Anna Nicol katseli purkkapakettia ja ihmetteli, miksi ksylitolituotetta ei voi enää kutsua suomalaiseksi – syntyi idea, ja nyt Lahteen nousee jo tehdas

Julkaistu:

Suomalaiset innovaatiot
Lahteen rakennetaan tehdasta, jossa palautetaan alkujaan suomalaisen keksinnön, ksylitolin raaka-aineen valmistus takaisin Suomeen.
Arkipäiväisestä oivalluksesta voi syntyä käänteentekevä idea. Niin kävi myös Fazerilla työskentelevälle Anna Nicolille, jonka arkinen havainto on lopulta johtanut siihen, että uuden tuotteen valmistamiseen rakennetaan nyt tehdasta.

– Katselin ksylitolipurkkapakettia ja mietin, miksi siinä ei ole Hyvää Suomesta -merkintää. Kyseessä oli kuitenkin kotimaiseen keksintöön, ksylitoliin perustuva tuote. Se johtui siitä, että kaikki ksylitolin raaka-aine tulee Suomen ulkopuolelta, hän kertoo Ilta-Sanomille.

Monet suomalaiset yhdistävät ksylitolin yhä koivusokeriin ja suomalaisuuteen, sillä keksintö on alkujaan Suomesta.

Ksylitoli ei olekaan suomalaista, kaikki raaka-aineet tulevat ulkomailta, Kauppalehti kertoi viime vuonna. Jutussa kerrottiin, että nykyään ksylitolin raaka-aineena käytetään koivun sijaan muita lehtipuita, maissia ja riisiä.

Vaikka ksylitolia täällä yhä valmistetaankin, ksylitolin raaka-aine ei ole ollut hetkeen kotimaista.

30 uutta työpaikkaa

Anna Nicol kiinnostui aiheesta. Hän on työskennellyt Fazerilla muun muassa strategiajohtamisen parissa.

– Kiinnostuin ksylitolin valmistusprosessista. Luin asiaan liittyviä tieteellisiä artikkeleita. Huomasin, että ksylitolia voidaan valmistaa myös kaurankuorista.

Nicol esitteli ideansa keväällä 2017 ja sai innostuneen vastaanoton. Idean äiti suhtautuu asiaan vaatimattomasti.

– Kehitystyö on ollut tiimityötä ja eri organisaatioiden ja asiantuntijoiden yhteistyötä. Ideani oli sattumaa, mutta jotta se voitiin toteuttaa ja mahdollistaa, siihen tarvittiin eri alojen ammattilaisia, hän painottaa.

Ksylitolitehdasta rakennetaan nyt Fazerin kauramyllyn viereen Lahteen.


Kaurasta käytetään kaikki

Lahden tehtaan tulevasta tuotannosta on toinenkin hyöty. Kauramyllyn sivutuotteena syntyy vuosittain useita miljoonia kiloja kauran kuoria. Aiemmin kauran kuoret ovat menneet eläinten rehuksi ja biopolttoon. Uusi ksylitolitehdas käyttää myllyistä syntyvää kauran ylijäämää. Fazerin mukaan kyseessä on ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-aine tulee yrityksen omasta tuotannosta.

Kaurasta hyödynnetään prosessissa kaikki. Sivuvirta poltetaan biopolttolaitoksella, josta syntyy energiaa.

– Tehtaan ksylitolia tullaan käyttämään Fazerin tuotteisiin.

Ksylitolia voidaan käyttää moneen asiaan.

– Sitä käytetään makeutusaineena esimerkiksi purkkaan ja pastilleihin, jotka ovat monille tutuimpia ksylitoltuotteita. Enenevässä määrin myös lääketeollisuus ja kosmetiikkateollisuus käyttävät ksylitolia. Kosmetiikkapuolella sitä käytetään kosteuttajana. Elintarviketeollisuudessa sitä voidaan käyttää monessa muissakin tuotteissa. Lahden tehtaan tuotannosta valtaosa tulee menemään vientiin.

Fazer tavoittelee laajentumista ulkomaille

Tehdas valmistuu syksyllä 2020.

– Olihan se hieno tunne, Anna kertoo tunnelmistaan, kun hän oli käynyt tehtaalla ensimmäisiä kertoja.

– Se oli mun 40-vuotissyntymäpäiväni, kun sen idean sain.

Fazer on investoinut tehtaaseen 40 miljoonaa euroa. Se tuo Lahteen noin 30 uutta työpaikkaa. Tehdas tukee Fazerin tavoitteita, jotka ovat isommassa mittakaavassa laajentumista Pohjois-Eurooppaan ja Euroopan ulkopuolelle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt