Mitä eroa on lohella ja kirjolohella? Ne eivät ole samaa sukua - 6 selkeintä eroa

Julkaistu: , Päivitetty:

Kala
Lohi ja kirjolohi ovat eri kalalajeja. Vaikka maussa sitä ei välttämättä huomaa, niiden lihoissa ja alkuperässä on eroja.
Kaupoissa on tarjolla kirjolohta ja merilohta, mutta mitä eroa niillä oikeasti on? Lohi ja kirjolohi ovat eri kalalajeja, vaikka kuuluvatkin molemmat lohien heimoon. Vaikka ne kuuluvat samaan heimoon, ne eivät ole sukua toisilleen, Pro kala ry kertoo tiedotteessaan.

Listasimme kuusi selkeintä eroa:

  1. Jos ne laittaa vierekkäin, lohi on isompi, ja kirjolohen kyljessä on enemmän väriä. Lohesta saatava filee on siksi yleensä isompi.
  2. Toiset eivät huomaa niiden välillä mitään eroa, mutta koostumuksessa on pieniä eroja. Kirjolohi on hieman kiinteämpää.
  3. Lohi on kirjolohta rasvaisempaa.
  4. Kirjolohessa on hieman enemmän proteiinia kuin lohessa.
  5. Alkuperässä on myös eroja. Lohi (tieteelliseltä nimeltään Salmo salar) on alun perin Pohjois-Atlantilta. Suurin osa Suomessa myytävästä lohesta on kasvatettua tuontikalaa.
  6. Kirjolohi (Oncorhynchus mykiss) on kotoisin Tyyneltämereltä. Kaupassa myytävä kirjolohi on usein kotimaassa kasvatettua, Pro kalan tiedotteessa kerrotaan.

Sama kypsymisaika

Pro kala ry kertoo, että kirjolohta syödään eniten kotimaisista kaloista. Tiedotteessa viitataan Luonnonvarakeskuksen tilastoihin.

Ruoanvalmistuksen kannalta erot eivät ole suuria. Molemmilla on lähes sama kypsymisaika, riippuen luonnollisesti kalan koosta. Niihin voi käyttää samoja mausteita.

Luonnonvarakeskus kertoo lisäksi, että lähes kaikki järvilohemme ovat äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohikannan kalanviljelylaitoksilta istutettuja yksilöitä. Sivuilla kerrotaan, että Itämerellä liikakalastettiin lohta menneinä vuosikymmeninä, minkä seurauksena luonnonkannat joutuivat uhanalaisiksi. Kalastuksen vähennyttyä kannat ovat elpyneet nopeasti.

Luke mainitse sivuillaan myös, että järvilohella pääasiallinen haaste on palauttaa luontainen lisääntyminen huolimatta vesirakentamisen aiheuttamista vaellusesteistä ja lisääntymisalueiden tuhoutumisista.
Lähteet: Pro kala ry, Luke

Juttua täsmennetty 10.9. klo 23.22: Kirjolohi ja lohi ovat eri kalalajeja vaikka kuuluvatkin molemmat lohien heimoon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt