Tällainen on ruotsinlaivan sadan euron menu

Julkaistu:

Laivaruoka
Ruotsinlaivat ovat jo useita vuosia panostaneet ruokatarjontaan.
Monet laivamatkustajat suuntaavat pidemmän risteilyn alkaessa isojen buffetpöytien ääreen tai nauttivat laivan ravintoloissa yksittäisiä annoksia. Varsinkin ruotsinlaivoilla onkin yleensä useita vaihtoehtoja salaateista pizzoihin, hampurilaisiin tai pienempiin, nopeasti syötäviin ruokiin.

Lisäksi laivoilla on myös ”hienompia” ravintoloita.

Yli 20 vuotta laivoilla työskennellyt, Silja Symphonyn keittiöpäällikkö Jonas Niklasson kertoo, että laivojen tarjonnassa on tapahtunut muutoksia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Hän kertoo, että aiemmin ison buffetravintolan lisäksi erilaisia vaihtoehtoja saattoi olla nykyistä vähemmän. Nykyään matkustajat ovat kiinnostuneita ruoasta ja laatua myös vaaditaan, kenties hieman eri tavalla kuin takavuosina.

Myös ruoan alkuperä on asiakkaille tärkeä asia.

1,5 miljoonaa kananmunaa

Sekä Tallink Silja että Viking Line ovatkin panostaneet ruokatarjontaansa. Molempien yhtiöiden laivoilta löytyy vaihtoehtoja eri budjeteille ja erilaisiin tarpeisiin.

Laivojen isoissa buffetravintoloissa tuotteilla on isot volyymit. Esimerkiksi Tallink Siljan laivojen aamiaisilla kuluu vuoden aikana 1,5 miljoonaa kananmunaa. Laivojen pienemmissä ravintoloissa voidaan hyödyntää laajemmin pienempien tuottajien tuotteita.

Esimerkiksi Silja Symphonyn uudistetussa Bon Vivant -ravintolassa käytetään nokkosta, joka tulee Puolangalla sijaitsevalta nokkostilalta. Nokkosesta tehdään esimerkiksi pestoa.

– Pyrimme tekemään raaka-ainehankinnat läheltä aina, kun se esimerkiksi saatavuuden kannalta on mahdollista, Tallink Siljan ravintolatoimen päällikkö Jouni Pihkakorpi sanoo.


Silja Symphonyn Bon Vivant -ravintolassa on uusi Menu Nordic, joka on suunniteltu niille, joille risteilyn ruoka laadukkaine viineineen on oleellinen osa matkaa. Toisille sen hinta voi olla liian kallis, sillä viiden ruokalajin menu maksaa 118 euroa.

Hintaan sisältyvät jokaiseen viiteen ruokalajiin suunnitellut viinit. Ravintolassa on myös kolmen ruokalajin vegaanimenu, jonka hinta on 49 euroa. Se ei sisällä viinejä.

Katso kuvat menun annoksista jutun lopusta.


Kasvis- ja vegaanimenut hieman edullisempia

Menu Nordic -kokonaisuudet ovat laivan keittiöhenkilökunnan suunnittelemia. Annoksissa käytetään paljon suomalaisia tuotteita, kuten esimerkiksi Saimaan alueelta tuotua haukea. Riista tulee Ruotsista.

Viking Linella on myös vastaavaa genreä edustavia menukokonaisuuksia. Sadan euron hintaluokkaan päästään, jos esimerkiksi nauttii äyriäisviikon neljän ruokalajin 62 euron menun ja valitsee siihen suunnitellun, 36 euron viinipaketin. Äyriäismenun ovat suunnitelleet Vuoden kokki ja vuoden tarjoilija 2019 Mikko Kaukonen ja Heidi Martikainen.

Kokonaisuudessa on seuraavia annoksia: Sitruunalla maustettuja Amaebi-katkarapuja ja piparjuurilunta, paistettua kampasimpukkaa, kaalia, kaviaaria ja simpukkakermaa, hummeria, hiillostettua purjoa ja hummerihollandaise sekä kuusijäätelöä, puolukkaa ja suolakaramellia.

Kyseinen äyriäismenu on tarjolla Amorellalla, Gabriellalla, Mariellalla ja Viking Gracella. Punaisilla laivoilla on muita neljän ruokalajin menukokonaisuuksia, joiden hinnat ovat reilu 40 euroa, viinipaketit 30 euron tietämissä.

Molempien laivojen kasvis- tai vegaanimenut ovat hieman edullisempia.

Ei puolivalmisteille

Maistelimme Silja Symphonyllä ja Serenadella tarjolla olevan viiden ruokalajin Menu Nordicin. Kokonaisuus ei jätä nälkäiseksi ja maut ovat hienoja. Menu sisältää esimerkiksi kaksi pääruokaa. Annoksiin suunnitellut viinit ovat laadukkaita. Vegaanimenu on myös kaunis ja mietitty.

– En halua käyttää vegaaniruoassa puolivalmisteita ja valmiita kasviproteiinituotteita, vaan haluan tehdä omanlaistani vegaanista ruokaa, Jonas Niklasson sanoo.

Saimaan alueen kala on keittiöpäällikölle tärkeä raaka-aine. Menussa korostetaan pohjoisen alueen makuja ja aineksia.

– Yksi lempiainekseni on hauki.

Hytti kutsuu viiden ruokalajin jälkeen

Viiden ruokalajin nauttimiseen pitää varata aikaa, jotta kokonaisuuden makumaailmasta voi nauttia kunnolla.

Pienemmille lapsille pitkä illallinen voi olla turhankin pitkä. Hytti vetää kokonaisuuden jälkeen varmasti puoleensa, sillä seuraava nälkä on taatusti kaukana.

– Kun ruokaa tehdään rakkaudella, se näkyy tuloksessa, Niklasson sanoo.

Erityisen maukkaita olivat sienet, haukikvenellit ja jälkiruoka. Pöytäseurueessa ihasteltiin peuratartaria. Vegaanimenun pääruoka oli maukas.

Perinteiset buffetillalliset maksavat aikuisilta molemmilla laivoilla 32–39 euroa. Kaikilla laivoilla on myös useita muita erilaisia menuvaihtoehtoja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt