Näin Elina saa muovikassit hämmästyttävän pieneen tilaan – myös Mikko Kuustonen tekee niin ”joka ikisen muovipussin kanssa”

Mitä muovipusseihin tulee, on mahdollista, että on kahdenlaisia ihmisiä: niitä jotka ryttäävät ne paikkaan x ja niitä, joille muovipussien taitteleminen kuuluu normihommiin.

7.10.2019 16:48

Vaikka kuinka käyttäisi pääsääntöisesti kestokasseja kauppareissuilla, muovipusseja saattaa kertyä jonkin verran varsinkin useamman ihmisen taloudessa. Saman on huomannut ruokatoimittaja Elina Ylitervo.

– Mulla on aina kauppareissulla mukana kestokassi, mutta kyllä niitä muovipussejakin kertyy. Ne voi kuitenkin käyttää uudelleen, esimerkiksi roskapusseina, hän kertoo.

Mitä muovipussien säilytykseen tulee, on mahdollista, että on kahdenlaisia ihmisiä: ryttääjiä ja taittelijoita. Elina Ylitervo kuuluu ehdottomasti jälkimmäisiin. Hän julkaisi aiheesta hauskan päivityksen Instagramissa Kylmä nakki -yhteisössä, jota hän tuottaa yhdessä Hanna Gullichsenin kanssa.

– Kun kakstois...öh...kakskyt vuotta sitten lähdin Italiaan au pairiksi, opin kolme asiaa: laittamaan ruokaa, kiroilemaan kuin roomalainen katupoika ja taittelemaan muovipussit napakoiksi heittotähdiksi. Hanna väittää, että olen taittelumaniani kanssa yksin, mutta minä väitän, että meitä on PALJON, Ylitervo kirjoittaa.

– Käsi pystyyn, jos sunkin muovipussilaatikossa vallitsee kolmionmallinen kuri ja järjestys, hän haastoi lukijansa.

Ylitervo ei todellakaan ole asiansa kanssa yksin. Mutta ne, jotka eivät harrasta muovipussien viikkausta, eivät ehkä ymmärrä asiaa.

Elinan taittelemia muovipusseja.

Hupaisa aiheeseen liittyvä kohtaus nähtiin myös viime vuonna Nelosen Hyvät ja huonot uutiset -ohjelmassa, jossa Mikko Kuustonen demonstroi asiaa.

– Mä haluan avautua yhdestä asiasta. Mulla on yksi riippuvuus elämässä, josta en pääse eroon, Kuustonen sanoi ohjelmassa.

– Tätähän ei saa rutata vain johonkin sankoon, vaan tämän kanssa toimitaan näin. Joka ikisen muovipussin kanssa, hän sanoi ja näytti lähetyksessä, kuinka viikkaustemppu tapahtuu.

Katso artikkelin yllä olevalta videolta Mikko Kuustosen puheenvuoro muovipusseista Hyvät ja huonot -uutiset ohjelmasta. Jakso nähtiin tv:ssä helmikuussa 2018.

Muovi- ja paperipussit kannattaa kierrättää

Oli sitten aiheesta mitä mieltä tahansa, sitä ei voi kieltää, etteivätkö pieneksi kolmioksi viikatut muovipussit veisi todella vähän tilaa. Ne voi järjestää myös kansioihin, kuten kerroimme kesällä ammattijärjestäjän tekevän.

Muovipusseista sinänsä voi olla montaa mieltä. Helsingin Sanomat kertoi viime vuonna, että suomalaiset käyttävät kaksi miljoonaa muovipussia päivässä ja siitä podetaan huonoa omatuntoa.

Laajan, vuonna 2009 tehdyn erilaisten ostoskassien ympäristövaikutuksia vertailevan tutkimuksen mukaan kangaskassi on paras vaihtoehto uusiutumattoman energian kulutuksessa. Se oli kuitenkin tutkimuksen mukaan huonoin vedenkulutuksessa ja vain biohajoavaa muovikassia parempi maankäytön osalta.

Toisaalta kangaskassin käyttöikä on pitkä.

Tutkimuksen tuloksia hyödyntävällä Kassi.info-sivulla todetaan muovipussien osalta, että jos muovipusseja käyttää, se olisi järkevää kierrättää uusiomateriaaliksi, tai niillä tulisi korvata jätepusseja mahdollisimman tehokkaasti. Muovipussien erityisiksi haitoiksi listattiin se, että ne on valmistettu useimmiten fossiilisesta raaka-aineesta ja ne murenevat hyvin hitaasti, jos ne jäävät luontoon.

Ruskean paperikassin ilmastovaikutuksista Kassi.info toteaa, että haitat jäävät pienemmiksi, jos paperikassien kierrätys toteutuu ja materiaalia voidaan hyödyntää uudelleen.

Lähteet: Suomen ympäristökeskus (SYKE) Tutkimusosasto: Ostoskassien ilmastovaikutusten vähentäminen (2009), Kassi.info, Helsingin Sanomat

Ilta-Sanomat ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit