Näin teet kotiuunissa taivaallisen rapeaa pizzaa – Kotipizza-yrittäjä Katja paljastaa tärkeimmät kikkansa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Näin teet kotiuunissa taivaallisen rapeaa pizzaa – Kotipizza-yrittäjä Katja paljastaa tärkeimmät kikkansa

Tulos on ihanan rapea ja maistuva, kun pizzapohja on ohut, tomaattikastike on hyvin maustettu ja pizza paistetaan esimerkiksi kuuman pellin taktiikalla.

Tulos on ihanan rapea ja maistuva, kun pizzapohja on ohut, tomaattikastike on hyvin maustettu ja pizza paistetaan esimerkiksi kuuman pellin taktiikalla.

Julkaistu: 25.9.2019 16:27

Palkittu pizzaleipuri kertoo helposta tekniikasta.

Suomalainen Katja Körkkö on palkittu pizzaleipuri. Hän voitti maaliskuussa MM-hopeaa ja pronssia Las Vegasissa järjestetyissä World Pizza Games -kilpailussa. Viime vuonna Körkkö voitti hopeaa. Kilpailun tiedotteessa hänet mainitaan mitalien määrien perusteella tämän hetken menestyksekkäimpänä naispuolisena pizzaleipurina.

Kyse on fyysisestä kisasta, jossa kilpaillaan pizzataikinan leipomiseen ja käsittelyyn liittyvissä tekniikkalajeissa. Katja Körkkö sai MM-mitalinsa pizzan leipomisen nopeuskilpailussa ja pronssia pizzatriathlonissa. Siinä kilpaillaan pizzapohjien leipomisessa.

– Salilla pitää käydä, että pärjää isokokoisille miehille, Körkkö kertoo hyväntuulisena kilpailuihin valmistautumisesta.

– Kisassa on isoja miehiä ja lattia on niin liukas, että jalat voivat luistaa alta. Joku on saattanut kilpailussa ajatella minusta, että sieltä tulee pieni tyttö, mutta kyllä tässä on nyt treenattu niin, että penkistä nousee ja paljon, Körkkö kertoo huvittuneena.

Kilpailuissa vaaditaan nopeutta ja hyvää kuntoa.

Kilpailuissa vaaditaan nopeutta ja hyvää kuntoa.

Hän treenaa parhaillaan uusiin kisoihin, sillä kultamitali on vielä saamatta.

– Se on tavoitteena.

Päätyönään Körkkö on Kotipizza-yrittäjä. Hän vastaa Kiimingin ja Iin ravintoloista. Kilpailuun treenaaminen ja päivätyö vaikuttavat niin, ettei hän juurikaan paista kotona enää pizzaa. Hän tekee reseptejä ja pitää silloin tällöin pizzakouluja.

Kysyimme Katja Körköltä, kuinka kotona voisi tehdä lähes yhtä rapeaa pizzaa kuin mitä ravintoloissa voi saada?

Ohut taikina ja pelti ensin kuumaksi

– Kilpailuissa, kuten ravintoloissakin, pizzat paistetaan nopeasti ammattiuunissa, jossa lämpötila voi olla 300 astetta ja yli. Silloin myös paistoaika on lyhyt, Körkkö kertoo yhden syyn kotona tehtävien ja ravintolapizzojen eroihin.

Hän antaa kuitenkin kotikokeille muutamia niksiä, joilla kotonakin voi tehdä astetta parempaa pizzaa. Körkkö kertoo kahdesta tärkeästä seikasta, joilla pizzasta saa erityisen rapeaa ja hyvää. Toinen on kuuman pellin taktiikka ja toinen liittyy tomaattikastikkeeseen.

– Kuuman pellin taktiikka on hyvä. Eli kun uunin laittaa lämpenemään mahdollisimman kuumaksi, uunipelti kannattaa jättää lämpenemään sinne siksi aikaa. Tässä pitää tietenkin varoa, ettei polta itseään, mutta kun ripottaa vähän jauhoja ja pizzan laittaa kuumalle pellille ilman leivinpaperia, pohja alkaa paistua heti.

Pizzataikinan on hyvä olla ohut, Körkkö sanoo.

Pizzalapio olisi tässä tekniikassa hyödyllinen. Jos pizzalapiota ei ole, pizzan voi myös esimerkiksi hivuttaa pellille leivinpaperia apuna käyttäen. Jos pizzapohjasta tekee esimerkiksi pyöreän, sen siirtäminen on helpompaa, kuin koko pellin kokoisen taikinan. Näppien polttamista pitää varoa.

– Saman asian ajaa myös pizzakivi. Mutta pizzalapio on hyvä väline kotonakin.

Körkön seuraava tavoite on kultamitali.

Körkön seuraava tavoite on kultamitali.

Panosta tomaattikastikkeeseen

Katja Körkkö kertoo, että toinen asia, johon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, on tomaattikastike.

– Sen on hyvä olla sileää ja sitä kannattaa maustaa esimerkiksi tuoreilla yrteillä. Kun tomaattikastikkeessa on kunnolla makua ja pizzan paistaa kuuman pellin taktiikalla, ollaan jo aika pitkällä.

Kysymys siitä, kannattaako juusto laittaa täytteiden alle vai päälle, on Körkön mukaan makuasia.

– Juusto voi toki suojata täytteitä kuivumiselta. Mutta makuun se vaikuttaa, onko se juusto päällä vai alla. Itse kannatan sitä, että pizzaa ei kuorruta paksulla juustolla, vaan vähentää sitä. Silloin täytteiden maut pääsevät paremmin oikeuksiinsa.

Pizzapohjan leipomisessa Körkkö suosittelee tuorehiivan käyttämistä. Pohjasta tulee silloin parempi.

– Kun taikina ja tomaattikastike ovat kunnossa, pohja on jo niin hyvä, ettei pizzaa tarvitse täyttää kovin monilla aineksilla.

Yllättävän hyvä yhdistelmä

Juustojen osalta Körkkö suosittelee esimerkiksi tuoreen mozzarellan käyttämistä.

Katja Körkkö on seurannut kilpailuissa eri maiden pizzamestareiden työtä. Hän on päässyt kokeilemaan aivan uusienkin pizzatäytteiden yhdistelmiä.

– Yksi yllättävän hyvä oli kesäkurpitsa ja feta. Jos haluaa hifistellä, kesäkurpitsan voi vaikka paistaa ensin ja maustaa mustapippurilla.

Jokainen voi tehdä pizzansa oman makunsa mukaan. Toisille paksu juustokerros on se tärkein juttu ja täytteet aina tuttuja ja turvallisia. Kaikki keinot ovat sallittuja.

Tomaattikastikkeen maustamiseen kannattaa panostaa.

Tomaattikastikkeen maustamiseen kannattaa panostaa.

Tuoreimmat osastosta

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit