Niin hyvät lihapullat ja makaronilaatikko, ettei paremmasta väliä – salaisuus on parissa aineksessa

Julkaistu:

Elämän makuja
Ainahan se oma versio klassikosta on paras. Joskus kuitenkin haluaa vaihtelua.
Tässä uusia versiota kotiruokasuosikeista: Lihapullat ranskalaistwistillä, lohikeitto sulatejuustolla ja makaronilaatikko, joka sopii vaikka sunnuntaipäivälliselle.

Herkuttelijan makaronilaatikko

400 g tummia makaroneja

lihaliemikuutio

190 g pekonia

2 sipulia

400g sika-nautajauhelihaa

1 tl suolaa

2 kananmunaa

2 dl kermaa

3 dl maitoa

150 g Emmental juustoraastetta

Keitä makaroneja lihaliemessä 6 minuuttia eli hieman alikypsiksi.

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Hienonna sipuli.

Leikkaa pekonit paloiksi ja paista rapeiksi paistinpannulla ilman rasvaa. Kaada pekonit odottamaan.

Lisää pannulle oliiviöljyä, kuullota sipuleita hetki ja lisää jauheliha. Paista jauheliha rapeaksi.

Mausta puolikkaalla teelusikallisella suolaa ja mustapippurilla.

Sekoita munat, kerma ja maito vispilällä tasaiseksi, mausta puolikkaalla teelusikallisella suolaa ja valkopippurilla. Valuta makaronit ja kaada uunivuokaan, sekoita joukkoon jauhelihat pekonit ja puolet juustoraasteesta ja sekoita.

Kaada vuokaan munaseos. Ripottele päälle loput juustoraasteesta. Nosta vuoka uunin keskitasolle ja paista 35 minuuttia.

Valmistusaika: 45 minuuttia

Annoksia: 6–8



Augustin lihapullat

0,25 dl korppujauhoja

0,75 dl vettä

3 valkosipulinkynttä

1 tl suolaa

mustapippuria

700 g sika-nautajauhelihaa

25 g voita

2,5 rkl jauhoja

5 dl kuumaa vettä

2 tl Dijon-sinappia

1 tl suolaa

mustapippuria

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Mittaa korppujauhot kulhoon, sekoita joukkoon vesi, murskatut valkosipulinkynnet ja mausteet ja anna turvota hetki. Lisää joukkoon jauheliha ja sekoita seos tasaisesti jauhelihan joukkoon. Pyöritä käsin halkaisijaltaan 5–6-senttisiä pullia, laita ne uunipellille leivinpaperille ja paista uunissa 15 minuuttia.

Valmista kastike. Sulata kasarissa tai isossa paistinpannussa voi. Mittaa joukkoon jauhot ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Anna seoksen ruskistua tummanruskeaksi välillä hämmentäen. Kaada joukkoon ensin noin 1,5 dl vettä ja anna seoksen vielä hieman ruskistua.

Kaada loppu vesi kahdessa erässä vispilällä sekoittaen. Mausta kastike sinapilla, suolalla ja pippurilla. Jätä kastike kiehumaan hiljaiselle. Kaada lihapullat liemineen kastikkeen joukkoon.

Kypsennä pullia kastikkeessa vielä noin 10 minuuttia.

Tarjoa lihapullat perunamuusin kera.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 4–6



Koskenlaskijan savulohikeitto

1,5 dl kalalientä (2 liemikuutiota)

2 isoa porkkanaa

1 sipuli

½ varsi lehtiselleriä

5 perunaa

1 paketti Koskenlaskija-sulatejuustoa

500 g lämminsavulohta

1 sitruuna

ruisleipää

1 ruukku lehtipersiljaa

Kuori ja leikkaa porkkana ohuiksi viipaleiksi, Leikkaa sipuli paloiksi. Hienonna puolikas sellerinvarsi. Kuori perunat ja leikkaa kuuteen osaan.

Lorauta keittokattilan pohjalle rypsiöljyä. Kuullota porkkanat, selleri ja sipuli öljyssä.

Lisää perunat ja vesi sekä kalaliemikuutiot. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää juusto paloiteltuna joukkoon ja hämmennä, kunnes juusto on sulanut.

Paloittele kala sormin erikokoisiksi paloiksi.

Lisää kala keittoon ja keitä kannen alla hiljaisella, kunnes kala on lämmennyt. Purista lopuksi joukkoon puolikkaan sitruunan mehu.

Tarjoa keitto leivän ja silputun lehtipersiljasilpun kera.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 4–6



IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt