Asiantuntijaraati maisteli 146 makkaraa ja valitsi voittajat – paras grillimakkara, nakki ja lenkkimakkara

Akateeminen Kiuas-Seura julkaisi listan tämän vuoden parhaiksi pisteyttämistään makkaroista eri kategorioissa.

Akateemisen Kiuas-Seuran maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta.

Akateemisen Kiuas-Seuran asiantuntijaraati on maistellut jälleen kerran hurjan määrän erilaisia makkaroita ja valinnut parhaina pitämänsä tuotteet.

Yhdistys kertoo tiedotteessaan, että tämän maistelukauden aikana arvioitiin kaiken kaikkiaan 146 erilaista makkaraa. Makkaroista 119 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.

Parhaat makkarat nimettiin omissa kategorioissaan. A-luokan grillimakkarat-ryhmän parhaat pisteet sai Jalopätkä Metsärannan Lihalta. Se sai myös eniten pisteitä kaikista arvioiduista makkaroista.

Sen runsas makumaailma sai kiitosta.

– Makua tuntuu paljon, pippuria. Jalopeno valtaa alaa, mausteet runsaat, mehukas kuorikin hyvä, voittajaa kuvaillaan.

– Jälkipolttoa reilusti, oikein valloittava makkara, puheenjohtaja Jyri Jämsä summaa.

Kommenteissa on myös maininta, että ”kapsaisiinin määrä on just jetsulleen”. Raakamakkaroista raadin vakuutti Kotkan Lihamestarit Oy:n Portermakkara.

– Lihapataankin sopiva mausteyhdistelmä, sitä arvioitiin.

A-luokan nakkimakkaroiden parhaat pisteet sai Savuinen Mustapippurinakki, Harjun Makkaratehdas Oy. A-luokan lenkkimakkaroista parhaaksi nimettiin Juhlalenkki, Veljekset Mattila Oy.

Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 lähtien. Tiedotteessa kerrotaan, että maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Maistelut tehdään sokkona tietämättä niiden valmistajia. Makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken.

Raadilla oli istuntoja viime vuoden syyskuun ja tämän vuoden elokuun välillä 22. Vuonna 1991 perustettu yhdistys kertoo olevansa riippumaton ja toimii kuluttajanäkökulmasta.

Vuoden 2019 parhaat:

A-lk grillimakkarat:

Jalopätkä/ Metsärannan Liha, Punkalaidun, pisteet 95

Kommentit: Makua tuntuu paljon, pippuria, ja jalopeno valtaa alaa, mausteet runsaat, mehukas kuorikin hyvä jälkipolttoa reilusti, mutta vain tarpeeksi, oikein valloittava makkara, kapsaisiinin määrä just jetsulleen.

Raakamakkarat:

Portermakkara/Kotkan Lihamestarit Oy, pisteet 94

Kommentit: Maukas, kuori hyvä, makkara pysy hyvin kasassa, lihapataankin sopiva mausteyhdistelmä tai -lisä makkarassa, lihaisa, pippureita maussa, pieni suolalisä voisi parantaa entisestään, sopisi vaikka tapasmakkaraksi, maltillinen mausteutus, anna jäähtyä hiukan ennen nautintaa.

B-lk ryynimakkarat:

Gluteeniton Palvarin Ryynimakkara/Kivikylän Kotipalvaamo Oy, Huittinen, pisteet 92

Kommentit: Tiukka massa, liianko, ohra korvattu jollain pienemmällä ryynillä, rasvaa mukavasti, aluksi kuivakka, voisi olla jonkun mehukkaan rinnalla, maku oikein miellyttävä, jälkimaku parasta makkarassa, jotain uutta ryynäririntamalla!

A-lk nakkimakkarat:

Savuinen Mustapippurinakki/ Harjun Makkaratehdas Oy, Hel-sinki, pisteet 92

Kommentit: Lihaisa, rankka rakenne nakiksi, läskiä, lihabiittejä, pippurina, mausteet osuneet kohdalleen, itäeurooppalaisen makkaraperinteen edustaja, jakaa mielipiteitä, mutta suurimmalle osalle varmasti maistuu.

A-lk lenkkimakkarat:

Juhlalenkki/ Veljekset Mattila Oy, Ylöjärvi, pisteet 90

Kommentit: Pippuri erottuu, onnistunut miellyttävä mausteutus joulun tai muun juhlan hengessä, tämän makkaran tahtiin tanssii tontut, hipsun hapsun tipe tipe tap, aiheuttaa lievää kuumotusta poskissa, vaikka tasainen massa, suutuntuma hyvä.

A-lk erikoismakkarat:

Argentiinalainen Sal-chicha/T:mi Etelän Tasanko, Espoo, pisteet 90

Kommentit: Makeahko, massa hyvä, sopiva puruvastus, läskiä sekä sulaneessa tilassa, että kiinteässä muodossa, karkea rakenne, hyvä lihanlähde. Pippuria mukana, kiitettävät ja riittävät mausteet.

Aiempia vuosien parhaita:

2018: HK Maakarit Livornon Luigi, HKScan Finland Oy

2017: Brunssinakki, Yrjö Wigren Oy, Tampere

2016: Valkosipuli-Yrttimakkara, Harjun Makkaratehdas, Helsinki

2015: All Natural Bratwurst, Snellmanin Lihajalostus Oy Pietarsaari

2014: Helsingin Makkaratehtaan Lammasmerguez, Perniön Liha Oy, Salo

2013: Harjun Savuinen Mustapippurimakkara, Harjun Makkaratehdas, Helsinki

2012: Rööperin Chiligrilli, Perniön Liha Oy/Helsingin Makkaratehdas

2011: Grillwurst Yrtti-Bratwurst, Saarioinen Oy

2010: Hunajainen Vuohenjuustomakkara, Makuliha Oy, Tammela

2009: Kevätgrilleri, West Chark Oy, Pohja

2008: Wilhelm Raakamakkara, Atria Oyj, Seinäjoki

2007: Bratwursti, Pajuniemi Oy, Sipoo

2006: Marskin Sauva, Maajussin Tilajaloste, Mikkeli

2005: Palermo, Wurst Fennica, Espoo

2004: Chef Wotkin’s Bierwurst, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki

2003: Juustowursti, Wursti Oy, Järvenpää

2002: Karelian Hirvibalkan, Karelian Lihajaloste Oy, Ylämylly (Liperi)

2001: Hirvisalami, Makuliha Ky, Tammela.

2000: Chef Wotkin’s Sörkan Wursteri, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit