Sairaanhoitaja Eliisa tuskastui totaalisesti ruotsalaiseen ja norjalaiseen leipään – opetteli leipomaan leipää, jota ”parempaa ei ole”

Julkaistu:

Uusi kirja
”Kuvittele leipä, joka on parasta leipää, mitä olet ikinä syönyt”. Näin alkaa esittely uudesta, hapanjuurileivästä kertovasta kirjasta, jossa kerrotaan kuinka maailman paras leipä syntyy alusta alkaen.
Kun pohditaan sitä, mitä oikeasti on suomalainen ruoka, vastaus ei ole välttämättä yksiselitteinen. Jos monet ruoat ovat saaneet enemmän tai vähemmän vaikutteita Ruotsista ja Venäjältä, yhdessä asiassa suomalaisessa perinneruoassa on kuitenkin ollut jotakin pysyvää, paikallisuutta edustavaa ja rakasta: se on leipä.

Hapanjuurileipomisesta kirjan kirjoittanut Eliisa Kuusela allekirjoittaa tämän väittämän.

– Suomessa on todella rikas leipäkulttuuri, Kuusela sanoo.

Eliisa Kuuselan kirja Leipävallankumous – hapanjuuren paluu (Readme 2019) on ylistys perinteille.

– Ei ole ollenkaan tavatonta, että suomalaisissa kodeissa on käytössä leipäjuuria jopa sadan vuoden takaa, hän sanoo liittyen suomalaisen leivän pitkiin perinteisiin, jotka kulkevat sukupolvelta toiselle.

”Teki mieli heittää leipä roskiin”

Eliisa Kuusela on ammatiltaan sairaanhoitaja. Hän on asunut Norjassa ja Ruotsissa. Suomalaisen leivän kaipuu olikin se syy, miksi hän ryhtyi opettelemaan hapanjuurileivän tekemistä.

Hän kuvailee kirjassa turhauttavaa tilannetta Oslossa asuessaan. Kuusela oli ostanut leipää paikasta, jonka nimi oli lupaavasti ”käsityöläisleipomo”.

Tulin kämpälle. Leikkasin leivän keskeltä kahtia. Sisus oli tiivis, kuiva ja muruinen. Aika tyypillinen rakenne norjalaiselle leivälle, josta en ole koskaan erityisemmin pitänyt. Toivoin maulta enemmän. Edes jotain. Mutta leipä oli kuin mitä tahansa markettien paistopisteessä viimeisteltyä Keski-Euroopassa leivottua leipää. Teki mieli heittää leipä roskiin.

– Jos vertaa Norjaa ja Ruotsia, Suomesta saa paljon parempaa leipää. Esimerkiksi Ruotsissa hapanjuurileivästä on innostuttu laajemmin vasta kymmenen vuotta sitten. Muutoin siellä suositaan makeampaa leipää, Eliisa Kuusela toteaa.

Kirjassa kuvaillaan myös, kuinka norjalainen sairaanhoitajakollega alkoi pyydellä Kuuselaa opettamaan hapanjuurileivän tekemistä. Kuuselan leipäinnostus alkoi näkyä ystäville sosiaalisen median kautta ja pian yhä laajempi joukko pyysi opastusta hapanleivän leipomiseen.

Ensin syntyi Facebook-ryhmä ja lopulta kirja. Nyt Kuusela vetää myös leipäkursseja.

Vatsaystävällistä leipää

Kuuselan kirjassa opetetaan juureen leipominen alusta pitäen. Hän kirjoittaa hapanjuurileivän eduista: se on vatsaystävällistä, ravinteikasta ja maukkaampaa kuin hiivalla leivottu leipä. Tekemisessä on oma vaivansa, mutta Kuusela vakuuttaa sen kannattavan.

– Olen parin viime vuoden aikana kuullut usean kerran sanat: ”parasta leipää, jota olen maistanut”. Saman koin itse, kun ensimmäisen kerran maistoin aitoa hapanjuurileipää, Kuusela kirjoittaa.

Eliisa Kuusela muistuttaa, että markkinoinnissa saatetaan käyttää hieman harhaanjohtavia määritteitä.

– Aito hapanjuurileipä ei sisällä lisättyä leivinhiivaa, hän sanoo ohjeeksi niille, jotka etsivät valmista, aitoa hapanjuurileipää.

Tuoteseloste kannattaa lukea huolella.


Kirjassa opetetaan juuren valmistaminen vaihe vaiheelta. Lisäksi kirjassa on lukuisia leipäohjeita ja muita reseptejä, joissa juurta voi hyödyntää.

Juurella leivotussa leivässä on aivan oma sielunsa. Tekemistä se kuitenkin vaatii. Leipäjuuri vaatii hoitamista, siksi sillä voi olla jopa oma nimensä.

– Kun pysähdyn taikinan äärelle ja annan sille sen ajan, jonka se tarvitsee, diiva laulaa minulle kauneimman laulunsa ja antaa parhaan leipänsä, kirjassa kuvaillaan.

Täysjyväleivässä on proteiinia

Leivän ravintoarvoista puhuttaessa huomio kiinnittyy usein sen hiilihydraatteihin. Täysjyväleivässä on kuidun lisäksi hyviä ravintoarvoja.

– Unohdetaan, että siinä on myös proteiinia, Eliisa Kuusela toteaa.

Esimerkiksi Marttojen sivuilla on perusteellinen ohje leipäjuuren tekemiseen. Leipäjuuren työstäminen leivontakuntoon vie muutaman päivän. Yllä olevassa linkissä Martat vinkkaavat, että leipäjuurta voi myös ostaa joistain leipomoista ja joillakin paikkakunnilla jopa ruokakaupasta.

Yksi vaihtoehto on tiedustella tuttavapiirin leipäjuuritilannetta.

Eliisa Kuuselan mukaan leivän leipomiseen voi hurahtaa. Kun juurta on ruokkinut rakkaudella ja kädet on upottanut taikinaan, paluuta aiempaan ei välttämättä enää tule.

Juuren lisäksi parhaaseen leipään tarvitaan vain jauhoja, vettä ja suolaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt