Podetko paineita siitä, että arkiruokasi on kovin... arkista? 8 kuvaa kiteyttää, mitä suomalaiset oikeasti syövät

Julkaistu:

Me Naiset
Joku kuvista on takuuvarmasti kuin sinun lautaseltasi.
Mitä tänään syötäisiin? Siinäpä ongelma jokaiselle illalle. Mutta ei hätää: arkiruokailuun voi hakea inspiraatiota esimerkiksi juuri sen nimisestä ruokaohjelmasta, jossa on tehty viime aikoina maa-artisokkaohrattoa, nyhtökaurapiirakkaa pellillä ja karpalo-kurpitsasalaattia.

Varmasti ihania ruokia.

Toinen kysymys on se, onko ihmisten arki oikeasti vaivatonta ja innoittunutta maa-artisokkain kuorintaa ja kurpitsain pilkkomista karpalosalaattiin.

Testasimme tätä lokakuisena keskiviikkona ja pyysimme helsinkiläisessä toimistossa istuvaa koulutettua keskiluokkaa ottamaan kuvat iltaruoka-annoksistaan. Katsaus toimistotyöläisten iltaruokiin paljasti, että ravintoarvojen, maun ja kokonaiselämyksen haitari on varsin laaja.

Toteutuuko lautasmalli? Näkyykö satokausi vihannesvalikoimassa? Ovatko rasvahapot tasapainossa?

Katso kuvat ja paheksu tai hyväksy:

Melkein lämmintä


”Tulin kuntosalin kautta kotiin ja pääsin syömään kahdeksan aikaan. En yleensä syö illalla lämmintä ruokaa. Nämä jyväiset ruispalat tosin lämmitin leivänpaahtimessa. Tyhjiöpakattu graavilohi oli jääkaappikylmää, samoin jaffatölkki. Netflixiin saapunut uusi leffa oli olennainen osa iltaruokaelämystä.” Salla, 39

Kiitos, pakastin


”Melko tavanomainen, nopeasti päiväkotipäivänä syntyvä, puolivalmisteista rakenneltu ateria: kalamurekepihvi ja kärvähtäneet ranskalaiset. Ei oikein maistunut kellekään.” Panu, 33

Pitsaa


”Haluttiin puolison kanssa pari päivää sitten syödä jotain rasvaista ja ravitsevaa ruokaa, johon voi upottaa suppilovahveroita. Tässä tulos: pitsa, jossa vähän raa'aksi jääneen pohjan päällä ranskankermaa, ricottaa, suppiksia ja kesäkurpitsaa. Heti valmistuksen jälkeen maku oli passeli, mutta jääkaapin ja mikrotuksen jälkeen ulkomuoto ja maku muuttuivat. Nälkä lähti silti, kokonaisuus aivan hyvä.” Mimosa, 26

Oli nälkä


”Lapsi oli koulusta tullessaan niin nälkäinen, että oli jo lämmittänyt jääkaapista edellisen päivän ruokaa mikrossa, ennen kuin pääsin töistä kotiin. Puolison kanssa päätimme – niin kuin usein nykyään käy – että ruisleipä saa riittää meille. Oli sitä paitsi itselläkin niin kauhea nälkä, että jotakin piti saada suuhun ja äkkiä.

Otin ateriaa koostaessa huomioon ruokaympyrän: kuituja, kasviksia, proteiinia... Leipä oli terveellistä 100-prosenttista ruista. Leivän kanssa join murukahvia. Jälkiruuaksi otin kaapista pari palaa suklaata.” Marianne, 44

Gourmet-tason pikaruoka


”Tämä on lapsiperheen arjen pikaruokaa: kanasuikaleita, wok-vihanneksia pakkasesta ja munanuudeleita. Päälle soijakastiketta. Annos oli tehty jo edellisenä päivänä ja päätyi siksi tavallistakin nopeammin lautaselle. Kun aika on kortilla, tämä on oikein oiva ruoka!” Anni, 36

Perusmätöllä mennään


”Puolison laittama makaroni-jauhelihasatsi oli hyvin maustettu. Juusto ja salaatti toivat kaivattua lisäsävyä. Lapsetkin tykkäsivät: tyttären mielestä sipulia on aina liikaa, mutta käytämme sitä sinnikkäästi. Tällainen perusmättö valmistuu nopeasti: paistaa vaan jauhelihat, keittää makaronit ja sekoittaa. Kuvassa on oma annokseni, jossa toteutuu lautasmalli. Lapsilla salaattia on lautasella vähemmän.” Sanna, 42

Luottosoppa


”Miehen tekemää, hyvää linssi-kasviskeittoa ja ruis-vehnäpatonkia avokadolla. Tämä on Keho Kuntoon -henkinen soppa, jota teemme pari kertaa kuussa ison kattilallisen ja pakastamme. Leivän päällä meillä on melkein aina avokadoa.” Ninni, 50

Kerran syötyä?


”Tulin myöhään kotiin, ja muu perhe oli jo syönyt. Minulle oli jätetty jämät valmislohilaatikosta. Eines näyttää lautaselle kumottuna jo kertaalleen syödyltä, mutta kun päälle puristaa sitruunaa, on maku ihan ok. Tämän jälkeen söin myös salaattia, mutta unohdin kuvata sen (ei ollut kovin kuvauksellista sekään).

Valmisruokia demonisoidaan turhaan. En pidä niistä itsekään, mutta joskus niihin on vain pakko turvautua. Onneksi etenkin vege-einesten valikoima kasvaa koko ajan.” Kaisa, 40

Tämä on Me Naisten artikkeli. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt