset kotiin vietäväksi

Triplan K-supermarket haluaa erottua tarjonnallaan muista. Tiedotteessa kerrotaan, että kaupassa tarjotaan palveluita, joita ruokakaupoissa Suomessa ei ole aiemmin ollut.

Myymälän sisällä on esimerkiksi pieni ravintola, 18-paikkainen viinibaari sekä kiertolaispanimon kuratoima, kausittain vaihtuva olutvalikoima.


Uutta on erityisesti se, että asiakkaat voivat tilata kotiin vietäväksi kokkien käsittelemiä vihanneksia. Myymälään on palkattu kahdeksan kokkia ja oma keittiömestari.

– Vege Butcherissa myymme raakoja leikattuja vihanneksia ja juureksia sekä marinoituja, fermentoituja sekä mahdollisesti muulla vastaavalla tavalla käsiteltyjä vihanneksia, kauppias Petri Miettinen kertoo.


Vihannesten kypsentäminen jätetään asiakkaalle kotiin, mutta ne valmistellaan niin, että asiakas saa nopeasti viimeisteltyä ruokansa kotona.

– Teemme asiakkaan puolesta aikaa vievät työvaiheet, hän kertoo.

Käsiteltyjä kasviksia voi ostaa vaakatuotteena.

– Se on arjen helpottamista, kaupan keittiömestari Mika Sillanpää kertoo.

Runsaasti valmisruokaa

Triplan K-supermarket panostaa erityisesti kasvisruokaan. Se on ollut lähialueen asiakkaiden toive. Valmisruokatarjonnan kerrotaan olevan monipuolista.

– Meille tulee iso valikoima valmiiksi pakattua valmisruokaa, Sillanpää kertoo.

– Ihmiset haluavat syödä enemmän kasviksia ja kalaa, mutta eivät osaa valmistaa niitä. Haluamme vastata lähialueen asukkaiden toiveisiin, Petri Miettinen sanoo.

Lisäksi ravintolassa on tarjolla lämmintä ruokaa iltaan asti. Tarjolla on muun muassa keittobuffet. Raaka-aineet ravintolan annoksiin kerätään kaupan omasta valikoimasta päivittäin ja annoksiin käytettävät yrtit kasvatetaan kaupassa viherseinässä.


Oppia on haettu New Yorkista, jossa Miettinen ja Sillanpää ovat käyneet opintomatkalla.

– Sieltä on kaupassa monia asioita, joita Amerikassa tehdään isommalla kädellä kuin täällä. Kasvistiski on yksi esimerkki. Haluamme olla edelläkävijöitä, suunnannäyttäjiä ja olla asiakkaiden arjessa mukana, Sillanpää kuvailee matkoilta tarttuneita konsepteja.


– Kiinnitin Yhdysvalloissa huomiota siihen, kuinka runsaasti Suomessa on tarjolla kasvisproteiinituotteita. Vastaavia siellä ei ole niin paljon kuin Suomessa, Sillanpää toteaa myös.

Jyrki Sukula: Lisää uutta tarjotaan myöhemmin

Hyllyjen välissä vastaan tulee tunnettu kokki Jyrki Sukula. Hän on ollut rakentamassa myymälän tarjontaa. Sukula kuvailee uusien palvelujen olevan nimenomaan kuluttajan auttamista.

– Vege Butcherissa pyritään ajamaan esimerkiksi sellaisten asiakkaiden tarpeita, jotka eivät tarkalleen tiedä, mitä tulevat ruokakaupasta hakemaan. Myymälässä on erikseen myös esimerkiksi valmiit aamiaiset ja lounaat.

Sukula kertoo, että vastuullisuusnäkökulma on ajateltu koko ketjussa hävikistä pakkauksiin.


Liikaa uutta ei kannata tarjota asiakkaille heti alkuun.

– Paljon on vielä takataskussa asioita, jotka tarjotaan kuluttajille tasaisin väliajoin. Kuunnellaan kuluttajaa ja autetaan heitä onnistumaan. Uudet asiat pitää tuoda pikkuhiljaa.


Kokemus kaupan tarjonnan suunnittelusta on Sukulalle uusi.

– En ole koskaan aiemmin ollut kaupan avaamisessa mukana, tämä on ollut iso oppi. Hyllysaatavuus pitää varmistaa, mutta ylikään ei saa jäädä.

Avajaisiin ei ole tiistaina päivällä enää edes kahta kokonaista päivää. Kauppias ja Sukula vakuuttavat, että turhan kiire ei tule. Muualla kauppakeskuksessa käy kuitenkin vielä haipakka kuhina.

– Jos joitakin sisääntuloja katsoo, siellä voi olla haasteita. Siellä pyörii vielä betonimyllyjä, Sukula kertoo huvittuneena.

Kaupunkilaisten Prisma napakoissa neliöissä

Triplan Prisma on pienempi kuin monet muut Prismat. Tuotevalikoima on tuttu, mutta tilat kiertää nopeammin kuin isommissa myymälöissä. Tämä palvelee keskustan lähellä asuvaa asiakaskuntaa.

– Triplan Prisma on kaupunkilaisten tarpeita varten. Jos taajamissa Prismaan tullaan yleensä autolla, joka lastataan täyteen, keskustan läheisyydessä sijaitsevaan Prismaan tullaan enemmän julkisilla. Tilat ovat napakammissa neliöissä, mutta tarjoamme tuotteita kaikissa tuoteryhmissä, kuten muissakin Prismoissa, tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa kertoo.


Antti Oksa kertoo myös, että juomapuolen tuotteiden kulutuksessa on tapahtunut muutoksia. Myymälässä on runsas valikoima alkoholittomia oluita.

– Esimerkiksi alkoholittomien oluiden myynti on kasvussa, mikä oli vielä pari vuotta sitten harvinaisempaa. Asiakkaille ei välttämättä riitä enää perustuotteet ja mäyräkoirat, vaan halutaan paljon muutakin.


Myymälän keskellä on Ruokatori, josta voi ostaa myös valmista ruokaa, kuten esimerkiksi pizzaa. Myymälässä avaa lisäksi Sushi Daily, jossa on sushin lisäksi esimerkiksi salaatteja.


Hevi-osasto, eli vihannes- ja hedelmäosasto on Oksalle tärkeä.

– Hevi-osasto on ruokakaupan laadun mittari, hän sanoo.

Yöostoksissa korostuvat tietyt tuotteet

Triplan Prisma on auki ympäri vuorokauden.


S-ryhmä kertoo Prisman esittelytilaisuudessa, että tilastojen valossa ”miesten tuotteet” korostuvat yöostoksissa. Niillä tarkoitetaan erityisesti miesten vaatteita ja miehille suunnattua kosmetiikkaa, joiden on nähty selkeästi korostuvan öiseen aikaan tehdyissä ostoksissa.

Ja sitten on vielä kaksi yöostoksissa korostuvaa suosikkituotetta, joista voisi vetää erilaisia tulkintoja.

Ne ovat pakastepizzat ja ruusut.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt