Kari Aihisen helppo arjen ”pelastajaruoka” ja nyrkkisääntö, jolla jauhelihan paistaminen onnistuu paremmin

Julkaistu:

Uusi ruokakirja
Kari Aihisen uudessa kirjassa on kotikeittiöihin sopivia ruokaohjeita.
– Maustamaton perusruoka ei maistu miltään, Kari Aihinen kirjoittaa uuden kirjansa Kapen parhaat (Tammi 2019) esipuheessa.

Valtavaa maustearsenaalia ei kuitenkaan tarvita hyvän ruoan tekemiseen. Hyvä lopputulos tulee siitä, että perusmausteita uskaltaa käyttää kunnolla.

– Maustamisen kanssa saa olla rohkea. Itse käytän pääasiassa kolmea maustetta: voita, suolaa ja pippuria. Niillä pärjää hamaan tappiin asti, Aihinen kirjoittaa.

Ei yksin nysväämistä, hommat voi jakaa

Aihinen haluaa kannustaa varsinkin lapsiperheitä yhdessä keittiöön. Samaan tapaan kuin hän opettaa Kaappaus keittiössä -ohjelmassa. Yhdessä tekemisessä on sekin etu, että työt voi jakaa.

– Jos keittiössä on aina yksi ja sama ihminen, kuten kiireessä ateriaa nysväävä isä tai äiti, ei ole ihme, jos ruoanlaitto ei tunnu kutsumukselta. Mutta jos yksi kuorii perunat, toinen tekee salaatin, kolmas kattaa pöydän ja neljäs valmistaa pääruoan, tekemisessä on jo ihan eri meininki, kirjassa kuvaillaan.

Syyskuussa julkaistussa kirjassa on runsaasti hyviä, selkeitä perusohjeita, jotka sopivat kotikeittiöihin. Kirjassa on leipien, salaattien ja kastikkeiden ohjeita sekä eri lukuihin jaotellut ohjeet pääruoiksi: liha-, kala- ja kasvisruoat. Lisäksi kirjassa on jälkiruokareseptejä.


Klassikko toimii arjessa

Kirjassa on arkiruokaohje, joka on alleviivattu arjen pelastajaksi. Kyseessä on lohi-perunalaatikko, jota ostetaan usein eineksenä.

– Tämä klassikko pelastaa arjen, reseptin kyljessä lukee.

Aihinen on huomannut, että tämä ruoka on toiminut hyvin myös hänen opettaessaan tavallisille suomalaisperheille ruoan tekemistä. Ehkä siksi, että ruoka on yksinkertainen, täyttävä ja yhdellä kerralla syntyy reilu satsi syötävää. Se on myös tuttu. Lisää makua ruokaan tuo lohen lisäksi pieni määrä kylmäsavulohta ja reilu tilli.

Lohi-perunalaatikko valmistuu kotona alle tunnissa. Siitäkin voi vielä nipistää aikaa pois.

– Arjessa voi myös tehdä niin, että perunat suikaloi valmiiksi vaikka edellisenä iltana. Esivalmistelu auttaa tekemään ruokaa nopeammin seuraavana päivänä, Aihinen sanoo Ilta-Sanomille.

Älä ahda pannua täyteen

Monissa perheissä jauheliha on yksi käytetyin raaka-aine. Kirjassa sen paistamiseksi on hyvä nyrkkisääntö:

Paista jauheliha useassa erässä, jotta pannu pysyy tarpeeksi kuumana. Paistaessa pannulla pitäisi olla noin 30 prosenttia jauhelihaa ja 70 prosenttia tyhjää tilaa. Jo kypsennetyt jauhelihat voivat odottaa erillisissä astiassa kannen alla.

Ohje toimii myös minkä tahansa lihan, kanan, kalan sekä perunoiden paistamisessa. Liian täyteen ahdetulla pannulla tuotteet eivät kypsy tai ruskistu yhtä tasaisesti, kuin jos niillä on tilaa.

Kari Aihinen kannustaa kokkailun opettelemiseen juuri perusasioiden ja tuttujen ruokien kautta.

– Kukaan ei ole kokki syntyessään. Kun aloittaa makaronilaatikolla, karjalanpaistilla ja merimiespihvillä ja harjoittelee perusjuttuja, alkaa se palkita. Isoäidillisten superklassikkojen suosiminen kannattaa, Aihinen kuvailee kirjassa.

Lohi-perunalaatikko (6 annosta)

900 g kuorittuja perunoita

350 g tuoretta lohifilettä

100 g kylmäsavulohta

6 rkl hienonnettua tuoretta tilliä

100 g sipulia

rypsiöljyä paistamiseen

voita vuoan voiteluun

3 kananmunaa

3 dl kermaa

3 dl maitoa

suolaa

valkopippuria

Valmistusohjeet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  2. Keitä perunat, jonka jälkeen anna niiden jäähtyä.
  3. Viipaloi perunat sopivan kokoisiksi paloiksi.
  4. Pilko kalat ja hienonna tilli. Kuori ja viipaloi sipuli ja kuullota sitä öljyssä pannulla hetken ajan.
  5. Voitele uunivuoka ja lado siihen kerroksittain perunaa, sipulia, lohta ja tilliä.
  6. Aloita ja lopeta perunalla.
  7. Sekoita toisessa astiassa munat, kerma ja maito.
  8. Kaada seos vuokaan. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
  9. Kypsennä laatikkoa uunissa 30–40 minuuttia ja tarjoa heti.
Resepti ja lähde: Kari Aihinen, Kapen parhaat (Tammi 2019)


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt