Sieni, jota voi luulla herkkutatiksi, mutta onkin karmiva – voi yksinään pilata koko aterian

Julkaistu:

Metsäsienet
Herkkutatit ovat maukkaita ja helppokäyttöisiä sieniä, mutta erehdyksessä sienikoriin voi päätyä myös sappitatti, jonka kitkeryys pilaa koko aterian.
Herkkutatti on nimensä mukaan herkkua, kuvaillaan Anu Palevaaran ja Päivi Hentun viime vuonna ilmestyneessä Sienikoto -kirjassa.

Kirjassa kerrotaan myös, että ryhmään kuuluu useita lajeja ja erinomaisia ruokasieniä. Herkkutatin lisäksi esimerkiksi kangastatti, voitatti, tammenherkkutatti ja männynherkkutatti ovat esimerkkejä maukkaista ruokasienistä.

Herkkutatteja voi löytää koko maasta. Luontoportti kertoo sivuillaan, että herkkutatin satoaika on lokakuulle asti. Sitä voi löytää havumetsistä, tuoreista ja moreenipohjaissta kangasmetsistä, metsänlaiteilta ja puistoista. Sivuilla mainitaan, että herkkutatti on kuusen juurisieni.

Tatit, jotka kannattaa jättää metsään

Me Naiset kertoi viime vuonna myös tattilajikkeista, jotka eivät ole myrkyllisiä, mutta voivat aiheuttaa huonosti kypsennettynä vatsanväänteitä. Ne eivät ole myöskään yhtä herkullisia, kuin yllä mainitut tatit.

Jutussa kerrottiin, että suhteellisen harvinainen tauriontatti sekä sappitatti kuuluvat ryhmään, joka ehkä kannattaa jättää metsään.

Sienikoto-kirjassa muistutetaan myös, että tattikori kannattaa tarkastaa kotona, jotta mahdollisesti mukaan eksyneet sappitatit eivät pilaisi koko sienisaalista karvaalla maullaan.

– Sappitatti on pahanmakuinen – niin pahanmakuinen, että yksi ainoa sieni pilaa koko aterian, Luontoportti-sivulla kuvaillaan.

Sama asia voi tapahtua kantarelleja poimiessa. Niiden kaksoisolento on valevahvero, jonka maku ei ole hyvä.
Älä koskaan syö tai poimi sieniä, joiden lajikkeesta et ole täysin varma.


Tattipizza on maistuva herkku

Ruokalan reseptiarkistosta löytyy useita tattireseptejä.

Yksi maukkaista ohjeista on esimerkiksi tattipizza.

Tatti-cannelonit on kokeilemisen arvoinen ohje. Lisäksi tattirisotto, perinteinen kastike ja sienikeitto ovat täydellistä alkusyksyn herkkuruokaa.

Lähteet: Luontoportti, Anu Palevaara ja Päivi Henttu, Sienikoto (Readme 2018)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt