Niitä joko rakastetaan tai vihataan, mutta kylmäksi ne eivät jätä – keskustelu Vihreistä kuulista ryöpsähti heti molempiin ääripäihin: ”AAAAH!”

Julkaistu:

Makeiset
Jos Vihreistä kuulista puhutaan, ne herättävät usein tunteita puolesta tai selkeästi vastaan. Markkinoilla niiden vetovoimaan luotetaan, sillä kaupoissa on jo parikin uutuutta.
Vihreitä kuulat ovat yksi niistä makeisista, jotka ovat olleet lähes muuttumattomia ja tuttuja useille sukupolville. Tuotetta on ollut tarjolla jo 90 vuotta.

Fazer kertoo sivuillaan, että Vihreitä kuulia valmistetaan 25 miljoonaa kappaletta vuodessa. Menekkiä on ympäri vuoden, mutta suurin sesonki ajoittuu jouluun. Ne valmistetaan vedestä, sokerista, glukoosisiirapista ja päärynäaromista. Fazerin sivuilla kerrotaan myös yleinen totuus, että makeinen jakaa mielipiteitä.

– Jotkut eivät sitä suuhunsa pistä, sivuilla todetaan.

Fazerin sivuilla kerrotaan myös, että ”Harva laittaa kuulan kokonaisena suuhun. Useimmat puolittavat sen ja syövät ensin yhden ja sitten toisen puolikkaan”.

Jostain syystä Vihreät kuulat saavat aikaan tunnepitoisempia kannanottoja kuin moni muu makeinen. Yksi hyvä esimerkki sen ympärillä pyörineestä tohinasta oli vuoden 2017 some-ilmiö liittyen Vihreät kuulat -kekseihin. Seuraavan vuoden Vihreät kuulat -tähtitortut saivat myös aikaiseksi ”hitti-ilmiön”.

Marmeladin vetovoimaan luotetaan, sillä tämän joulun uutuus on konvehti, jonka sisus on Vihreää kuulaa muistuttavaa massaa. Hiukan samaan tapaan kuin Julia-konvehdeissa. Kauppoihin on tulossa vielä jäätelökin.


Rakastajia ja inhoajia

Aiheesta on jatkuvasti vilkkaita keskusteluja ympäri somemaailmaa. Esimerkiksi Reddit.comissa on useampi marmeladia koskeva postaus ja pyörylästä luotuja meemejä. Myös suositulla ja mitä vauhdikkaimpia aiheita ruotivalla Vauva-lehden keskustelupalstalla on useita tunteikkaita kannanottoja aiheesta.

Epätieteellisesti, mutta vahvalla mutu-tuntumalla voidaan kenties väittää, että on joko kuulia rakastavia tai niitä inhoavia ihmisiä.

Kysyimme toimitukselta, millaisia tunteita vihreät kuulat herättävät ja mitä mieltä niistä tehdyistä muista tuotteista ollaan. Kommentteja piisasi eri ikäisiltä naisilta ja miehiltä. Keräsimme vastauksista muutamia esimerkkejä kuulia vuolaasti rakastavien ja inhoavien leireistä.

Vastauksista voi aistia tunnelatausta.

Rakastajaleiri: ”Tuovat hymyn huulille, joulu ei tule ilman”

– AAAAAH, nyt olemme tärkeän asian tiimoilla! Mä RAKASTAN vihreitä kuulia, kuuluu yksi vastauksista.

”Olen syönyt niitä ihan pikkulikasta lähtien joka ikinen joulu, eikä joulua tule ilman Vihreitä kuulia. Nyt viimeisenä kahtena vuonna olen uskaltautunut ostamaan niitä irtokarkkihyllystä ihan muunakin vuodenaikana, mutta parhaiten ne maistuvat jouluna. Mutta, sen sijaan kaikki nämä uudet rinnakkaistuotteet (keksi, tortut jne.) ovat aivan järkyttävän huonoja! Ei mennä sotkemaan täydellistä konseptia millään muunnelmilla.”

”Pienenä inhosin Vihreitä kuulia niin makunsa, koostumuksensa kuin estetiikan puolesta. Aikuisiällä niistä on kuitenkin tullut jostain syystä ehdottomia lemppareitani. En tiedä, liittyykö se enemmän vanhenemisen tuomiin muutoksiin vai siihen, että kuulien saaminen joululahjaksi vuodesta toiseen on aivopessyt minut kuulia rakastavan kansanosan puolelle.”

”Rakastan Vihreitä kuulia. Ne maistuvat joululta. Perheenjäseneni tietävät jo, että jouluni ei ole täydellinen ilman Vihreitä kuulia, joten yleensä laatikonmallinen paketti odottaa minua kuusen alla. Ne myös muistuttavat minua mummosta ja mummolassa vietetyistä jouluista.”

”Oon kyllä ihan fani. Lapsena oli jouluna aina Vihreitä kuulia ja tykkäsin niistä ihan ensipuraisusta asti.”


”Vihreät kuulat kuuluvat ehdottomasti jouluun – muina aikoina syön niitä vain äärimmäisen harvoin, joskus jostain irtokarkkilaarista saatan ostaa muutaman. Lapsuuden joulut tulee niistä aina mieleen ja tuovat hymyn huulille. Enkä ole näistä uutuuksista kovin kiinnostunut, aidot ja perinteiset kuulat ilman kikkailuita ovat parhaita.”

”Vihreät kuulat on ihan lemppareita, mutta ehkä just siksi, että niitä tulee syötyä vain silloin tällöin. Lapsuudesta muisto; pikkuveli sai niitä joululahjaksi, koska ne oli leimautuneet hänen lemppareikseen. Kukaan muu ei siitä sitten saanutkaan. Niistä tehdyistä tuotteista en pidä yhtään!”

”Jouluhan ei tule ilman kuulia, sellaisenaan tai kuivahtaneina. Jännityksellä odotan uutuusjätskiä. Olispa se nam!”

Inhoajat: ”Olen aina vihannut”

”Aloin jo aika nuorena inhota Vihreitä kuulia, mutta en kehdannut sanoa sitä, ja vanhemmat sukulaiset ostivat niitä aina laatikoittain lahjoiksi niin, että lopulta aloin paitsi inhota, myös pelätä Vihreitä kuulia.”

”Vihreät kuulat on kummallinen kulttimaineen saanut karkkivillitys, jota en ole oikein koskaan ymmärtänyt. Ne ovat liian isoja, ällömakeita ja tahmeita. Jätän suosiolla kaikki Vihreät kuulat -johdannaiset kauppaan”.

”En pysty syömään. Äklöä. Tykkäsin alle 10-vuotiaana, sitten tuli mitta täyteen.”

”En ymmärrä yhtään! En tykkää mausta, koostumuksesta, ulkomuodosta ja kokokin menee pieleen (liian iso). Konvehtina oli yllättävän hyvä. Mutta mihin nyt ei auttaisi pieni määrä suklaata”.

”Minun mielestäni Vihreät kuulat pitäisi kieltää lailla. Olen aina vihannut niiden ällöttävän makeaa ja imelää makua sekä yhtä aikaa kuivaa ja löllöä koostumusta. Jos Vihreää kuulaa edes haistaa, niin tuntuu, että hampaat tippuu irti kaikesta siitä sokerista. Pelkkä ajatuskin kuulilla täytetyistä kekseistä puistattaa. Jos minulla olisi arkkivihollinen, niin en suostuisi ostamaan kuulia edes hänelle.”

”Vihreät kuulat – tuo joka jouluinen riesa ja inhokki. Aina jostain paketista ilmestyy kuulia, jotka lahjoitan eteenpäin muodosta ja väristä riippumatta. Yksi positiivinen seikka kuuliin liittyy: sain alakoulun nelosluokalla ensimmäiseltä ihastukseltani Vihreitä kuulia ja rakkauskirjeen. En tosin silloinkaan ollut marmeladien ystävä, mutta olihan se silti ihanaa!”

”Karmeita. Vastenmielisiä. Inhottavia. Kuten kettukarkit ja kaikki muutkin marmeladimakeiset. Etenkin kasarilla tuntui sitä, että niitä tuputettiin lahjaksi aina. Varmaan samat rasiat kiersivät, kun kukaan ei niitä oikeasti halua syödä”.

Vastaukset, joissa asiaan ei otettu juurikaan kantaa, jäivät hyvin vähiin. Todelliset fanit saattavat kohotella kulmiaan seuraavalle vastaukselle:

”Suhtautumiseni vihreisiin kuuliin on haalea. Ne ovat marmeladeja siinä missä muutkin. Syön jos tarjotaan, mutta pärjään oikein hyvin ilmankin. Ostan muutaman kerran vuodessa irtokarkkeina muun valikoiman jatkeeksi, erityisesti joulukuussa. Jatkokehittelyt torttuina, kekseinä ja konvehteina eivät ole kiinnostaneet sen vertaa, että olisin maistanut. Karkki muiden joukossa”.

Lähteet: Reddit, Vauva.fi, Fazer

Ota kantaa

Rakastatko vai inhoatko?

Rakastan! 80% Inhoan! 20%
Ääniä yhteensä 3191

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt