Liisa pysähtyi lusikka suussa löydettyään sattumalta täydellisen tavan tehdä kaurapuuroa: ”Mikä maku ja koostumus!”

Julkaistu:

Kaurapuuro
Parikymppinen Liisa kokeili kaurajuomaa kaurapuuroon, eikä aio tehdä puuroa enää muulla tavalla.
Kaurapuuro on monen suomalaisen lempiaamupala. Täysin tavallinen perusohjekin toimii: tarvitaan vain sopivassa suhteessa kauraleseitä, vettä ja halutessa ripaus suolaa. Kaurapuurosta saa myös maistuvaa lisäämällä siihen erilaisia mausteita, marjoja, hedelmiä ja vaikka maapähkinävoita. Hyviä reseptejä on yhtä paljon kuin tekijöitäkin.

Kaurapuuroon käytettävä neste voi tuoda siihen lisää hyviä makuja. Toiset vannovat maidon nimeen, mutta erilaisia kasvimaitojakin kannattaa kokeilla. Kerroimme aiemmin mikorokaurapuuron tekemisestä ja juttuun haastateltu Raision reseptikehityksen ja kuluttajapalvelun asiantuntija Katja Vuorinen suositteli erityisesti mantelimaidon ja kaurajuoman käyttämistä kaurapuuron mausteena tai nesteenä.

Kaurajuoman pehmeän maun tuovan ominaisuuden huomasi myös parikymppinen helsinkiläinen Liisa, joka käyttää kasvimaitoja yleensä vain silloin tällöin. Makuelämys tuli sattumalta.

– Olin ostanut ihan tavallista kauramaitoa mielenkiinnosta sen sopivuudesta kahviin. Kahvin kanssa en siitä pitänyt ja ajattelin, että käytetään sitä nyt vaikka sitten puuroon. Ajattelin, että eiköhän kauramaito ja kaura- tai neljänviljanhiutaleet toimi ihan mukavan loogisesti keskenään. Mikrotin puurolautasellisen ihan tavalliseen tapaan, lisäsin vähän suolaa ja nokareen voita, ja pistelin menemään. Ja siis mikä maku ja koostumus! Naurattaa vieläkin, että oikeasti pysähdyin hetkeksi lusikka suussa ja silmät varmaan apposen auki, että mitä ihmettä tapahtuu, kun mikropuuro ei koskaan ollut maistunut niin täyteläiseltä ja samettiselta, Liisa kuvailee.

”Vain papan hauduttama puuro maistui yhtä hyvältä”

– Makuero on maitopuuroon verrattuna valtava. Vain lapsuudessani pappani pitkään aamulla hauduttama ja varmasti luvattomia määriä sokeria ja voita sisältänyt puuro on maistunut yhtä ihanalta ja pehmeältä. Vaikka olen vannoutunut liha- ja maitotuotteiden käyttäjä, ja esimerkiksi kahvin nautin punaisella maidolla, puuroa en halua enää koskaan tehdä ilman kauramaitoa. Suosittelen ihan jokaista kokeilemaan, saatat yllättyä, hän kertoo myös.

– Kauramaidosta paras puuro, kommentoi myös Ilta-Sanomien lukija aihetta käsittelevän jutun keskustelussa.

Myös Sydänmerkki.fi:ssä mainitaan, että ”perinteinen kaurapuuro nousee uudelle tasolle, kun keität sen kaurajuomaan ja maustat uudella tavalla”.

Höyrykattilassakin onnistui

Kaurapuuroa käsittelevässä jutussa oli myös lukijoiden omia luotto-ohjeita.

– Minun reseptini: 1 dl kaurahiutaleita kattilaan, 2 dl kiehuvaa vettä, induktioliesi päälle ja puuro kiehuu saman tien. Liesi pienelle teholle, kansi päälle ja kun kahvi on valunut keittimestä kuppiin, sekoitan 1 dl kauramaitoa puuroon. Puuro jäähtyy samalla syöntilämpöiseksi. En ikinä laita suolaa, sitä suomalaiset saavat muutenkin liiaksi. Lautaselle puuron päälle muutama saksanpähkinä ja manteli, kourallinen mustikoita ja puoli kourallista mansikoita. Aamuherkku on valmis pisteltäväksi poskeen eikä aikaa mennyt viittä minuuttia pitempään, lukija kuvailee omaa tapaansa tehdä puuroa.

– Höyrykattilassa tulee hyvä kaurapuuro. Normaalisti haudutan 10 minuutin puuroa 20 minuuttia. Puuro ei pala näin pohjaan, eikä kiehu yli. Lisäksi höyrykattilan alla olevassa vedessä voi keittää vaikkapa kananmunat aamiaiselle. Makua puuroon saa lisäämällä puuroon siemeniä, marjoja, omenaa, toinen kommentti kuuluu.

– Yksinasujan erittäin herkulliseksi hautunut mikropuuro: 1 dl kaurahiutaleita, 2,5 dl kevytmaitoa, ripaus suolaa. Mikrossa 4 minuuttia täydellä teholla, sekoitus ja sen jälkeen 3 minuuttia 180W teholla. Sillä välin kun puuro valmistuu, ehtii tehdä muita aamutoimia. Sen jälkeen puuro nautitaan pakastemustikoiden kera, kolmas kuvailee.
Jos puuroa keittää kattilassa ja sitä jää yli, jämiä voi hyödyntää monella tavalla. Kuten esimerkiksi sämpylöihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt