14-vuotiaan Elsan julkaisema kuva ihastutti somessa ja poiki oikeita tilauksia – näin hän valmistaa bravuurinsa

rac

Julkaistu:

Nuori yrittäjä
Elsa Ruha innostui leipomisesta niin paljon, ettei kotiväkikään pystynyt enää syömään herkkuja. Nyt hän on ryhtynyt nuoreksi yrittäjäksi ja leipoo tilauksesta leivonnaisia esimerkiksi syntymäpäiville.
Kaikesta näkee, että 14-vuotias Elsa Ruha on viettänyt aikaa keittiössä enemmän kuin moni ikäisensä. Sipoolaisen kodin keittiössä Elsa leipoo tänään bravuuriaan, mokkapaloja.

– Teen mokkapaloja todella usein. En edes tiedä, kuinka monta kertaa olen näitä leiponut. Todella monta, Elsa hymyilee ja ryhtyy tottuneesti toimeen.

Muutaman määrätietoisen sekoittelun jälkeen mokkapalojen pohja on pian pellillä ja menossa uuniin. Ei aikaakaan, kun keittiössä tuoksuu jo niin herkulliselta, että makeahammasta alkaa kolottaa. Lopputulos on suklaisen mehevä ja syntisen herkullinen.

Yllä olevalla videolla Elsa näyttää, kuinka häneltä luonnistuu mokkapalojen valmistus.

Elsan äiti ja isä sekä kolme sisarusta ovat saaneet vuosien mittaan osansa Elsan herkullisista leivonnaisista. Myös perheen neljä mäyräkoiraa yrittävät saalistaa lattialle tippuvia herkkuja.

– Elsa leipoo, muulle perheelle jää jälkien siivoaminen ja tiskaus, äiti Satu Ekroos-Ruha naurahtaa.


Elsan leipomisinnostus näkyi jo pikkutyttönä.

– Elsa leipoi ensimmäistä kertaa jo parivuotiaana. Hän leipoi mummonsa kanssa joka vuosi piparitalon ennen joulua. Hän tykkäsi todella paljon erityisesti koristelemisesta. Toisen mummon kanssa hän on leiponut sämpylöitä. Hän halusi aina jäädä mummoilleen yöksi leipomaan, muistelee Satu-äiti.

Facebook-päivitys vei leipomisen uudelle tasolle

Muutama vuosi sitten Elsan leipomisharrastus nousi uusille mittasuhteille.

– Elsa kysyi melkein joka kerta koulusta tultuaan, voinko leipoa tänään sitä tai tätä. Jossain vaiheessa totesimme, ettemme pysty millään syömään kaikkea. Veimme sitten ylijääneitä leivonnaisia isovanhemmille, naapureille, työpaikoille ja cheerleading-harrastusporukoille.


Elsan leivonnaisia alkoi syntyä niin paljon, etteivät edes tuttavat ehtineet syödä niitä. Siitä lähti idea, jonka turvin Elsa pystyy jatkamaan rakastamaansa harrastusta vielä ahkerammin kuin ennen.

– Isosiskoni ehdotti minulle, että voisin tilauksesta leipoa muille ihmisille, esimerkiksi juhliin. Sitä kautta saisin enemmän kokemusta ja saisin tehdä ison määrän leivoksia, Elsa kertoo.

Niinpä Elsa päätti rohkeasti laittaa Facebookin Puskaradio Helsinki -ryhmään seuraavan päivityksen.


Syyskuun lopulla julkaistussa päivityksessä Elsa kirjoitti haluavansa auttaa kiireisiä ihmisiä leipomalla heidän juhliinsa esimerkiksi kakkuja tai muita leivonnaisia. Elsa kertoo harrastaneensa leipomista jo useita vuosia ja oppineensa lukuisia uusia reseptejä.

Palkkioksi hän pyytää vain raaka-ainekulujen kattamista sekä omantunnon mukaan hieman tekopalkkaa.

Lisäksi Elsa mainitsi päivityksessä haluavansa tehdä tulevaisuudessa töitä leipomisen parissa ja uskoo mahdollisuuksiinsa kehittyä leipurina. Elsa kertoo leiponeensa juhliin ja kotiin erilaisia kakkuja, kääretorttuja, mokkapaloja, muffinsseja sekä keksejä.

Päivitys on tähän mennessä saanut lähes 500 tykkäystä ja kommentteja toistakymmentä. Yksi kommentoija mainitsee järjestävänsä marraskuussa taikametsä- ja naamiaisteemaiset syntymäpäiväjuhlat ja tarvitsevansa ehkä Elsan apua.


Päivityksen jälkeen tilauksia alkoi sadella saman tien. Kahdessa viikossa niitä tuli 11.

– Tilauksia on tullut tosi paljon. Kaksi tilausta olen jo ehtinyt tehdäkin. Tein kaksi täytekakkua, toinen meni syntymäpäiville ja toinen eräälle työpaikalle, Elsa sanoo hymyillen.

Kehujakin on tullut.

– He ovat kehuneet, että kakut ovat olleet tosi hyviä.

Jäljellä olevissa tilauksissa Elsalta on toivottu lisää täytekakkuja, mokkapaloja, suolaisia leivonnaisia sekä keksejä. Seuraavana isona projektina on jalkapalloteemaisen kakun leipominen lapsen syntymäpäiväjuhliin.

– Olen jo ostanut aineksia ja katsonut netistä ideoita, joiden mukaan aion kakun toteuttaa. Opin itse tekemällä ja kokeilemalla. Jos joku asia on epäselvä, niin katson netistä ohjevideoita, ja yritän tehdä perässä samalla tavalla, Elsa kertoo.


Elsa kehottaa leipomista arastelevia tarttumaan rohkeasti toimeen.

– Kannattaa yrittää uskoa itseensä ja muistaa leipoa tarkasti reseptin mukaan.

Cheerleadingia, musiikkia ja leipomista –”En stressaa ollenkaan”

Äiti kehuu tyttärensä luovuutta.

– Elsa on luonteeltaan taiteellinen, osaa piirtää ja harrastaa myös musiikkia. Ehkä se luovuus tulee esille myös tässä leipomisessa, Satu-äiti kertoo.

– On kivaa katsoa, kun Elsa tekee sitä, mistä hän nauttii, äiti jatkaa.


Elsa on saanut kahdesta tehdystä tilauksesta jo vähän taskurahaakin.

– Tilaajat ovat tietysti maksaneet ainesosista, mutta ovat vapaaehtoisesti antaneet myös työstä pientä taskurahaa.

Elsa on jo miettinyt taskurahoille säästökohteen.

– Haluaisin oman tietokoneen, eli säästän sitä varten.

Ahkeran leipomisen lisäksi Elsa harrastaa cheerleadingia neljä kertaa viikossa. Lisäksi hän käy kerran viikossa laulutunneilla. Harrastusten välissä sukkulointi vaatii välillä tiukkaa aikatauluttamista.

– Jos minulla on treenit, niin yritän leipoa edellisenä päivänä jotain sellaista, mikä pysyy hyvänä. Jos taas ei ole treenejä, niin aloitan aamulla leipomisen ja teen illaksi valmiiksi. Tilaaja joko hakee leivonnaisen itse täältä meiltä tai me kuljetamme sen hänelle, Elsa kertoo.


Kuulostaa kiireiseltä ja jopa stressaavalta.

– En stressaa siitä ollenkaan. Leipomisessa parasta onkin se, että en koskaan stressaa leipoessani. Leivon usein, jos minulla on esimerkiksi koe tulossa. Leipomisen jälkeen olen aina todella rentoutunut, Elsa hymyilee.

Sen verran paljon leipominen Elsalle antaa, että hän näkee siinä myös tulevaisuuden ammatin.

– Haluaisin olla aikuisena leipuri, Elsa kertoo tyhjentävästi ja alkaa siivota mokkapalojen jälkiä pöydältä.