Maisemakahvilan omenapiirakka – tämän superherkun ohje kannattaa ottaa talteen

Julkaistu:

Elämän makuja
Luonto tursuaa satoajan herkkuja ja kyllähän niillä pitää herkutella ja oikein kunnolla.
Kuuluisa maisemakahvilan raparperipiirakka saa syksyllä täytteekseen omenaa. Mausteinen pähkinämuru maustaa uunissa paahdetut hedelmät, tällä kertaa banaanin.

Karjalanpiirakoita on ihmeen helppo tehdä. Miksei pikku piiraisiin kätkisi vaihteeksi syksyn sienisatoa?

Maisemakahvilan omppupiirakka

Muruseos:

250 g voita sulatettuna

8 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

2 tl ruokasoodaa

2 tl leivinjauhetta

¼ tl suolaa

Pohjataikina:

1/2 muruseoksesta

1,5 dl jogurttia (huomaa myös täytteen jogurtti!)

0,5 dl maitoa

1 kananmuna

Rahkatäyte:

2 kananmunaa

3,5 dl turkkilaista jogurttia

2 dl sokeria

1 tl kanelia

1 kg omenoita

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sulata voi ja anna jäähtyä hetken.

Kuori omenat, paitsi jos ovat omasta pihasta tai luomua, ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

Sekoita muruseoksen kaikki kuivat aineet keskenään pienehköön kulhoon ja lisää haalea voisula. Nypi seos sormin murumaiseksi. Siirrä seoksesta puolet toiseen kulhoon.

Riko munan rakenne pienessä astiassa ja sekoita joukkoon jogurtti ja maito. Lisää jogurttiseos muruseoksen toisen puolikkaan joukkoon. Sekoita taikinaksi puuhaarukalla.

Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (esim. lasagnevuoka). Ripottele päälle omenaviipaleet.

Riko täytteen kananmunien rakenne haarukalla ja lisää joukkoon jogurtti, sokeri ja kaneli. Kaada seos omenoiden päälle ja levitä tasaisesti. Ripottele pinnalle jäljelle jäänyt muruseos.

Paista piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla 45–50 minuuttia.

Anna piirakan jäähtyä ennen leikkaamista.

Valmistusaika: 20 + 50 minuuttia

Annoksia: 10–12 palaa



Sieniriisipiirakat

1,25 dl vettä

2,5 dl maitoa

0,75 dl tummaa puuroriisiä

1 tl suolaa

0,5 l kantarelleja

tuoretta timjamia (2 rkl hienonnettuna)

1 dl vettä

1 tl suolaa

0,5 rkl rypsiöljyä

0,75 dl vehnäjauhoja

2 dl ruisjauhoja

Valmista täyte. Kuumenna vesi ja maito paksupohjaisessa kattilassa, lisää riisit ja suola ja keitä noin 20 minuuttia, kunnes riisi on kypsää ja neste imeytynyt. Jätä jäähtymään.

Putsaa ja hienonna sienet. Paista ne voissa, kunnes neste on haihtunut, mausta ripauksella suolaa ja timjamilla. Sekoita sienet riisin joukkoon.

Valmista taikina. Sekoita vesi, suola ja öljy. Sekoita jauhot keskenään ja sitten pikkuhiljaa nesteen joukkoon. Vaivaa pikaisesti tasaiseksi taikinaksi ja muotoile noin 6 sentin paksuiseksi pötköksi. Leikkaa pötkö noin 12 viipaleeksi ja kauli jauhotetulla alustalla soikeiksi ohuiksi piirakkapohjiksi. Peitä jo kaulitut pohjat kelmulla, etteivät ne kuivu.

Kuumenna uuni 250 asteeseen.

Harjaa pohjien pinnasta liiat jauhot ja täytä piirakat reilulla ruokalusikallisella täytettä. Rypytä piirakoiksi aloittaen molemmilta sivuilta yhtä aikaa.

Nosta piirakat leivinpaperille uunipellille ja paista 15–20 minuuttia.

Sulata sillä aikaa kattilassa 25 g voita ja 2 rkl maitoa. Kun piirakat ovat valmiita, kasta ne voi-maitoseokseen ja nosta pellille jäähtymään.

Piirakat maistuvat kylminä ja kuumina.

Valmistusaika: 45 minuuttia

Annoksia: noin 12 kappaletta



Uunibanaania kookoskinuskilla ja maustemurulla

1 rkl vettä

1 rkl rypsiöljyä

2 rkl siirappia

1 tl inkivääriä

1 tl kanelia

2 hyppysellistä cayennepippuria

1 dl kaurahiutaleita

1 dl pähkinäsekoitusta

4 banaania

1 purkki kondensoitua kookosmaitoa

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Valmista maustemuru. Sekoita vesi, öljy, siirappi ja mausteet yhteen.

Murskaa pähkinät veitsellä leikaten. Sekoita pähkinät ja kaurahiutaleet kulhossa, kaada joukkoon siirappiseos ja sekoita. Levitä seos leivinpaperille uunipellille ja paahda uunissa 15 minuuttia. Jätä jäähtymään pellille.

Puolita banaanit pituussuunnassa kuorineen ja nosta uunivuokaan. Nosta banaanit uuniin 15 minuutiksi. Voit paahtaa myös nektariineja, aprikooseja tai omenia.

Avaa kondensoitu kookosmaito, lusikoi tarjoiluastiaan ja lämmitä juoksevaksi mikrossa.

Tarjoa banaanit kookoskinuskin ja mausterouheen kera.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 4



IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt