Taru leipoi ihanan mehukkaan sienipiirakan – harvinaisempi, mutta ihana aines pohjaan

Julkaistu:

Pullahiiri
Syksyisessä suppilovahveropiirakassa maistuvat ruis, sipuli, valkosipuli ja timjami.
Nyt on eletty hyvää suppilovahveroaikaa. Sieniä on ollut metsässä runsaasti ja ne ovat kasvaneet monessa paikassa suuriksi. Näin ollen on hyvä aika leipoa suppilovahveropiirakka.

Tähän piirakkaan tein tällä kertaa ruispohjan.

Piirakan täytteessä maistuu sienten lisäksi sipuli, valkosipuli ja timjami. Minä käytin kuivattua timjamia, mutta piirakassa voi oikein hyvin käyttää tuoretta timjamia.

Valmistan yleensä varsinkin suolaiset piirakat päivää ennen tarjoilua ja lämmitän ne tarjoilua varten. Näin piirakan kosteus ja maku tasapainottuu. Tällä tavoin piirakka on minun mielestäni parhaimmillaan tarjoiluhetkellä.

Voit valmistaa piirakan tavalliseen piirakkavuokaan tai irtopohjaiseen piirakka- tai kakkuvuokaan. Irtopohjavuoasta piirakan saa siirrettyä kivasti tarjoiluastialle esille.

Suppilovahveropiirakka ruispohjalla

Pohja:

2 dl ruisjauhoja

1 tl suolaa

100 g voita

2 ½ rkl kylmää vettä

Täyte:

200 g suppilovahveroita

1 rkl voita

½ sipuli

1 valkosipulinkynsi

noin ½ tl suolaa

1 tl kuivattua timjamia

½ tl rouhittua mustapippuria

2 dl kermaa

1 kananmuna

1 dl kermajuustoraastetta

Valmistusohjeet

  1. Mittaa ruisjauhot ja suola leikkuuterällä varustetun monitoimikoneen kulhoon. Lisää kylmä voi joukkoon pieninä kuutioina.
  2. Pyöräytä ainekset tasaiseksi muruksi ja lisää lopuksi kylmä vesi. Työstä taikina käsin kiinteäksi. Jos sinulla ei ole konetta käytössäsi, voit myös nyppiä kylmän voin, suolan ja ruisjauhot hienoksi muruksi.
  3. Lisää joukkoon kylmä vesi ja työstä taikinasta kiinteä.
  4. Painele taikina noin 20 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Käytä tarvittaessa ruisjauhoja apuna, jos taikina tarttuu käsiin. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
  5. Laita puhdistetut sienet lämpimälle paistinpannulle ja paista niitä niin, että neste haihtuu.
  6. Pilko sipuli ja valkosipuli. Lisää sienten joukkoon voi ja sipuli sekä valkosipuli.
  7. Kuullota sipulia ja valkosipulia pannulla sienten kanssa muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon suolaa, timjamia ja mustapippuria.
  8. Ota paistetuista sienistä eroon muutama parhaimman näköinen sieni piirakan päälle koristeeksi. Pilko loput sienet veitsellä pieneksi.
  9. Sekoita kulhossa kerma, kananmuna sekä juustoraaste.
  10. Lisää pilkotut sienet kerman joukkoon. Kaada kerma-sieniseos piirakkapohjan päälle ja asettele täytteen päälle kokonaiset sienet.
  11. Paista piirakkaa 175 asteessa noin 30-35 minuutin ajan, kunnes täyte on hyytynyt.


Vantaalla asuva leivontabloggaaja ja -kirjailija Taru Vihavainen pitää Ilta-Sanomien Ruokalan sivuilla Pullahiiren reseptit ja leivonvinkit -palstaa, jossa hän jakaa leivontaohjeita ja keittiövinkkejä lukijoille.

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän. Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.

Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.

Taru Vihavainen haluaa kannustaa vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt