Vielä 10 vuotta sitten kauppojen kasvislaarit olivat hyvin erilaisia kuin nyt – viidessäkin vuodessa iso muutos

Julkaistu:

Kotimaiset kasvikset
Jos aiemmin kauppojen hevi-osastolla olivat heti ensimmäisenä vastassa kurkku ja tomaatti, nyt tarjolla on runsaampi kattaus kotimaisia kasvilajikkeita. Esimerkiksi kotimaista päärynää ei ollut ruokakaupoissa vielä viitisen vuotta sitten ollenkaan.
Suomalaisessa ruokakulttuurissa on nähtävillä muutos hyvään suuntaan. Ja se näkyy myös ruokakaupoissa, Satokausikalenterin luoja Samuli Karjula on huomannut.

Satokausikalenteri perustettiin edistämään kasvisten tuntemusta ja käyttöä. Palvelu tarjoaa tietoa ja antaa neuvoja kasvisten arkikäyttöön.

Karjula kertoo, että kuluttajille näkyvä muutos on konkreettinen. Vielä kymmenen vuotta sitten ruokakaupoissa oli paljon kasviksia ja juureksia, joita ei saanut kotimaisena.

– Muutos kymmenen vuoden aikana on iso, mutta viimeisen viiden vuoden aikana on tehty merkittäviä harppauksia, Karjula sanoo.


Kotimainen päärynä tuli vasta viisi vuotta sitten

– Se, mikä näkyy kuluttajille on se, että kotimaisina saatavien lajikkeiden määrä on kasvanut paljon. Ennen kaupoissa saattoi olla kaalien osalta vain esimerkiksi se keräkaali. Kotimaista lehtikaalia ei edes ollut kaupoissa ennen vuotta 2013, Karjula kuvailee.

Halleissa ja toreilla kotimaisia kasviksia on saanut aiemmin enemmän. Jos puhutaan ruokakaupoista, Karjula antaa esimerkkejä kasviksista, joita ei ennen saanut kotimaisena, mutta joita on nyt saatavilla perusvalikoimissa: punakaali, kukkakaali, ruusukaali, fenkoli, artisokka, kurpitsa ja päärynä.

– Valtakunnallinen saatavuus kotimaiselle päärynälle tapahtui vasta viisi vuotta sitten. Tomaattien osalta ennen sai vain isoa irtotomaattia, nyt kotimaisena saa useita eri tomaattilajikkeita. Kymmenen vuotta sitten kotimaista kurpitsaa ei saanut ollenkaan.

– Myös kotimainen marjantuotanto on kasvanut esimerkiksi vuodesta 2014. Marjanviljelyssä on alettu käyttää kasvutunneleita, jotka pidentävät satokautta. Vadelma on myös hyvä esimerkki. Vielä syyskuun alussakin sai tuoretta kotimaista vadelmaa. Vadelmaa on pidetty kalliina tuotteena, ennen pieni rasia saattoi maksaa kymmenen euroa. Olen seurannut sen hintaa vuodesta 2015 asti. Tuntuu, että se on puolittunut joka vuosi. Nyt kotimaisen vadelman hinta saattaa olla samassa metsämustikan kanssa.


Kotimaisia omenoita saa nyt pitkään

Kotimaista pensasmustikkaa on myös yhä enemmän saatavilla. Samuli Karjula antaisi sille uuden nimen, sillä se on erilainen kuin metsämustikka, johon sitä saatetaan verrata.

– Se on enemmän kuin viinirypäle. Ihan oma marjansa, eikä sitä kannata verrata metsämustikkaan.

Kotimaista omenaa saa nyt myös pitkään. Karjula kertoo, että pari vuotta sitten käyttöön otettu varastointijärjestelmä mahdollisti sen, että suomalaista omenaa saa kaupoista lähes koko talven.


– Pari vuotta sitten otettiin käyttöön varastointijärjestelmä, jossa happi imetään pois. Aiemmin kotimaiset omenat hävisivät kaupoista ennen joulua, mutta uusi systeemi mahdollistaa pidemmän myyntiajan. Kotimaisia omenoita ei käsitellä vahalla tai säilöntäaineilla.

Syyt kotimaisen tarjonnan lisääntymiseen ovat Karjulan mukaan siinä, että alan yrityksiä on enemmän ja kuluttajat osaavat myös vaatia.

– Puutarhayritysten määrä on kasvanut, jo vuodesta 2014 tähän päivään yli 200 yrityksellä ja viljelypinta-ala on kasvanut yli 3000 hehtaaria. Kysyntä on toinen tärkeä syy ja suomalainen ruokakulttuuri on kehittynyt hyvään suuntaan. Kuluttajat osaavat vaatia ja huomaavat makuerot.

– Ruokakulttuuri on myös muuttunut niin, että jos ennen esimerkiksi juureksia valmistettiin yleensä keittämällä ja keitoissa, nyt uunijuureksista on tullut yleinen ruoka.

Kiinnostava uutuus

Kaupoissa tehdyillä muutoksilla on myös vaikutuksensa. Kun Satokausikalenteri alkoi tehdä yhteistyötä ison ketjun kanssa, satokauden tuotteet koottiin näkyvästi omaksi ryhmäkseen. Esimerkiksi kurpitsojen näkyvä esillepano ruokakaupoissa on saanut ihmisiä kokeilemaan niitä rohkeammin.

Karjula toteaa, että joidenkin juurikkaiden osalta asettelu kaupoissa näkyy menekissä selvästi. Keltajuuret ja raitajuuret löytyvät ihan pienistäkin kaupoista ja niiden myynti on kasvanut, Karjula kertoo.

Mitä Karjula suosittelee syyskuun satokauden tuotteista?

– Patty Pan -kurpitsa on ihan uusi, kiekkoa muistuttava kurpitsa. Se kypsyy samaan tapaan kuin kesäkurpitsa. Toinen semiuutuus on kotimainen fenkoli. Se sopii esimerkiksi kalaruokiin. Sillä voi luoda välimerellistä makumaailmaa.


Sosekeitot ja uunijuurekset ovat helppoja tapoja valmistaa ruokaa kasviksista. Lisäksi salaatit ovat helppoja, myös kaalista.

– Kurpitsaa voi valmistaa myös esimerkiksi vain niin, että halkaisee sen, poistaa siemenet, lohkoo ja laittaa uuniin. Ei tarvitse muuttaa ruoanlaittotapaa, vaihtaa vain eri kasviksia välillä. Kaaleista saa coleslawta, sitä voi tehdä mistä tahansa kaalista.

– Mukulaselleri kannattaa ottaa haltuun. Siinä on ihan oma makunsa. Sitä joko rakastaa tai vihaa, mutta kannattaa selvittää, kumpaan koulukuntaan kuuluu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt