Mehukas piirakka on kuin porkkanakakku

Julkaistu:

Elämän makuja
Nyt alkavat kurpitsat olla parhaimmillaan. Kuoriminen on hieman työlästä, mutta alta paljastuu lämminsydäminen kasvis, jolla kannattaa herkutella.
Uunissa kurpitsan maku syvenee ja sen kanssa sopivat vahvatkin maut.

Keitossa kurpitsa on mukavan pehmoinen etenkin kookosmaitoon yhdistettynä. Raastettuna ja kaneliseen taikinaan sekoitettuna siitä paistuu mehevä kakku, joka kuorrutetaan porkkanakakun tapaan.

Kurpitsakakku

1 keskikokoinen myski- tai hokkaidokurpitsa (n. 4 dl raastettua kurpitsaa)

150 g voita

2,75 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1½ tl kanelia

1,5 dl sokeria

2 munaa

Kuorrute

50 g suolatonta voita

400 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl tomusokeria

Kandeerattu kurpitsaraaste

1,5 dl vettä

2,5 dl sokeria

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Ota kuorrutteen voi pehmenemään huoneenlämpöön.

Raasta kuorittu kurpitsa rouheaksi raasteeksi (ota talteen 1 dl kandeerausta varten).

Sulata taikinan voi mikrossa. Jauhot, leivinjauhe ja kaneli valmiiksi omaan astiaan.

Sekoita sulanut voi ja sokeri vispilällä kulhossa ja sekoita joukkoon 3 dl kurpitsaraastetta. Sekoita kananmunat joukkoon yksitellen.

Kaada kuivat aineet munaseoksen joukkoon kerralla ja sekoita nopeasti.

Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan. Paista uunissa noin 20 minuuttia, kunnes taikina on kypsä ja saanut väriä pintaansa.

Valmista kuorrute. Vatkaa sähkövatkaimella pehmeä voi ja tuorejuusto tasaiseksi. Lisää tomusokeri joukkoon, mieluiten siivilän läpi. Laita seos jääkaappiin jähmettymään.

Valmista kandeerattu kurpitsaraaste. Kuumenna vesi ja 1,5 dl sokeria kiehuvaksi. Nosta yksi desilitra raastetta kattilaan ja keitä sokeriliemessä 2 minuuttia. Kaada raaste siivilään ja sokeriliemi takaisin kattilaan. Jäähdytä kurpitsaraaste siivilässä.

Lisää veteen puoli desilitraa sokeria, kiehauta ja keitä raastetta taas 2 minuuttia. Siivilöi, jäähdytä, lisää kiehuvaan veteen vielä puoli desilitraa sokeria. Keitä kurpitsaa vielä kerran.

Levitä kurpitsaraaste leivinpaperille jäähtymään ja kuivamaan. Ripottele päälle runsaasti sokeria ja pyörittele kandeerattu kurpitsaraaste irtonaiseksi.

Levitä kuorrute jäähtyneen porkkanakakun päälle. Koristele kandeeratulla kurpitsalla.

Valmistusaika: 60 minuuttia

Annoksia: 8



Itämainen kurpitsa-kookoskeitto ja paahdetut kurpitsansiemenet

noin 1 kilon kurpitsa (myski tai hokkaido)

2 sipulia

1 valkosipulinkynsi

rypsiöljyä

1 tl inkivääriä raastettuna tai valmista inkivääritahnaa

1 rkl sitruunaruohotahnaa

2 tl suolaa

1 l kasvislientä (1 l vettä ja 1 liemikuutio)

400 g (1 prk) kookosmaitoa

kurpitsansiemeniä

cayennepippuria

kanelia

Kuori kurpitsa, poista siemenet ja ota talteen paahtamista varten.

Siementen kuivuminen/paahtaminen kestää pari tuntia.

Leikkaa kurpitsa pieniksi paloiksi. Hienonna sipulit ja valkosipulinkynsi. Kuumenna keittokattilassa rypsiöljyä ja kuullota kurpitsa ja sipuli, kunnes rakenne pehmenee ja kattilasta nousee makea kurpitsan tuoksu. Lisää valkosipuli, inkivääri ja sitruunaruohotahna ja kuullota hetki.

Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua kannen alla, kunnes kurpitsa on täysin kypsää. Lisää kookosmaito ja soseuta keitto ja anna kiehahtaa. Maista suola ja lisää maun mukaan.

Putsaa siemenet kurpitsalihasta tiheässä siivilässä veden alla. Kuivaa siemenet ja levitä uunipellille. Nosta siemenet 50-asteiseen uuniin kuivumaan pariksi tunniksi, kunnes siemenet ovat kuivia, rapeita ja kevyitä. Kaada jäähtyneet siemenet paistinpannulle niukkaan öljyyn, ripottele päälle hieman cayennepippuria ja ripaus kanelia, sekä runsaasti suolaa. Paahda pannulla, kunnes siemeniin tulee väriä. Levitä talouspaperille kuivumaan. Käytä keittoihin, salaattiin tai viimeistelyyn.

Valmistusaika: 40 minuuttia (siementen kuivaamiseen menee pari tuntia)

Annoksia: 4–6



Uunipaahdettu myskikurpitsa ja chilijogurtti

1 iso myskikurpitsa

oliiviöljyä

sormisuolaa

1 punainen chili

1 salottisipuli

1 punainen chili

1,5 dl turkkilaista jogurttia

0,5 tl suolaa

mustapippuria

1 ruukku minttua

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa kurpitsa 2 senttiä paksuiksi viipaleiksi ja poista siemenet (säästä siemenet ja paahda ne, ohje keittoreseptissä).

Aseta viipaleet uunipellille, sivele päälle oliiviöljyä ja ripaus sormisuolaa tai tavallista merisuolaa ja nosta uuniin 20–25 minuutiksi, kunnes kurpitsat ovat kypsiä.

Valmista sillä aikaa jogurtti. Hienonna chili ja sipuli ja kuullota pannulla vähässä öljyssä. Anna jäähtyä. Lusikoi jogurttia pieneen kulhoon ja sekoita joukkoon jäähtynyt sipuli-chilisekoitus. Mausta puolella teelusikallisella suolaa ja mustapippurilla. Hienonna joukkoon 2 ruokalusikallista minttua. Tarjoa lisukkeena jogurtin kera.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4 lisukkeeksi


IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt