Suomalaisen lihatalon ”suurin lanseeraus kymmeniin vuosiin” on lihaa muistuttava kasvispihvi – paistoimme sen, näin sitä kommentoitiin

Julkaistu:

Uusi tuote
Suomalainen lihatalo toi syyskuussa markkinoille burgereihin suunnitellun kasvispihvin, jonka kohderyhmää ovat lihansyöjät. Paistoimme ja maistoimme tuotetta.
Uusia kasvisproteiinituotteita on tullut viime vuosina rytinällä markkinoille. Vaikka erilaisia kasvispihvejä ja pyöryköitä on paljon, markkinoille on tullut myös lihan koostumusta ja makua jäljitteleviä tuotteita.

Viimeisin niistä on lihatalo Poutun lanseeraama pihvi, jonka kerrotaan olevan ”lihalta maistuva kasvilihatuote”. Tuote on suunnattu lihansyöjille, jotka haluavat vähentää punaisen lihan syömistä. Valmistajan mukaan tuote sopii niille, jotka haluavat vähentää lihansyöntiä, mutta haluavat myös burgeripihviin tutun, lihaisan maun.

Kyseessä on vegaaninen, gluteeniton ja soijaton Muu-burgeripihvi. Se on ollut kaupoissa vasta lyhyen ajan.

– Muu on ensimmäinen suomalainen kasvilihasta tehty tuotesarja, jonka tuotteet on suunniteltu lihansyöjille. Muu maistuu aivan lihalta, Poutun toimitusjohtaja Mikko Karell kertoo tiedotteessa.

”Suurin lanseeraus kymmeniin vuosiin”

– Jopa 30 prosenttia kuluttajista kokee, että he haluavat vähentää punaisen lihan syöntiä, joten tällaisia vaihtoehtoja tarvitaan, S-ryhmän tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa toteaa tiedotteessa.

– Tämä on Poutun suurin lanseeraus kymmeniin vuosiin. Totesimme, että jos mitään ei muuta, mikään ei muutu. Tämä koskee meitä yrityksenä ja samalla myös asiakkaitammekin, Mikko Karell sanoo myös.

Valmistaja vertaa tuotetta rohkeasti kilpailijaansa Beyond Meat -pihviin, josta kerroimme ja jota testasimme tammikuussa. Yhdysvalloissa suosituksi nousseen, herneproteiinista valmistetun pihvin lupauksen mukaan se ”näyttää, tuntuu ja maistuu lihalta”. Pihviä on saanut Suomessa tämän vuoden ajan. Sen saaminen Suomeen kesti pari vuotta.

– Loistava tuote niille, jotka tykkäävät lihan mausta ja kaipaavat lautaselleen mahdollisimman tarkkaa kopiota siitä, sitä kommentoitiin testissä.

– Ei huono, mutta ei huijaa lihansyöjää, toinen kommentoi.

Hinnoissa on eroja. S-ryhmän Foodie-palvelun mukaan Muu-burgeripihvipakkaus, jossa on kaksi pihviä (240 g), maksaa 3,8 euroa (16,21€/kg). Beyond Meat Beyond Burger -pakkaus, jossa on kaksi pihviä (227 g), maksaa 6,95 euroa (30,62€/kg).

Kokeilimme Muu-burgeripihviä ja keräsimme siitä annettuja julkisia kommentteja.

Tarttui pannuun

Paketissa neuvotaan aloittamaan pihvien paisto kylmältä pannulta. Pihvi alkoikin paistua nopeasti, mutta tarttui heti hieman kiinni, huolimatta pannulla olleesta öljystä.

Tällaisessa tuotteessa ei voi oikein ennustaa, millä tavalla pihvi käyttäytyy ja kypsyy, mutta se paistettiin kotioloissa täsmälleen pakkauksen ohjeen mukaan: keskilämmöllä molemmilta puolilta viisi minuuttia. Pihviä piti kuitenkin käännellä paiston aikana hyvin usein, jotta se ei olisi tarttunut liikaa pannuun kiinni.


Ensituntuma pihvistä oli se, että se on paksu, ennen paistoa se oli rakenteeltaan suhteellisen löysä. Paistamisesta tuli miedohko tuoksu. Paistaessa koostumus muuttui tiiviimmäksi.

Maku muistutti makkaraa.

Pääosin kasvissyöjä havaitsi pihvissä maksamakkaramaista makua sekä voimakkaasti savuisen, pekonisen maun. On selvää, että tuote on suunniteltu enemmän lihansyöjien arvostamaa makumaailmaa ajatellen kuin kasvisruokaan tottuneelle.


”Onpa hyvää, maistuu lihalle”

Paistoimme pihvejä myös toisen kerran ja kysyimme seitsemältä sitä maistelleelta ensireaktioita tuotteesta. Pääosin sekasyöjistä koostuneet maistelijat kokeilivat pihviä pienen palan ilman lisukkeita.

– Makkaramainen maku. Itse en käytä kovinkaan paljon makkaraa ja tämä menisi läpi makkarana. Mausteinen, savuarominen, yksi kommentoi.

– Toimisi, jos sen kanssa olisi burgeriin kuuluvat muut täytteet. Koostumus on tiivis, kuten majoneesi.

– Ei herätä ihastusta, yksi kommenteista kuuluu.

– Onpa hyvää, maistuu lihalle. On kuin makkaran ja jauhelihapihvin sekoitus. Jos ostaisin tätä jauhelihapihvin sijaan, saattaisi tulla parempi mieli, kolmas sanoo.

– Ensimaku on on laimean makkaramainen, savuarominen. Aika pehmeä, ei tarvitse jyystää.

– Pihvin lihamaisen ulkonäön ja oletetun maun perusteella pelkäsin, että se jää syömättä, ellen käytä sitä hampurilaisessa, jossa ketsuppi, kastike, suolakurkut ja muut täytteet sekoittuvat pihvin makuun ja pihvi ”piiloutuu” sämpylään. Tuhti pihvi toimi hampurilaisen välissä aivan loistavasti, ja luulen, että burgeri olisi maistunut yhtä hyvin myös lihansyöjäystävälleni, vegaanista ruokavaliota noudattava testaaja kertoo.


Poutun omilla julkisilla Facebook-sivuilla on kuluttajien arvioita tuotteesta. Muutamassa kommentissa annetaan palautetta suolan määrästä.

Pihvi on suunniteltu nimenomaan burgereihin, mutta valmistajan sivuilla oli kuluttajien omia ideoita tuotteen käyttämiseen.

– Paistettu ja maistettu. Meni pihvinä perunoiden ja metsäsienikaurakermakastikkeen kanssa, yksi kirjoitti.

Beyond Meat ja Vöner-viipale pärjäsivät testissä

Vaikka Muu-pihvi ja Beyond Meat haluavat erottautua nimenomaan lihaa läheisesti muistuttavina pihveinä, markkinoilla on lukuisia muitakin kasvisproteiinituotteita, joita voi käyttää lihatuotteiden tavoin. Ilta-Sanomat testasi maaliskuussa 2019 seitsemän erilaista niin kutsutta lihankorviketta. Makutestin voittajaksi nousi kebablihaa muistuttava Vöner-viipale original.

– Ei tässä huomaa makueroa lihaan, parikymppinen nainen totesi tuotteesta.


Toinen vastaava testi toteutettiin elokuussa. Silloin testissä maisteltiin kasvisproteiinipihvejä. Raati kehui Hälsans Kökin ja Beyond Meatin pihvejä lihaisiksi.

Lue myös:
Beyond Meat Beyond Burger ainesosat:

Vesi, herneproteiini-isolaatti (18%), rapsiöljy, puhdistettu kookosöljy, aromit, savuaromi, stabilointiaine: selluloosa, metyyliselluloosa, arabikumi, perunatärkkelys, maltodextriini, hiivauute, suola, auringonkukkaöljy, kuivahiiva, hapettumisenestoaine: askorbiinihappo, etikkahappo, väri: punajuuriuute, muunnettu tärkkelys, omenauute, sitruunamehutiiviste.

Muu-burgerpihvit ainesosat:

Ainekset: vesi, herne (24%), rypsiöljy, kookosrasva, riisi- ja maissijauho, maissitärkkelys, dekstroosi, suola, stabilointiaineet (E461, E460), punajuurijauhe, kuivattu sipuli, karamellisoitu glukoosisiirappi, aromit (mm. paprika, pekoni, sitruuna, korianteri), maltodekstriini, perunatärkkelys, mauste (mustapippuri), glukoosisiirappi. Voimakassuolainen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt