Elinan helppo nuudeliruoka valmistuu vain 20 minuutissa – kastike on todellinen herkku! - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Elinan helppo nuudeliruoka valmistuu vain 20 minuutissa – kastike on todellinen herkku!

Nuudeliruoassa on maapähkinäkastike.

Nuudeliruoassa on maapähkinäkastike.

Julkaistu: 10.10.2019 11:15

Chocochili-blogia kirjoittavan Elina Innasen uudessa kirjassa on arkeen sopivia, maukkaita ruokareseptejä, jotka valmistuvat puolessa tunnissa.

– Ryhdyin kasvissyöjäksi 13-vuotiaana, suositun Chocochili-blogin kirjoittaja Elina Innanen esittelee itsensä blogissaan.

Innanen siirtyi täysin vegaaniseen ruokavalioon pari vuotta myöhemmin. Silloin elettiin 2000-luvun vaihdetta, eikä tavallisten ruokakauppojen vegetarjonta ollut yhtä runsasta, kuin millaista se nykyään on.

– Opin tekemään ruokaa, koska silloin oli pakko kehittää ohjeita itse, jos aikoi syödä jotain hyvää, Innanen kertoo Ilta-Sanomille.

Blogia hän on kirjoittanut lähes 11 vuotta. Tuorein kirja, Chocochilin arkiruokaa – 30 minuutin vegaanireseptit (Kosmos 2019) on hänen viides ruokakirjansa.

Vaikka Elina Innasen uuden kirjan ohjeet ovat nopeasti valmistuvia, hän kirjoittaa, ettei nopeus ole kuitenkaan kaikki kaikessa. Ruoanlaitosta voi tehdä itselleen hauskaa. - Minä kuuntelen kokatessani aina hyvää musiikkia, Innanen kirjoittaa.

Vaikka Elina Innasen uuden kirjan ohjeet ovat nopeasti valmistuvia, hän kirjoittaa, ettei nopeus ole kuitenkaan kaikki kaikessa. Ruoanlaitosta voi tehdä itselleen hauskaa. - Minä kuuntelen kokatessani aina hyvää musiikkia, Innanen kirjoittaa.

Elina Innanen tarjoaa blogissaan ja kirjoissaan ennen kaikkea hyviä ruokaohjeita, joissa ei käytetä eläinperäisiä tuotteita. Lukijoissa on kaikenlaisia ihmisiä, eikä vegaaniruoka kuuluu enää marginaaliin.

– Jos vertaa blogini alkuaikoja, se tavoittaa nyt laajemman yleisön kuin aiemmin. Ohjeet sopivat ihan kaikille. Toiset käyttävät kasviperäisiä tuotteita myös terveydellisistä syistä, vaikka blogini pääpaino onkin herkullisessa ruoassa, Elina Innanen toteaa.

Innasen blogin yksi suosittu ohje on vegaaninen butter tofu.

Tuoreen kirjan esipuheessa kerrotaan, että blogin lukijoiden kestotoiveena on ollut nopeiden arkiruokien ohjeet. Uusi kirja keskittyykin sellaisiin.

Ohjeita yhdistää se, että ne valmistuvat puolessa tunnissa.

Yksi kirjan herkullisista ja arkeen hyvin sopivista ohjeista on nuudeliruoka, joka valmistuu 20 minuutissa. Innanen kertoo, että blogin lukijat ovat testanneet kirjan reseptejä ja todenneet arvioidut valmistusajat paikkaansa pitäviksi.

– Jos et ole ennen syönyt tempeä, suosittelen tätä reseptiä. Herkullinen maapähkinäkastike sopii tempen kanssa täydellisestä, Innanen kertoo kirjassa.

Tempe on soijapavuista valmistettu raaka-aine. Jos sitä ei satu löytymään, ruoassa voi yhtä hyvin käyttää vaikka tofua.

Helpot maapähkinänuudelit

(2 annosta, 20 minuuttia)

1 pkt/125 g soijapaputempeä

1 valkosipulinkynsi

2 kevätsipulia

kourallinen parsakaalinnuppuja

1/2 punainen paprika

1 rkl seesamiöljyä

2 levyä riisinuudeleita

Kastike:

2 rkl makeuttamatonta, suolattua maapähkinävoita

1 rkl soijakastiketta

1 rkl vaahtera- tai agavesisiirappia

1/2 dl vettä

1 rkl seesami- tai rypsiöljyä

1/2–1 rkl chilikastiketta

tarjoiluun suolapähkinöitä, tuoretta korianteria

Valmistusohjeet

  1. Pilko tempe kuutioiksi ja silppua valkosipuli sekä kevätsipuli.

  2. Pilko parsakaalinnuput pienemmiksi ja kuutioi paprika. Kuumenna paistinpannu ja kiehauta vesi vedenkeittimessä nuudeleita varten.

  3. Kaada seesamiöljy pannulle ja lisää tempe. Paista, kunnes tempen pinta on saanut hieman väriä.

  4. Sillä välin kun tempe paistuu, laita nuudelit kulhoon ja kaada päälle kiehuva vesi. Anna kypsyä kannen alla 2–3 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan.

  5. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen.

  6. Lisää pannulle kasvikset ja puolet kastikkeesta. Jatka paistamista 1–2 minuuttia. Kasvikset saavat jäädä kunnolla rapeiksi!

  7. Kaada nuudeleista vesi pois ja lisää ne pannulle. Kaada joukkoon loput kastikkeesta ja kuumenna.

  8. Tarjoa suolapähkinöiden ja tuoreen korianterin kanssa.

Innasen kirjoissa on selkeät ohjeet ja ruokahalua herättävät kuvat. Ohjeissa on erilaisia salaatteja, pastoja, nuudeliruokia, leipiä, välipaloja ja herkkuja.

Resepteissä ei käytetä sellaisia sanoja kuin ”ripaus” tai ”loraus”, vaan ainesten suositellut määrät on kerrottu tarkemmin, mikä voi auttaa epävarmuuden hetkillä kotikokkia, joka haluaa onnistua.

Kerroimme viime vuonna myös Innasen Joulukirjasta, jossa oli maukkaan juureslaatikon ohje.

Lähde ja resepti: Elina Innanen, Chocochilin arkiruokaa – 30 minuutin vegaanireseptit (Kosmos 2019)

Kuvituskuva

Tuoreimmat osastosta

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit