Sami Kurosen lohinyytit: ”Lohi, peruna ja smetana sulavat uunissa ihaniksi”

Julkaistu:

Ruokakirja testissä
Ilta-Sanomien toimittaja Kaisla Kuuskoski testasi reseptin Sami Kurosen tuoreesta ruokakirjasta Elämäni reseptit (Otava 2019).
Mikä: Elämäkerran ja kokkikirjan yhdistelmä. Lukujen alussa Sami Kuronen kertoo Temptation Islandista ja radiourasta, avioerosta, isyydestä ja vuoroviikkovanhemmuudesta. Reseptit peilaavat elämänvaiheita: Temppari-tyyliin aasialaista, lapsiarkeen kalakeittoa ja sinkkuajan muistoksi pizzaa. Mukana kirjassa ja ruokaharrastuksessa on keittiömestariveli-Pasi.

Miellytti: Resepteissä on usein freesi ja nokkela juju, ja monessa suunnataan itään: on karjalaisohjetta, bliniä ja Gruusian kaalipataa. Tekstejä on ilo lukea: Kuronen on kielenkäytön ammattilainen. Kokkausbiisisuositus on hauska radiotoimittajan koukku.

Mietitytti: Kasvissyöjälle kirja on ohut. Resepteihin tarttumista helpottaisi, jos tekoajasta annettaisiin arvio.

Minä kokeilin: Kuronen jakaa arkensa lapsellisiin ja sinkkuviikkoihin. Lohinyytit kuuluvat lapsettomaan arkeen, jota Kuronen väittää välillä laiskaksi, mutta en kyllä pidä näitä laiskan kokin ruokana.

Lohi, peruna ja smetana sulavat uunissa ihaniksi, ja karamellisoitu sipuli siunaa liiton makeudella. Lohen käsittely oli silti sen verran haastavaa ja tikuilla askartelu hidasta, että valmistan uuniloheni jatkossa arkena helpommin. Annoskoko oli pieni.

Venäläiset lohinyytit ja tilli-smetanakastike

400 g lohta

suolaa ja mustapippuria

4 keskikokoista perunaa

voita

1 punasipuli

½ nippua tilliä

1 prk (120 g) smetanaa

Tilli-smetanakastike:

loppu smetana

suolaa ja mustapippuria, 2 tl hunajaa

kourallinen tilliä

(mätiä)

Kokkausbiisi: Bon Jovin Born to Be My Baby

Valmistusohjeet

  1. Keitä perunat lähes kypsiksi. Sulata pannulla voi ja kuullota siinä pieneksi pilkottu punasipuli.
  2. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon pilkottu tilli ja anna jäähtyä.
  3. Leikkaa lohi neljäksi, n. 1 cm paksuksi viipaleeksi ja mausta viipaleet suomalla ja pippurilla.
  4. Leikkaa perunat n. 1 cm:n siivuiksi, mausta suolalla ja kokoa uudelleen perunan muotoon. Nosta leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle. Kierrä lohiviipaleet perunoiden ympärille, käytä hammastikkuja, jotta nyytti pysyy kasassa.
  5. Laita ruokalusikallinen smetanaa perunoiden päälle ja lopuksi nokare sipuli-tilliseosta nyytin kruunuksi. Kypsennä valmiita nyyttejä 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes lohi on kypsää.
  6. Laita loppu smetana kattilaan. Mausta suolalla, pippurilla ja hunajalla. Kiehauta siten, että kastike hieman sakenee. Lisää tilli vasta juuri ennen tarjoilua.
  7. Valuta kastiketta lautasille ja nosta kypsät lohinyytit kastikkeen päälle. Voit koristella annoksen mädillä ja tillinoksilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt