Jäikö spagettikastiketta yli? Käytä se tähän perunavuokaan ja muut ohjeet tehdä jämistä ihanaa ruokaa

Julkaistu:

Elämän makuja
Tällä viikolla on vietetty hävikkiviikkoa. Tässä kikkoja hyödyntää jämät.
Jos teet kerralla ruokaa hieman enemmän, saat lopuista tuunattua uuden aterian.

Bolognesesta tulee perunavuoka, tomaatti-paprikakeitosta saa kastikkeen härkispullille ja uunissa paahdetut juurekset taipuvat seuraavana päivänä herkulliseksi pyreeksi vaikka broilerinfileiden kaveriksi.

Eikä jää hävikkiä!

Bolognese ja perunavuoka

2 sipulia

3 valkosipulin kynttä

1 iso porkkana

2 rkl oliiviöljyä

4 rkl tomaattipyreetä

800 g naudan jauhelihaa

2 tl Provencen yrttisekoitusta

1 tl suolaa

mustapippuria myllystä

3 tölkkiä tomaattimurskaa (2 bologneseen + 1 vuokaan)

1 laakerinlehti

n. 400 g spagettia

1 kg perunoita

1 créme fraîche

150 g juustoraastetta

Bolognese: Kuori ja pieni sipulit ja valkosipulinkynnet.

Kuori porkkana ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja lisää sipulit ja porkkanat kuullottumaan.

Lisää tomaattipyree ja anna hetki paistua pannulla.

Lisää jauheliha, mausta yrttisekoitteella, suolalla ja pippurilla ja paista, kunnes liha on ruskistunut.

Kaada joukkoon 2 purkkia tomaattimurskaa (kolmas lisätään vuokaan) ja lisää laakerinlehti joukkoon.

Anna muhia kannen alla vähintään 20 minuuttia.

Tarjoa spagetin kanssa.

Perunavuoka: Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi ja lado puolet uunivuoan pohjalle, ripottele päälle suolaa.

Sekoita ylijääneen (lämmitetyn, ei jääkaappikylmän) bolognesen joukkoon 1 purkki tomaattimurskaa, kourallinen juustoraastetta ja créme fraîche. Kaada puolet vuokaan perunoiden päälle. Lado päälle loput perunat ja kastike kaiken päälle. Ripottele päälle juustoraastetta.

Nosta uuniin reiluksi 60 minuutiksi, kunnes perunat ovat kypsiä.

Valmistusaika: 30 + 75 minuuttia

Annoksia: 4–6

Tomaatti-paprikakeitto ja härkispullat chilikastikkeella

Keitto:

3 paprikaa

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

oliiviöljyä

2 rkl tomaattipyreetä

1 l kasvislientä (1 l vettä + 2 liemikuutiota)

3 prk kokonaisia kuorittuja tomaatteja

1 tl suolaa

mustapippuria

1 rkl hunajaa

200 g kaura fraichea tai turkkilaista jogurttia viimeistelyyn

Kastike:

2 valkosipulinkynttä

1 chili

0,5 rkl maissijauhoa

1 pakkaus (250 g) härkispyöryköitä

riisiä

Tomaatti-paprikakeitto: Leikkaa paprikat paloiksi ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynsi. Kuumenna keittokattilassa oliiviöljyä ja kuullota paprikat ja sipuli, kunnes paprikoiden rakenne pehmenee ja ne paahtuvat hieman. Lisää valkosipuli ja tomaattipyree ja sekoittele hetki.

Lisää vesi ja kasvisliemikuutiot sekä tomaatit. Keitä hiljaisella, kunnes paprikat ovat täysin kypsiä. Mausta suolalla ja pippurilla sekä hunajalla.

Soseuta keitto sauvasekoittimella (ota puoli litraa keittoa talteen seuraavan päivän kastiketta varten) ja tarjoa fraichen tai jogurtin kanssa.

Chilikastike: Hienonna chili ja kaksi valkosipulinkynttä. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa ja kaada joukkoon puoli litraa keittoa. Keitä ilman kantta.

Sekoita maissijauho pieneen tilkkaan vettä tasaiseksi seokseksi ja kaada kastikkeen joukkoon. Anna kiehua, kunnes kastike saostuu. Lisää joukkoon härkispullat ja anna muhia kastikkeessa 10 minuuttia. Tarjoa riisin kera.

Valmistusaika: 40 + 20 minuuttia

Annoksia: 4



Paahdetut juurekset, pestokvinoaa ja juurespyree

1 kg maa-artisokkaa

5 perunaa

1 kg juuriselleriä

oliiviöljyä

suolaa

2 dl kvinoaa

2 rkl pestokastiketta

1 ruukku lehtipersiljaa

2 rkl voita

1 dl kermaa

Paahdetut juurekset: Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuori perunat ja selleri, pese artisokat. Leikkaa juurekset keskenään saman kokoisiksi paloiksi. Levitä juurekset leivinpaperille uunipellille, lorauta päälle oliiviöljyä ja ripottele suolaa ja sekoita.

Nosta uuniin 30 minuutiksi, kunnes juurekset ovat kypsiä.

Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta valutettu kvinoa pestokastikkeella. Hienonna lehtipersiljaa joukkoon. Tarjoa juurekset kvinoan kanssa. Säästä kolmasosa maa-artisokista ja juuriselleristä pyreetä varten.

Juurespyree: Valmista pyree seuraavana päivänä lihan lisukkeeksi. Sulata kattilassa voi. Leikkaa paahdetut artisokat ja sellerit pieniksi ja kuumenna hetki voissa. Lisää desilitra kermaa ja kiehauta. Soseuta sauvasekoittimella tai blenderissä silkkisen tasaiseksi pyreeksi, joka on sen verran paksua, että pysyy juuri ja juuri kukkurallisena ruokalusikassa. Ohenna tarvittaessa maidolla. Maista suola ja lisää tarvittaessa.

Valmistusaika: 40 + 15 minuuttia

Annoksia: 4 lisukkeeksi



IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt