Peggyn supermehevien valkosipuliperunoiden ohjeessa on pieni salaisuus: ”Niin retroa, mutta niin hyvää”

Julkaistu:

Ruokakirja
Ruokakirjailija Peggy Thomas jakaa klassisen ruokaohjeen: suussa sulavien valkosipuliperunoiden reseptin, joka kannattaa ottaa talteen.
Peggyn pieni punainen keittiö -ruokablogia kirjoittava Peggy Thomas tunnetaan lähipiirissä ihanien juhlien järjestäjänä. Uudessa Juhlaruokakirjassa (Readme 2019) ei ole juuri siksi yhtään lavastettua kuvaa, vaan ne ovat oikeista, perheen ja ystävien kanssa vietetyistä hetkistä.

– Kaikki kirjan juhlat on oikeasti juhlittu, Thomas kertoo.

Peggyn reseptit ovat herkullisia ja helppoja. Erityisesti hänen arkiruokaohjeensa ovat toimivia. Kerroimme yhdestä sellaisesta aiemmin tänä vuonna.
Tuoreessa Juhlaruokakirjassa on ohjeita kaikkiin vuoden juhliin, sekä ohjeita ja vinkkejä lasten syntymäpäiväjuhlien tarjottaviksi. Niitä voi hyödyntää ideoissa tarjottavia vieraille. Ohjeet toimivat myös arkena tai pienemmän mittakaavan juhlissa, esimerkiksi vain oman perheen tai ystävien kesken.

”Läheisiä voi välillä hemmotella”

– Sen ei tarvitse olla aina isoa, vaan pikku juhlat voi järjestää pienistäkin asioista, iloksi arjen keskelle. Riittää, että kattaa kauniisti ja sytyttää vaikka kynttilät, Thomas kuvailee.

– Läheisiään voi välillä hemmotella. Kirjan lähtökohta on ollut rakkaus, ilon tuottaminen. Joskus on hyvä pysähtyä. On myös ihanaa odottaa jotakin, kuten esimerkiksi pientä juhlaa.

Kirjassa on hyviä perusohjeita. Yksi niistä on perunaherkku, joka sopii niin arkeen kuin juhlavampaankin pöytään. Thomas kertoo, että se on tavallaan jo hieman ”retro”, sillä monista buffetpöydistä sitä ei enää aina löydy. Ehkä siksi, että ruoka on tuhti.

Kyse on 1980-lukua henkivistä, klassisista valkosipuliperunoista.

Salaisuudet: pieni esikypsytys ja täydellinen kermaseos

Thomaksen ohjeella tehtynä ne ovat erityisen mehukkaat.

– Niin retroa, mutta niin hyvää, Thomas kertoo ohjeesta hymyillen.

Reseptissä on salainen ase. Mehukkuutta lisää se, että Peggy esikypsentää perunoita hieman, ennen kuin ruoka laitetaan uuniin. Lisäksi kermaseoksessa on täydellinen mausteiden balanssi ja yhdistelmä. Raikkaan lisäyksen tuhtiin ruokaan tuo tuore ruohosipuli.

– Tätä voi tehdä myös ison satsin kerralla. Se helpottaa, jos vieraita tulee paljon.

– Tämä on ollut blogissani todella suosittu ohje.

Mehukkaat valkosipuliperunat (4–6 annosta)

1 1/2 kg perunoita (laatikkoruokiin sopivia lajikkeita)

1 yksikyntinen valkosipuli

1 1/2 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria myllystä

5 dl kuohukermaa

1 rkl tuoretta ruohosipulia

nokare voita vuokaan

Valmistusohjeet

  1. Voitele uunivuoka. Hienonna ruohosipuli. Kuori ja raasta valkosipuli.
  2. Kuori, pese ja leikkaa perunat noin 1/2 cm:n paksuiksi viipaleiksi.
  3. Huuhtele viipaleet kylmässä vedessä ja kuivaa lopuksi talouspaperiin.
  4. Kiehauta kerma kattilassa ja lisää valkosipuli, ruohosipuli, suola, mustapippuri, sekä perunat kattilaan. Anna hautua keskilämmöllä noin 15 minuuttia välillä sekoittaen.
  5. Kaada varoen kaikki uunivuokaan ja anna kypsyä uunissa noin 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmeän kypsiä.
  6. Jäähdytä hetki ja tarjoile.

Hyvä vierasvara syntyi lennosta

Kirjassa on erityisen paljon suolaisten ruokien ja herkkujen ohjeita.

– Itse pidän enemmän suolaisista tarjottavista. Mutta juhlissa ei tarvitse olla aina sen seitsemän sorttia. Kerran pelastin kiireisen tilanteen sillä, että tarjosin vieraille ison herkkulautasen: siinä oli juustoja, hedelmiä, paahdettua, manteleita, pataleipää. Se syntyi lennossa ja nopeasti. Vieraat kiittivät.

Peggyn ohjeissa on paljon yrttejä.

– Rakastan niitä. Varsinkin talvella, kun kaikki alkaa olla nuutunutta, tuoreilla yrteillä saa ihanaa makua.

Yksi kirjan houkuttelevista ohjeista on minttusuklaakakku. Siinä taikinaan on lisätty tuoretta minttua.

– Tuoreita yrttejä voi käyttää luovasti makeidenkin herkkujen tekemisessä.

Ja pakastepullakin toimii, kun on kiire. Thomasin filosofia on se, että tärkeintä on välillä pysähtyä läheisten kanssa yhteisen pöydän ympärille – olivatpa tarjottavat sitten isoja tai pieniä.

Resepti: Peggy Thomas, Peggyn pieni punainen keittiö - Juhlaruokakirja (Readme 2019)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt