Muusi kolmella tapaa, mikä on paras? Kokkareet voi välttää yksinkertaisella kikalla

Julkaistu:

Perunamuusi
Perunamuusi on arkiruokien klassikko ja toimii monen ruoan kyljessä.
Parhaimmillaan se on myös todellinen herkku.

Yksinkertaisimmillaan muusiin tarvitaan vain muutama raaka-aine. Soppa365 on listannut vinkkejä, joiden avulla muusista saa todella hyvää.

Muuta maidon ja voin järjestys

Soppa365:n mukaan paras tulos tulee jauhoisella perunalajikkeella, esimerkiksi rosamundalla tai Lapin puikulalla.

Toinen taika on järjestys, jossa maito ja voi lisätään muusiin. Monissa resepteissä neuvotaan lisäämään ensin kuuma maito ja lopuksi voi.

Mutta vielä paremman maun saat, kun juotat perunat ensin voilla ja lisäät maidon vasta sitten. Mitä enemmän nestettä lisäät, sitä kuohkeamman muusin saat. Kun ruskistat voin ennen lisäämistä, muusi saa paahteisen, hieman pähkinäisen makulisän, Soppa365:n ohjeessa kuvaillaan.
Muusin voi valmistaa muillakin tavoilla.

Muusi sipulimaitoon

Kerroimme äskettäin ruokakirjailija Sari Spåran uudesta reseptikirjasta, johon hän on tallentanut isoäitien parhaita ohjeita. Hän jakoi jutun ohessa muusiohjeen, joka tehdään sileään muusiin tottuneille uudella tavalla. Ohjeessa muusi tehdään sipulimaitoon. Spåra jättää myös sipulinpalat muusiin, jonka makua kuvaillaan ihanaksi.

Uunipottumuusi

Ihanan paahteisen maun saa, jos perunat paahtaa ensin uunissa. Soppa365 kertoi aiemmin uunipottumuusin ohjeesta. Paahteisen makuista, herkullisen kuohkeaa pottumuusia kuluu nimittäin helposti kulhokaupalla, lupaus kuuluu.

Tekniikan osalta olemme kertoneet ammattilaisten vinkkejä kuohkean muusin tekemiseen.

Näin vältät kokkareet

Hans Välimäen vinkkien mukaan perunoita ei kannata keittää liian kypsiksi niin, että ne alkavat hajota keitinveteen. Välimäki suosittelee käyttämään tavallista keittiösiivilää.

Välimäki suosittelee, että keitetyt perunat laitetaan siivilään 3–4 minuutiksi ja annetaan ylimääräisen nesteen höyrystyä niistä pois. Sen jälkeen perunat painetaan lusikalla tai puukauhalla siivilästä läpi.

– Silloin tulee tasainen, ilmava muusi ilman kokkareita.

Tämän jälkeen perunamassaan lisätään kuumennettu maito-voiseos.

Luonnonvarakeskuksen tutkija, keittiömestari Jaakko Nuutilan mukaan sähkövatkaimella tai käsin vatkaamalla tulee paras tulos. Hän kertoi Ilta-Sanomille aiemmin, että yhtä ja ainoaa ehdottoman oikeaa tapaa ei voi kuitenkaan antaa.

Hän kertoi myös, että monessa ravintolassa muusiin lisätään vatkattaessa reilusti voita, jotta sen rakenteesta saadaan varmemmin samettisen pehmeä.

Perusmuusi

1 kg jauhoista perunalajiketta esim. rosamunda tai puikula

100 g voita (voita voi lisätä oman maun ja omantunnon mukaan)

2 dl täysmaitoa

suolaa maun mukaan

Valmistusohjeet

  1. Kuori ja keitä perunat. Kaada kypsät perunat lävikköön ja anna ylimääräisen veden haihtua.
  2. Kuutioi voi sekoituskulhoon.
  3. Purista kuumat perunat perunaprässin läpi voin päälle ja lisää joukkoon kuumaa maitoa. Voit myös muussata perunat käsin perunamurskaimella.
  4. Muussaa kaikki aineet tasaiseksi muusiksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt